StoryEditor
Svijetpodzemni pakao

Noćna mora za Izrael su ‘tuneli terora‘ u Gazi. Više ih je nego u Vijetnamu i psihološki uništavaju jačega: od Hamasovih ‘krtičnjaka‘ se brane podzemnim zidom

17. svibnja 2021. - 20:58
Mahmud Hams/ AFP

Nedavna serija udara na pojas Gaze ciljala je, prema izjavama izraelskih dužnosnika, tamošnju mrežu podzemnih tunela koje koriste palestinski militanti.

Više od 160 vojnih zrakoplova obrušilo se na oko 150 podzemnih ciljeva u sjevernom pojasu Gaze, kako bi u golemom podzemnom krtičnjaku kolokvijalno zvanom „Metro“, uništili udarne snage i zapovjednike vojnog krila Hamasa. Izraelci su prije napada plasirali i lažnu objavu kako njihove kopnene snage ulaze u Gazu, kako bi hamasovce time potaknuli da što masovnije siđu u podzemna skrovišta.

„Tuneli terora“, kako ih naziva izraelska politika, česti su joj izgovor za napade na ovaj golemi izbjeglički logor u kojemu je na 350 četvornih kilometara nagurano gotovo 2 milijuna ljudi. Za razliku od palestinskih raketa koje ostavljaju jasne dokaze svog postojanja, novinarima je prilično otežano svaki put provjeriti tvrdnje o skrivenim podzemnim sustavima u Gazi i njihovoj upotrebi u terorističke svrhe. Nakon što izraelske rakete sruše civilne objekte ili poubijaju djecu, nerijetka su pravdanja vojnih dužnosnika da su teroristi baš ispod njih iskopali tunele i time ih pretvorili u kolateralne žrtve svog fanatizma.  

image
Mahmud Hams

Čelnici Hamasa potvrdili su u više navrata postojanje takvih tunela u intervjuima zapadnim novinarima. Opisuju ih kao svoju „inovaciju“, te inzistiraju da ih koriste samo u obrambene svrhe. I izraelska vojska vodila je novinare u obilaske nekih krakova ovih tunela koje su dosad uspjeli osvojiti. Neke od snimaka pokazuju kako su posrijedi sofisticirane građevine s betonskim zidovima, električnom energijom, pa i kolicima na šinama za prijevoz raketa i borbenih oruđa. Za razliku od ranije napadnutih tunela, izraelski dužnosnici su pojasnili kako oni na meti u zadnjim udarima nisu bili za tajne ulaske ili ilegalna napuštanja teritorija Gaze, nego za isključivu upotrebu unutar palestinskog područja.

Tuneli su se prvi put pojavili u Gazi kao odgovor na izraelsku blokadu nametnutu ovom prostoru nakon što je Hamas 2000-ih preuzeo vlast. U početku su se koristili za krijumčarenje robe u enklavu i bili sinonim ilegalnog poduzetništva. No, nakon što je 2006. Hamas iz tunela zarobio izraelskog vojnika Gilada Shalita te ga potom držao pet godina u zatočeništvu, „švercerska“ percepcija tunela se nepovratno mijenja.

image
Mahmud Hams

U ratu u Gazi 2014. Hamas je objavljivao videozapise maskiranih militanata koji nose automatsko oružje i ručne bacače, puzeći u napade iz rupa u zemlji. Izraelski zapovjednici od tada u svojim izvješćima sve češće spominju kako im vojnici upadaju u zasjedu ili bivaju opkoljeni od boraca koji izranjaju iz nevidljivih jama. Nekoliko su puta izraelske snage hapsile militariste Hamasa koji su nadomak tunela vrebali Izraelce na otmicu, oboružani lisicama i sredstvima za smirenje.

Tijekom sukoba 2014. uništeno je oko 30 ovakvih tunela, no već tad je Izrael procjenjivao da su Arapi u Gazi od 2007. izgradili više od 1300 tajnih prolaza, vrijednih 1,25 milijardi dolara. Njihov psihološki efekt na izraelsku stranu je jako poguban, gotovo kao sustav podzemnih skloništa Vijetkonga na Amerikance u Vijetnamu.  Gerard De Groot, profesor povijesti sa Sveučilišta St Andrews, tvrdi da ovi tuneli i u vojno dominantnim redovima mogu izazvati neobičan užas i nesigurnost: „To se doima kao da sam vrag izlazi iz pakla da širi muke po Zemlji."  Šef političkog krila Hamasa Ismail Hanijeh tvrdio je 2016. da u Gazi raspolažu s dvostruko više tunela od komunističkih trupa u Vijetnamskom ratu.

To može biti pojmovno pretjerivanje, ali svi koji su proučavali naznake ovog sustava podzemnih skloništa sugeriraju da je on iznimno kompleksan. U nedavnom radu palestinski vojni ekspert Rami Abu Zubaydah iz Egipatskog instituta rekao je da su razgovori s militantima otkrili razne kategorije tunela: jedne koriste isključivo za borbu, druge za okupljanje Hamasova vodstva, a treće za skladištenje  raketa i drugog oružja. Postoje i posebni mali tuneli koji se koriste za brzi prijevoz – objavio je Washington Post.

image
Mohammed Abed

Izrael je osmislio razne metode za djelovanje protiv Hamasovih tunela, uključujući i izgradnju ambicioznog podzemnog zida. Ovaj projekt je navodno definitivno završen u ožujku ove godine, nakon višegodišnjih radova, no dužnosnici u Tel Avivu uporno odbijaju javno reći koliko je protutunelski zid dubok ispod zemljine površine.

Govoreći na marginama konferencije Američko- izraelskog odbora u Washingtonu 2018. godine, izraelski vojni dužnosnik koji vodi poseban odjel za podzemno ratovanje IDF-a rekao je novinarima da je Izrael usavršio i nove tehnike za lociranje podzemnih tunela, ali je odbio ići u detalje. Izrael ima nekoliko oružja sposobnih za snažne udare pod zemljom, od kojih su mnoga razvijena s primarnom mišlju na iranske planinske „raketne gradove“: gigantske fortifikacije duboko pod zemljinom korom gdje se krstareće rakete nerijetko i proizvode i mogu lansirati s obližnjih lansirnih rampi.

image
Anas Baba
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. lipanj 2021 15:13