StoryEditorOCM
Svijetšto dalje?

Može li se izmjeriti koliko godina života nam je ostalo? ‘U šoku sam. Test je otkrio da su mi mozak i jetra prestari...‘

Piše Vijesti SD
22. travnja 2023. - 12:39

Ovdje na sjevernoj hemisferi je proljeće. Narcisi, tulipani i zumbuli u punom su cvatu u londonskim parkovima. Ali evo me, ja razmišljam o tome koliko sam blizu smrti. Prošle godine sam napravila test da saznam svoju biološku dob. Ovi testovi, koji uključuju procjenu kemijskih markera na vašoj DNK, imaju za cilj procijeniti koliko ste istrošenosti do sada iskusili - i, u biti, koliko vam je godina života preostalo.

Ti testovi obećavaju da će izmjeriti biološku dob i pomoći u identificiranju lijekova protiv starenja, ali još uvijek postoje pitanja o njihovoj točnosti. Imala sam 35 godina kada sam se testirala. I moji su rezultati sugerirali da je i moja biološka dob 35 godina. To znači da starim normalnom brzinom u usporedbi s drugim ljudima za koje postoje podaci, piše reporterka Jessica Hamzelou za MIT Technology Review.

Dodaje kako je tvrtka koja je provela test od tada ažurirala svoju ponudu. U nastavku donosimo što se dalje događalo:

Prije nekoliko mjeseci ponovno su analizirali moje rezultate kako bi mi dali individualnu biološku dob za svaki od devet organskih sustava, uključujući moj mozak, jetru, srce i krv. Razočarala sam se kada sam prošle godine saznala da unatoč biljnoj prehrani i redovitoj jogi nisam biološki ništa mlađa od prosjeka. Zamislite koliko je uznemirujuće bilo saznati da je biološka dob mog mozga četiri godine iznad moje kronološke dobi. Moja je jetra starija šokantnih sedam godina. Da, ja sam Britanka, ali mislim da ne pijem toliko.

Kako bismo trebali čitati ovakve rezultate? Prvi ‘satovi‘ za starenje, razvijeni prije desetak godina, dizajnirani su za analizu epigenetskih markera na DNK iz uzoraka sline. Ovi markeri su u biti kemikalije koje se vežu za našu DNK i kontroliraju način na koji naši geni stvaraju proteine. Istraživanja su pokazala da se obrasci ovih markera usklađuju s dobi. Znanstvenici mogu uvježbati algoritme za procjenu dobi osobe samo analizirajući ih. Od tada su znanstvenici unaprijedili tehnologiju. Novi ‘satovi‘ uključuju ne samo vaše epigenetske markere, već i niz drugih zdravstvenih biomarkera, poput razine šećera u krvi i broja bijelih krvnih stanica. Ovi testovi mogu nam dati neku ideju o biološkoj dobi osobe - ne samo koliko je rođendana prošlo, već i koliko godina zdravog života može biti pred nama.

Danas postoji mnogo zastarjelih ‘satova‘. Neki su razvijeni za određene organe, a drugi su dizajnirani za određene životinjske vrste. Neki analiziraju uzorke krvi, a drugi procjenjuju mikrobiom. Test koji sam napravila prošle godine, a razvila ga je tvrtka Elysium, koristi uzorke sline i procjenjuje epigenetske markere.

- Tim u Elysiumu od tada je proširio opseg testa. Pošaljite minijaturnu epruvetu sline i uskoro ćete saznati ne samo svoju ukupnu biološku dob, već i konkretnu biološku dob vašeg srca, mozga, jetre, bubrega i krvi; vaš metabolički, imunološki i hormonski sustav; i ono što zovu vaš upalni sustav. Ti su rezultati razvijeni procjenom kako su različiti biomarkeri povezani sa zdravljem tih pojedinačnih sustava - kaže Lenny Guarente, glavni znanstvenik i osnivač Elysiuma.

Znanstvenici u tvrtki uključili su podatke o zdravlju i smrtnosti iz velikih studija dobrovoljaca (iako ne žele reći koliko). Ove studije otkrile su biomarkere koji ukazuju na zdravlje pojedinih organa. Povezivanjem ovih s uzorcima u epigenetskim markerima na uzorcima DNK, vlasnički algoritmi tvrtke mogu procijeniti biološku starost za svaki sustav.

