StoryEditor
Svijetžarište pandemije

Ovo je američka java, a ne san: ‘korona’ je pokazala koliko je bogata Amerika zapravo - jadna i siromašna!

Piše Eda Vujević
31. ožujka 2020. - 15:51
Jim Watson/AFP

Kako vrijeme odmiče, čini se da se žarište pandemije koronavirusa odmiče prema Americi, premda stanje u Europi nije nimalo blistavo.

Suočavanju s epidemijom, čini se, ne pomaže ni sam američki predsjednik Donald Trump, koji vrluda u stavovima, od potpunog ignoriranja problema do izjave da će Amerika “napraviti dobar posao” ako broj umrlih od koronavirusa bude stotinu tisuća. Istodobno, međutim, prema mišljenju analitičara, situaciju s globalnom epidemijom koristi – u predizborne svrhe.

Pojavljuje se gotovo svaki dan na televiziji, a njegova obraćanja naciji traju i po sat i pol vremena, što ga stavlja u znatno povoljniji položaj od njegova protukandidata, kandidata Demokratske stranke Joa Bidena, koji nema priliku biti ni približno toliko eksponiran u javnosti te, zasad, gubi izborni korak s Trumpom pred izbore koji bi se trebali održati 3. studenoga.

Debela kesa novca

No to nije sve. Trumpova kampanja sigurno će profitirati i na tome što će milijuni američkih građana i obitelji primiti poštom čekove kao pomoć tijekom krize. To je, istina, dio financijskog stimulansa Amerikancima koji je usvojio Kongres. Međutim, svaki ček će imati potpis Donalda Trumpa, čime se ostavlja dojam kako upravo predsjednik pomaže narodu, ostavljajući po strani činjenicu da financijsku pomoć ne daje Trump iz svoje debele kese, nego se financira iz novca poreznih obveznika, dakle tog istog naroda.

No ni to još uvijek nije sve. Više od 90 posto gradonačelnika u Americi smatra da njihovi gradovi nemaju dovoljno zaštitne opreme, ne samo za pacijente, nego i za medicinsko osoblje, koje često mora koristiti jednu jedinu masku za lice cijeli dan, a u nekim slučajevima i cijeli tjedan.

Broj umrlih od koronavirusa udvostručio se u Sjedinjenim Američkim Državama u posljednja tri dana, što je predsjednika Donalda Trumpa navelo da potpiše izvršnu naredbu o stopostotnom pokrivanju troškova za sve aktivnosti hitnih službi u odgovoru na širenje zaraze. Aleluja!

image
Michele Cattani/AFP

Ali istodobno, Nacionalna garda se razmješta na Floridi, u Louisiani, Marylandu, Massachusettsu, New Jerseyju, Guamu i Portoriku, kao pomoć za kontrolu i provođenje hitnih mjera. Što su zapravo hitne mjere, Trump će vjerojatno pojasniti naknadno. U subotu je, naime, objavio da razmišlja o uvođenju karantene za građane saveznih država New York, New Jersey i dijela Connecticuta, ali je samo nekoliko sati kasnije odustao od toga te priopćio kako, umjesto karantene, uvodi “stroga pravila o putovanjima”.

O, ni to još uvijek nije sve. Predsjednik Trump, koliko god se trudio utišati glasove onih koji o njegovoj politici ne misle ništa lijepo, nalazi se na meti vodećih pravnika zemlje, ali i zabrinutih aktivista za ljudska prava koji njegovo vrludanje, kao i česte autokratske istupe i odluke, tumače kao “izoliranje Ustava”.

Robert Barnes američki je odvjetnik, specijalist za ustavno pravo, a poznat je i po svojim vidovitim političkim prognozama o američkim i međunarodnim izborima. On tvrdi kako je trenutačno u Trumpovoj Americi na djelu suspenzija temeljnih ustavnih prava i sloboda koji su “stavljeni u karantenu”.

Panika od pandemije

– Mislimo li stvarno da se u Americi “to ne može dogoditi”? Možemo li staviti Ustav u karantenu? Radimo li to već sada? – pita se Barnes.

– Panika od pandemije oslobađa nekontroliranu moć vlade. Vlada diljem Amerike već je iskoristila pandemiju, a posebno paniku oko pandemije koju su poticali mediji, da bi ograničili, sputali ili uklonili slobode iz Prvog amandmana, poput slobode govora i slobodnog udruživanja, pod krinkom “nepotrebnih poslova”, “hitnih ovlaštenja” ili jednostavno dopustima ili smanjenjem osoblja u odjelu za pozadinske provjere.

Vlada koristi paniku oko pandemije, paniku koju je sama potaknula uz pomoć tiska i nastoji postići da se odreknemo svoje medicinske privatnosti i da napadne našu ukupnu privatnost, tražeći alate za nadzor svakog našeg pokreta, udruženja, aktivnosti i ponašanja, što je zajamčeno Četvrtim amandmanom. Zaštita našeg prava na zarađivanje dolazi iz Petog amandmana, a to je pravo vlasništva bez lišavanja osim u zakonom propisanom postupku te obveza vlade da nam nadoknadi gubitak nastao tim uskraćivanjem vlasništva.

Ipak, diljem Amerike učinjeno je upravo to milijunima tvrtki, radnika i vlasnika imanja, oduzimajući im mogućnost zarade za život ili čak uključivanja u slobodno tržište, a sve to nalozima za zatvaranje, policijskim satom i naredbama o ostanku kod kuće – kaže Barnes.

Ako nekog odvjetnika Barnesa i ne sluša čitava moćna američka nacija, neki drugi Trumpovi oponenti znatno su vidljiviji, ali i izloženiji desničarskoj histeriji. Dr. Anthony Fauci, vodeći američki infektolog i najpoznatije lice iz svijeta znanosti u borbi protiv zaraze, sučeljen je s pravom poplavom tvrdnji da je “mobiliziran kako bi podrivao predsjednika Trumpa”.

Izmišljene tvrdnje pripadnika krajnje desnice, koji su Trumpove pristaše, šire se preko društvenih mreža pa je New York Times konstatirao kako postoji više od 70 profila na Twitteru koji promiču hashtag #FauciFraud – varalica Fauci – a na nekima od njih tvita se i po 800 puta dnevno.

Za to vrijeme, u Sjedinjenim Državama zaraženih je trenutačno 142.746, umrlih 2489 te oporavljenih 4562. Do sto tisuća umrlih, koji bi, po Trumpu, bili znak “dobro obavljenog posla”, još je daleko. Ili nije?

image
Michele Cattani/AFP
#KORONAVIRUS#AMERIKA#DONALD TRUMP

Izdvojeno

27. travnja 2020. - 23:43