StoryEditorOCM
SvijetVELIKA ODLUKA

NATO prelomio: ‘Nećemo primiti Ukrajinu, bit će kao Izrael!‘ Zelenski to mora prihvatiti, ali ovo mu garantiraju...

Piše SD VIJESTI
4. lipnja 2023. - 20:15

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u razgovoru za Wall Street Journal pokazao je znatnu razinu razboritosti kad je riječ o članstvu u Sjevernoatlantskom savezu. Rekao je da ne očekuje pristupanje dok traju sukobi, ali želi jamstvo članstva nakon rata. Ministri vanjskih poslova NATO-a sastali su se krajem prošlog tjedna u Oslu i raspravljali o tom pitanju kako ne bi opteretilo srpanjski summit u Vilniusu - piše Jutarnji list.

Jens Stoltenberg, glavni tajnik NATO-a, ponovio je da bi pobjeda Rusije bila tragedija za Ukrajinu, ali opasnost za Savez, koja bi svijet učinila pogubnijim. Američki državni tajnik Antony J. Blinken u petak je u Helsinkiju prisnažio da je jačanje ukrajinske obrane protiv Rusije "preduvjet" diplomaciji da okonča rat i upozorio na privlačnost kratkoročnih prekida vatre koji bi mogli ići u vojnu korist Moskve.

"Prekid vatre koji zamrzava trenutačne linije, s Rusijom koja kontrolira velike dijelove ukrajinskog teritorija, nije pravedan i trajan mir. To je Potemkinov mir. To bi legitimiziralo rusko otimanje zemlje. To bi nagradilo agresora i kaznilo žrtvu."

Robusno financiranje

Dakle, pomoć Kijevu se nastavlja, a Narodna Republika Kina nije ponudila zadovoljavajući mirovni plan. Kad je riječ o članstvu, čini se da je pronađeno rješenje koje zadovoljava članice.

image

Jens Stoltenberg

Stian Lysberg Solum/Afp

Stoltenberg je nakon sastanka bio detaljan:

"Radimo na višegodišnjem paketu podrške uz robusno financiranje. Time će se osigurati dugoročno odvraćanje i obrana Ukrajine, pomoći u obnovi sigurnosnog i obrambenog sektora i tranziciji Ukrajine iz doktrina, opreme i obuke iz sovjetskog doba do potpune interoperabilnosti s NATO-om".

Dodao je da ostaju otvorena vrata Kijevu i da će odluku o članstvu donijeti članice i Ukrajina. Dakle, članstvo ostaje tema za neko drugo vrijeme, vrijeme kad će Kijev kontrolirati teritorij, kad će biti dovoljno obrambeno snažan da Rusija neće ni pomisliti da krene u agresiju. Ključna je riječ "odvraćanje" koje NATO želi izgraditi kako bi Moskva odustala od imperijalističkih planova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 10:43