Elysiumova analiza moje sline, koju sam im poslala prošle godine, otkrila je da, iako je moja biološka dob odgovarala mojoj kronološkoj dobi u to vrijeme, starost mojih pojedinačnih sustava je bila raznolika. Moj mozak je dobio biološku dob od 39 godina, a moja jetra 42. Ni moj hormonalni sustav ne izgleda sjajno, s dobi od 41 godine.

S druge strane, procjenjuje se da moji bubrezi i upala i krvni sustavi imaju biološki 34 godine— malo ispod moje kronološke dobi. A najbolje mi stoji srce, s biološkom dobi od 31 godine. Da, službeno sam mlada u srcu.

Nakon ovakvih rezultata, bilo mi je teško zaustaviti svoj um od pretjeranog ubrzavanja u pokušaju da ih protumačim. Mora da mi je mozak star jer sam pod stresom i ne spavam dovoljno. Možda pijem previše, ili sam godinama uzimala previše tableta protiv bolova, a moja se jetra borila održati korak. Imam endometriozu, je li to moglo utjecati na način na koji moje tijelo proizvodi hormone i reagira na njih? Mlado srce je iznenađenje, s obzirom na to da srčani problemi postoje u mojoj obitelji.

Sljedeći korak je određivanje što učiniti s ovim rezultatima. Elysium nudi skup preporuka za svaki vaš rezultat. Za moj stari mozak, tvrtka preporučuje da se više vježbam, više se družim, dovoljno spavam i izbjegavam pušenje i alkohol. Također mi preporučuje uzimanje dodataka prehrani koje tvrtka prodaje na svojoj web stranici.

Stvar je u tome što već znam da bih trebao više spavati i vježbati. Kladila bih se da to skoro svi znamo. Hoće li rezultat biološke dobi promijeniti naše ponašanje? Za mene neće - da imam vremena za vježbanje i spavanje više, već bih to radila.

Pitala sam potpredsjednika Elysiuma za bioinformatiku, Daylea Sampsona, je li poznavanje vlastitih rezultata nešto promijenilo za njega. Nije. Sampson mi je rekao da ima 38 godina, a prema Elysiumovom testu, njegova biološka dob je 36. Ali starost njegovog mozga pokazala se na 43. On misli da previše vježba, što je u nekim studijama povezano s ubrzanom stopom starenja. Je li smanjio otkako je dobio rezultate testa? "Ne", kaže mi.

U svakom slučaju, ne znamo koliko su ovakvi testovi točni. Ljudi iz Elysiuma prvi su priznali da njihov test ne uključuje mnoge čimbenike za koje se zna da utječu na naše starenje. Na primjer, ne razmatra ulogu mikrobioma. Ili proces koji se zove starenje, u kojem stare stanice stvaraju otrovnu mješavinu upalnih kemikalija koje mogu oštetiti okolno tkivo. Teško je procijeniti kako test funkcionira, jer tvrtka ne želi puno odati. Neće mi reći koje je biomarkere istraživački tim uzeo u obzir, kako su ti biomarkeri povezani s trošenjem bilo kojeg organa i kako se usklađuju s epigenetskim markerima koji se mogu mjeriti u uzorku sline.

- Kada se radi o procjeni starosti nečijeg mozga, vrlo je malo vjerojatno da će vam test temeljen na epigenetskim markerima dati potpunu sliku - kaže Paul Shiels, koji istražuje biološke satove na Sveučilištu u Glasgowu u Škotskoj.

- Pomislio sam da biste htjeli znati o izvedbi. Znanstvenici su, primjerice, razvili mnoštvo testova za kogniciju, pamćenje i inteligenciju. Ništa od toga nije uključeno u moju ocjenu starosti mozga. Isto bismo mogli reći i za druge organe. Ne možete klinički koristiti uzorak sline da biste dobili bilo kakve informacije o] funkcionalnoj sposobnosti vašeg bubrega. Potrebne su pretrage krvi i urina kako bi se procijenilo koliko dobro bubrezi osobe rade. To ne znači odbaciti posao koji obavljaju istraživači u Elysiumu i drugdje. Znanost je ovdje fascinantna i još uvijek je nova. Tim u Elysiumu kaže da je njihov test prvi te vrste i da je u tijeku - kaže Shiels, koji istražuje koliko dobro bubrezi stare.

- Ove testove ne treba promatrati kao fiksne Ovo su stvari koje želimo nastaviti poboljšavati ... Mislimo da će se razvijati i biti bolje - zaključuje - zaključuje Guarente za MIT Technology Review.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 01:20