StoryEditorOCM
SvijetBITAN ZA NATO

Zbog ovoga je važan turski kompleks TUSAS na koji je izveden teroristički napad

Piše Vijesti SD
23. listopada 2024. - 18:01

Turska je u srijedu izvijestila o terorističkom napadu na sjedište turske zrakoplovne tvornice TUSAS u blizini Ankare, a mediji prenose snimke snažne eksplozije i razmjene vatre na toj lokaciji - piše Danas.hr.

- Teroristički napad izveden je na postrojenje TUSAS-a u Kahramankazanu, Ankari. Nažalost imamo mučenike i ozlijeđene", objavio je ministar unutarnjih poslova Ali Yerlikaya na platformi X.

Televizijske snimke pokazale su uništen ulaz u tvornicu i sukob na obližnjem parkiralištu.

image
AFP
image
AFP

Turkish Aerospace Industries Inc (TUSAS) jedna je od najvažnijih turskih obrambenih i zrakoplovnih kompanija. Ova državna tvrtka služi za proizvodnju oružja i zrakoplovne tehnologije sa sjedištem u blizini glavnog grada Ankare. Proizvodi vojne i civilne zrakoplove i helikoptere, prvi turski borbeni avion KAAN te sustave bespilotnih letjelica za turske oružane snage i druge diljem svijeta.

image
AFP
image
AFP

Prema podacima na web stranici, TAI je osnovan kako bi smanjio oslanjanje Turske na uvoz zrakoplovne tehnologije za vojne svrhe. TAI je tvrtka koju je članica NATO-a odredila za licenciranog proizvođača američkih borbenih aviona F-16. Također, TAI igra ulogu u modernizaciji starijih zrakoplova za potrebe turske vojske. Dva glavna vlasnika tvrtke su Turske oružane snage i civilna agencija turske vlade zadužena za unaprjeđenje obrambenih sposobnosti i upravljanje vojnim nabavama.

TAI je u raznim je partnerskim aranžmanima s AgustaWestland, Airbus, Alenia Aermacchi, Boeing, IAI, Lockheed Martin, Northrop Grumman, MD Helicopters, Sikorsky, Indonesian Aerospace i brojnim drugim tvrtkama u sektoru zrakoplovstva - piše Danas.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. listopad 2024 18:11