StoryEditorOCM
Svijet‘Lud ko šerpa‘

Ni Sizif ne drži taj rekord: 26 puta se popeo na Mount Everest, a upravo penje 27. etapu

Piše HINA
14. svibnja 2023. - 10:45

Nepalski vodič popeo se u nedjelju na Mount Everest 26. put, objavili su nepalski dužnosnici čime je postao druga osoba na svijetu koja je ostvarila taj pothvat.

Šerpa Pasang Dawa (46) stao je na vrh visok 8849 m, podijelivši tako rekord sa šerpom Kami Ritom, rekao je Bigyan Koirala, vladin dužnosnik za turizam.

Kami Rita, koji se sada također penje na Everest, mogao bi postaviti novi rekord ako se popne na vrh.

Pasang Dawa je stigao do vrha s mađarskim klijentom, rekao je njegov poslodavac Imagine Nepal Treks, planinarska tvrtka.

"Sada se spuštaju s vrha i u dobroj su formi", rekao je Dawa Futi Sherpa za Reuters.

Šerpe su poznati po penjačkim vještinama i za život uglavnom zarađuju vođenjem stranih klijenata na planine.

image

AFP

Ang Tashi Sherpa/Afp

Dawa Futi je rekao da je Pakistanka Naila Kiani, koja se također popela na vrh u nedjelju, prva strana penjačica koja se popela na Everest u ovogodišnjoj penjačkoj sezoni, koja traje od ožujka do svibnja.

Kiani, 37-godišnja bankarica iz Dubaija popela se prije Everesta na četiri od 14 najviših svjetskih planina, piše Himalayan Times.

Nepal je ove godine izdao rekordnih 467 dozvola za strane penjače koji žele doći do vrha Everesta.

Svakog penjača obično prati barem jedan vodič, što potiče strahove da bi u uskom dijelu ispod vrha, poznatom kao Hillary Step, mogla biti gužva.

Na Everestu je do sada bilo ukupno više od 11.000 puta uspona od 1953. kad su to prvi učinili Sir Edmund Hillary i šerpa Tenzing Norgay, pri čemu je oko 320 ljudi poginulo u tim pokušajima, prema himalajskoj bazi podataka i nepalskim dužnosnicima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. travanj 2024 16:24