StoryEditorOCM
Svijetpomoć iz francuske

Ni Macron se ne boji reakcije Moskve: ‘Šaljemo u Ukrajinu vojne zrakoplove Mirage i obučavat ćemo njihove pilote‘

Piše vijesti sd
6. lipnja 2024. - 23:01

Francuska će Ukrajini poslati borbene avione Mirage kako bi se mogla bolje braniti od ruske agresije, objavio je danas francuski predsjednik Emmanuel Macron.

U intervjuu za francuske TV kanale TF1 i France 2 rekao je i da će njegova zemlja početi obučavati ukrajinske pilote, prenosi klix.ba.

Macron je u izjavi francuskom javnom servisu rekao da će u petak objaviti novu suradnju s Ukrajinom i slanje borbenih aviona francuske proizvodnje, Mirage 2005, koji će "ukrajini omogućiti da zaštiti svoje tlo, svoj zračni prostor" od ruskih napada.

Francuska će također započeti s obukom ukrajinskih pilota, rekao je Macron, ponovivši da bi Ukrajini trebalo dopustiti korištenje oružja zapadnih saveznika za gađanje ruskih vojnih ciljeva i "neutraliziranje točaka s kojih je (zemlja) napadnuta".

Nizozemska i Danska obećale su prošle godine Ukrajini dati ratne avione F-16, a Sjedinjene Američke Države obučavaju ukrajinske pilote u bazi u Arizoni. Macron nije precizirao kada će francuski borbeni avioni stići u Ukrajinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. lipanj 2024 20:35