StoryEditor
SvijetKomandos Islamske države

Kraj megaprocesa: izrečena kazna za Salaha Abdeslama, jedinog preživjelog terorista iz stravičnog napada u Parizu 2015.

Piše Ines Lukić/JL
29. lipnja 2022. - 21:24

Pariški sud proglasio je krivim Salaha Abdeslama, jedinog preživjelog komandosa Islamske države koji je optužen za napade u Parizu u studenom 2015., u kojima je poginulo 130 osoba, a oko 350 ih je ranjeno. Abdeslam je proglašen krivim za terorizam i ubojstvo, a osuđen je na doživotni zatvor, prenosi Jutarnji.

Svi osim jednog mušklarca kojima se sudilo za umiješanost u napade proglašeni su krivima. Osim Abdeslama, sudilo se još 19-orici muškaraca.

Ovo suđenje bilo je najveće u modernoj francuskoj povijesti i počelo je prošlog rujna. Više od devet mjeseci žrtve, novinari i obitelji poginulih su iznosili svjedočanstva kako bi složili priču o najgorem napadu u Francuskoj od Drugog svjetskog rata.

Abdeslam je optužen za više kaznenih djela, uključujući ubojstvo u sklopu terorističke bande, otmicu i terorističku zavjeru.

Šestorici optuženih sudilo se u odsutnosti, a vjeruje se da je petero njih umrlo u Siriji nakon napada. Jedan je uhapšen zbog optužbi za terorizam u Turskoj.

Ostali optuženici mogli bi dobiti 20 ili više godina zatvora.

Sam Abdeslam je već proglašen krivim i osuđen na 20 godina u Belgiji zbog pucnjave koja je uslijedila kada su ga vlasti uhitile u Bruxellesu 2016.

Teroristički napadi izvršeni su 13. studenog 2015. u koncertnoj dvorani Bataclan, ispred nogometnog stadiona Stade de France te širom gradskog središta. Islamska je država ubrzo preuzela odgovornost.

Devet napadača poginulo je ubrzo. Dio jer su bili bombaši samoubojice, a dio je ustrijelila policija.

Na početku suđenja u rujnu, Abdeslam je predsjedavajućem sucu priznao da je pripadnik Islamske države i opisao to kao svoju profesiju.

Tijekom suđenja Abdeslamu i drugim optuženicima koji su sjedili u neprobojnom ograđenom prostoru preživjeli su iznosili mučna svjedočanstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. kolovoz 2022 06:44