StoryEditorOCM
SvijetBIVŠI ŠEF NATO-A

‘Imamo Ahilovu petu, Rusi to znaju I napadnu li taj kompleks srušit će nam trgovinu i internet!‘

Piše SNJEŽANA PAVIĆ/jl
23. veljače 2024. - 17:07

Američku javnost nedavno je uznemirila vijest da Rusija razvija svemirsko nuklearno oružje, kojim će jednom u budućnosti moći ciljati satelite. No, bivši glavni zapovjednik NATO-a u Europi, umirovljeni američki admiral James Stavridis, upozorava da puno veća opasnost prijeti iz podmorja.

Nekadašnji zapovjednik NATO-a, u članku za agenciju Bloomberg, upozorava da postoji još ranjivija Ahilova peta koja prijeti svjetskoj trgovini, obrani i logistici te samom internetu: vrlo ranjivi kompleks podmorskih kabela koji čine okosnicu globalnih komunikacija - piše Jutarnji list.

Admiral se poziva na izvješće koje je početkom ovog tjedna objavila britanska nevladina organizacija Policy Exchange. To je nastavak analize iz 2017., čiji je koautor sadašnji britanski premijer Rishi Sunak. U njemu se navode činjenice: svakodnevno se na svijetu obavi više od 10 bilijuna dolara financijskih transakcija, više od 95 posto svjetskih komunikacija ide mrežom od otprilike 500 kabela koji prolaze dnom oceana.

Još 2017. britanski eksperti upozoravali su kako podmorski informacijski kabeli izlaze na obalu na mjestima s minimalnom zaštitom. "Većina Amerikanaca misli da internet omogućuju sateliti iz svemira. Krivo - sustav nosi manji broj podmorskih kabela". Rusija je već počela ispitivati atlantsku podvodnu infrastrukturu, upozorava u novom izvješću umirovljeni britanski maršal zrakoplovstva Stuart William Peach. Osim Rusije, Kina jača svoju vojnu moć u podmorju, u sklopu težnje da postane svjetska vojna sila, a na jačanju podmorske vojne sposobnosti rade Sjeverna Koreja i Iran.

image

Vladimir Putin na paradi za Dan mornarice u Sankt Peterburgu prošlog ljeta

-/Afp

Admiral Stavridis piše da je prije deset godina, kao zapovjednik NATO-a, bio zabrinut mogu li al-Qa‘ida i slične organizacije poremetiti globalnu ekonomiju diverzijom na informacijske kabele, no stav je bio da terorističke skupine ne mogu dosegnuti do morskog dna.

"Ali danas, povratkom opasnog nadmetanja velikih sila SAD-a, Kine i Rusije, cijela je struktura u opasnosti", piše admiral Stavridis za Bloomberg. Ruske podmornice, i neki od njihovih "istraživačkih" brodova, zapravo špijunskih, vjerojatno mogu doprijeti do kabela na dnu oceana i uništiti ih, ili, pak, doći do njih i manipulirati podacima.

Zato je najvažnije shvatiti koliko su ti podvodni komunikacijski sustavi postali ranjivi, apelira američki admiral. Zatim treba poboljšati tehnologiju koja se koristi za zaštitu kabela, te instalirati paralelnu mrežu, koja bi se aktivirala u slučaju napada. James Stavridis u Bloombergu poručuje da je potrebno odlučnije istraživati alternative za prijenos i pohranu podataka. Također savjetuje ulaganje u podmorsko ratovanje, u nuklearne podmornice i nove klase podmorskih dronova.

"Također ćemo morati poticati odvraćanje jačanjem potencijala da ugrozimo kabele važne Kini i Rusiji, u punoj suradnji s našim partnerima: NATO-om, Japanom, Južnom Korejom i drugim naprednim pomorskim državama", piše Amerikanac. No, ne isključuje pregovore u dobroj vjeri i sa zemljama poput Rusije, Sjeverne Koreje i Irana, kako bi se postigao globalni sporazum o zaštiti sustava koji omogućuju svjetsku trgovinu - piše Jutarnji list.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. svibanj 2024 18:52