StoryEditorOCM
Svijetograđuju se

Pentagon odgovara na optužbe iz Kremlja: ‘Ukrajina sama određuje svoje vojne mete, to su njihove samostalne operacije‘

24. lipnja 2024. - 20:03

Izvori iz Pentagona rekli su u ponedjeljak da Ukrajina sama određuje svoje mete, nakon što je Kremlj izravno okrivio Sjedinjene Države za napad na Krim, za koji tvrdi da je izveden raketama ATACMS koje je isporučio SAD i da je usmrtio najmanje četiri, a ozlijedio 151 osobu.

Rat u Ukrajini predstavlja najveću napetost između Rusije i Zapada od Kubanske raketne krize 1962., a ruski dužnosnici kažu da sukob ulazi u najopasniju fazu eskalacije dosad.

Direktno optuživanje Sjedinjenih Država za krvoproliće na Krimu, koji je Rusija anektirala 2014. i svojata ga, iako ga većina svijeta smatra dijelom Ukrajine, još je korak dalje.

"Ukrajina sama donosi odluke o svojim metama i provodi vlastite vojne operacije", rekao je bojnik Charlie Dietz, glasnogovornik Pentagona.

Glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće rekao je da je svaki gubitak civilnog života tragedija.

"To svakako uključuje i tisuće nevinih Ukrajinaca koje su usmrtile ruske snage od početka ovog ruskog agresorskog rata", rekao je glasnogovornik.

Najmanje dvoje djece ubijeno je u napadu na Sevastopolj u nedjelju, tvrde ruski dužnosnici. Video prikazuje ljude kako bježe s plaže u blizini Sevastopolja, dok ozlijeđene odnose na ležaljkama.

Rusija tvrdi da su Sjedinjene Države isporučile oružje i da su američki vojni stručnjaci usmjerili oružje te za njega dali podatke.

Rusija je pozvala američku veleposlanicu Lynne Tracy u ministarstvo vanjskih poslova gdje je suočena s optužbama da Washington "vodi hibridni rat protiv Rusije i da je zapravo postao strana u sukobu".

Tracy je zaprijećeno da napad "neće proći nekažnjeno".

"Sigurno će uslijediti odmazda", uvjeravali su je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. lipanj 2024 20:04