StoryEditor
Svijetnapeto u njemačkoj

Merkel u sukobu sa šefovima saveznih pokrajina; kancelarka bi nastavak lockdowna i za Uskrs, oni ne žele ni čuti

Piše Hina
22. ožujka 2021. - 20:33

Pregovori savezne i pokrajinskih vlada o daljnjim mjerama u borbi protiv pandemije koronavirusa u ponedjeljak prekinuti su zbog neslaganja oko uvođenja strožih mjera što zahtjeva kancelarka Angela Merkel, a čemu se opiru neke savezne pokrajine.

"Mjere oko kojih smo se do sada dogovorili nisu dovoljne kako bi se prekinula dinamika širenja zaraze", rekla je Angela Merkel a kako prenose njemački mediji.

Najspornije pitanje je pitanje putovanja tijekom uskršnjih praznika. Kako se saznaje iz pregovaračkih krugova, savezne pokrajine, posebice one koje se nalaze na obali Sjevernog i Baltičkog mora, ustraju na otvaranju turističkih kapaciteta uz strogo pridržavanje higijenskih i mjera razmaka.

Savezna vlada i neke savezne pokrajine to odbijaju i ustraju na daljnjoj zabrani svih putovanja koja nisu prijeko potrebna u što spadaju i turistička. Hotelima i privatnim smještajima je zabranjeno ugošćavanje gostiju u turističke svrhe.

Merkel je osim toga nezadovoljna otporom saveznih pokrajina o uvođenju novih mjera zatvaranja. Savezne pokrajine ustraju na tome da se mjere zatvaranja uvode samo tamo gdje sedmodnevna incidencija tri dana za redom premašuje vrijednost od 100.

"Mi danas postižemo dogovor oko toga da se držimo onoga što smo na posljednjem sastanku dogovorili", kritizirala je stav saveznih pokrajine njemačka kancelarka a kako prenose agencije.

Na sastanku se također raspravlja i o uvođenju policijskog sata u okruzima s visokom incidencijom zaraza.

Nesloga vlada i oko toga na kojem području bi trebalo ponovno povući mjere otvaranja dogovorene početkom ožujka.

Bavarski premijer Markus Soeder inzistira na tome da se u slučaju povećanja sedmodnevne incidencije preko vrijednosti od 100 strože mjere uvedu samo u pogođenom okrugu a ne na području cijele savezne pokrajine kako predlažu premijeri drugih saveznih pokrajina.

Iznad incidencije od 100 bi tako trebalo ponovno biti dozvoljen posjet samo jedne osobe nekom drugom kućanstvu umjesto sada dozvoljenih pet osoba.

Planirani prijedlog o generalnom dopuštanju posjete obitelji tijekom uskršnjih blagdana, kao što je to bio slučaj tijekom Božića, u međuvremenu je odbačen.

Prije toga su se sudionici sastanka, kako nadalje javljaju njemački mediji, dogovorili o načelnom produljenju aktualnih mjera do 18. travnja.

U ponedjeljak navečer stoji otvorenim kada bi se sastanak mogao nastaviti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. lipanj 2021 01:44