StoryEditor

OESS: Dijelovi tijela i dalje su na mjestu pada, a dijelovi zrakoplova su premješteni

Piše PSD.
23. srpnja 2014. - 00:18
Dijelovi tijela stradalih u malezijskom zrakoplovu na letu MH17, srušenom 17. srpnja u istočnoj Ukrajini s 298 putnika i članova posade, i dalje leže na mjestu pada, koje nitko ne čuva, a dijelovi zrakoplova su premješteni, objavila je u utorak promatračka misija Organizacije za sigurnost i suradnju u Europi (OESS).

"Ima posmrtnih ostataka koji nisu odneseni", rekao je glasnogovornik misije OESS-a Michael Bociurkiw.

"To bi moglo objasniti nedoumice glede broja pronađenih tijela. Prema ukrajinskim vlastima, vlakom iz Toreza u Harkiv prevezena su 282 tijela, dok su nizozemski stručnjaci prebrojali samo 200 tijela, rekao je Jan Tuinder, vođa nizozemskog izaslanstva u Ukrajini.

"Potpuno smo sigurni da su u vlaku tijela 200 osoba. Gdje su ostala? To će biti predmet budućih istraga" koje će se provesti u Nizozemskoj, dodao je.

"Zapanjilo nas je to što na mjestu nesreće nismo primijetili da itko skuplja posmrtne ostatke". Promatrači OESS-a su vidjeli dijelove tijela na najmanje dva mjesta na velikom području na kojem se rasprostiru ostaci zrakoplova.

Petnaest promatrača je obišlo mjesto nesreće peti dan zaredom, sad prvi puta u pratnji jednog visokog dužnosnika Malaysia Airlinesa i dvojice stručnjaka malezijskog civilnog zrakoplovstva.

Bociurkiw je rekao da su primijetili promjene na mjestu nesreće jer je trup zrakoplova premješten, ali je dodao da ne treba donositi preuranjene zaključke jer je to možda napravljeno tijekom potrage za tijelima.

Glasnogovornik je rekao da na mjestu pada zrakoplova nije ograđeno nikakvo sigurnosno područje te da su primijetili da je uklonjen veliki broj osobnih stvari putnika. Malezijski stručnjaci su primijetili da su se od visoke temperature pri udaru otopila aluminijska krila zrakoplova.

(H)
Foto: AFP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. kolovoz 2021 03:46