StoryEditor
Svijetmilijunska odšteta

Ovo je Ikeina komoda koja je usmrtila četvero djece: omiljena je među hrvatskim potrošačima, evo što napraviti ako je imate

Piše PSD
8. siječnja 2020. - 12:24

Stanovi i apartmani po Hrvatskoj puni su IKEINIH Malm komoda: jednostavan dizajn i relativno niska cijena mamac su za mnoge kupce, a pritom proizvod ima odlične recenzije na web shopu ove svjetski popularne trgovine namještaja.

Međutim, jučer je mnoge prenerazila vijest kako ova švedska tvrtka mora isplatiti čak 46 milijuna dolara obitelji iz Kalifornije, jer je komoda iz te kolekcije 2017. godine pala na dvogodišnjeg Jozefa Dudeka i usmrtila ga. To je jedan od najvećih iznosa nagodbi u Americi, postignutih zbog odštete za smrt djeteta. 

Američki sud presudio: IKEA mora isplatiti 46 milijuna dolara roditeljima djeteta kojeg je usmrtio njihov komad namještaja

Prije njega, ista je komoda, navode američki mediji, usmrtila još troje djece.

IKEA je, godinu dana prije Jozefove smrti, iz prodaje povukla 29 milijuna takvih ormarića, jer su im potrošači prijavljivali slične incidente, te je pozvala kupce da odmah poduzmu mjere kako bi osigurali ormariće ili ih vratili. Jozefova obitelj kupila je sporni proizvod prije nego je povučen s tržišta.

- Nikada nismo mislili da dvogodišnjak može srušiti 76 centimetara visoku komodu tako da ga prignječi i da se uguši. Poslije smo shvatili da je napravljena nestabilno i da se slično dogodilo i drugim dječacima- rekli su roditelji dječaka Joleen i Craig Dudek.

Iz IKEE su, prilikom sklapanja nagodbe s obitelji nesretnog dječaka, izrazili sućut obitelji i istaknuli kako "nagodba ne može izmijeniti tragične događaje", ali i da su zahvalni što je ovaj sudski spor donio rješenje. te da su posvećeni proaktivnom i zajedničkom radu na rješavanju pitanja sigurnosti u kući.

U Hrvatskoj se sporna komoda, teška 32 kilograma, ne prodaje, a sve ostale komode iz te kolekcije imaju jasno upozorenje o opasnosti od prevrtanja.

- Nepričvršćeni se namještaj može prevrnuti. Ovaj je namještaj potrebno pričvrstiti na zid koristeći priložene sigurnosne okove kako bi se spriječilo prevrtanje - jasno je naznačeno i na IKEINOJ web stranici.

Smrt zbog prevrtanja namještaja  jako je česta: svake 24 minute netko umre nakon što na njega padne komad namještaja.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2021 16:34