StoryEditor
Svijetnezadovoljstvo na pantovčaku

Milanović se očitovao i o sukobu Izraela i Palestinaca: SAD mora jasnije definirati svoju vanjsku politiku

Piše HINA
13. svibnja 2021. - 14:21

Predsjednik Zoran Milanović u četvrtak je, komentirajući najžešći sukob između Izraela i Palestinaca unazad nekoliko godina, kazao da će Amerikanci morati jasnije definirati svoju vanjsku politiku, ocijenivši da im taj dio svijeta zbog nove energetske politike prestaje biti tako zanimljiv kao prije.

"Gledam američku poziciju, Izrael se brani ali i napada (...) Amerikanci će morati definirati i učiniti jasnijom svoju vanjsku politiku", rekao je predsjednik Milanović.

Podsjetio je da je bivši američki predsjednik Donald Trump vodio jednu politiku, dok se sadašnji predsjednik Joe Biden distancirao, ali da "sada vidi da se ne može potpuno distancirati".

"Taj dio svijeta prestaje biti zanimljiv onoliko koliko je ranije bio zbog energetske politike SAD-a, posebno ove administracije koja je puno više orijentirana na obnovljive izvore, dakle manje na naftu, na ugljikohidrate koje Amerika sada ima dovoljno kroz vlastitu proizvodnju", ocijenio je šef države.

"Dakle, postavlja se pitanje gdje je tebi strateški cilj na Bliskom istoku. Osim biti policajac", dodao je Milanović, dodavši da su to "strašno važne teme koje nama postavljaju neke moralne dileme".

Također je dodao da mu, glede SAD-a, i njegovi sinovi već postavljaju pitanja zašto im je Putin neprijatelj, a istovremeno se podržavaju izrazito parademokratski režimi.

"Režimi koji imaju formalno legitimitet, ali ga u stvari demokratski nemaju, ili recimo režimi koji se proglašavaju saveznicima, a otapaju političke neprijatelje i novinare u solnoj kiselini", rekao je Milanović aludirajući na pisanje turskih medija da su ubojice saudijskog novinara Jamala Khashoggija, ubijenoga 2018. u saudijskom konzulatu u Istanbulu, njegovo tijelo prvo rastopili u kiselini pa potom bacili u kanalizaciju.

Prema njegovim riječima, "to je teško, marketinški teško uvjeriti saveznika, a mi smo saveznik, da radiš pravednu stvar".

"Ja u tome ne vidim hrvatski interes. Ako me želiš za saveznika, moraš mi, kao nekakvom partneru, barem dati neki tanak narativ. OK, bit ćemo saveznici, ali ne moramo voditi tuđe ratove i tuđe svađe", rekao je Milanović.

Svjetske sile zahtijevaju deeskalaciju sukoba koji počinje podsjećati na rat u Gazi od 2014. godine.

Washington najavljuje posjet izaslanika Hadyja Amra kako bi razgovarao s Izraelom i Palestincima, a predsjednik Biden vjeruje da će sukob završiti uskoro. Također je ponovio da se  "Izrael ima pravo braniti".

Izrael je započeo ofenzivu na Pojas Gaze nakon što je Hamas ispalio rakete na Jeruzalem i Tel Aviv u znak odmazde zbog sukoba izraelske policije s Palestincima u blizini džamije al-Aksa u istočnom Jeruzalemu tijekom Ramazana.

To je eskaliralo uoči sudskog ročišta, trenutno odgođenog, koje bi moglo dovesti do deložacije palestinskih obitelji iz domova u istočnom Jeruzalemu koje potražuju židovski doseljenici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. srpanj 2021 14:36