StoryEditorOCM
SvijetRISHI SUNAK

‘Moramo smjelije pristupiti udaru na rusku ratnu ekonomiju‘. Britanski premijer najavio potez od kojeg strepi Rusija

Piše Vijesti SD
26. veljače 2024. - 18:54

Britanski premijer Rishi Sunak izjavio je da Zapad treba odvažnije konfiscirati rusku imovinu zamrznutu nakon ruske invazije na Ukrajinu. Istaknuo je da je, kako se rat nastavlja već drugu godinu, Ukrajini i dalje potrebno dalekometno oružje, bespilotne letjelice, municija i druga pomoć, prenosi Al Jazeera.

– Moramo smjelije pristupiti udaru na rusku ratnu ekonomiju. Moramo i odvažnije plijeniti stotine milijardi zamrznute ruske imovine – rekao je Sunak. Prošli mjesec se britanski ministar investicija Dominic Johnson sastao sa zamjenikom američkog ministra financija Wallyjem Adeyemom radi razgovora o zapljeni zamrznute ruske imovine, naglašavajući pritom da to treba provesti u skladu s međunarodnim pravom.

Europska unija, SAD, Japan i Kanada zamrznule su gotovo 300 milijardi dolara imovine Ruske centralne banke 2022. godine kad je Rusija počela invaziju na Ukrajinu. Zemlje G7 razmatraju zapljenu imovine kao način da Rusija plati štetu prouzročenu njenom invazijom na Ukrajinu.Sunak je, također, pozvao SAD da nastavi pružati financijsku i vojnu podršku Ukrajini.

– Nikad ne bismo smjeli podcijeniti ono što je Amerika dosad učinila za Ukrajinu i za euroatlantsku sigurnost. Pozivam ih da nastave s tom podrškom, a uvjeren sam da hoće – izjavio je britanski premijer. Britansko ministarstvo obrane najavilo je u subotu pomoć od 286 milijuna eura za financiranje ukrajinske artiljerijske municije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. svibanj 2024 11:39