StoryEditor
Svijetprvi takav slučaj

Koronavirusom se mogu zaraziti i osobe koje su ga već preboljele: Japanka pozitivna po drugi put, ugledni liječnik objasnio o čemu se radi

Piše Anita Belak Krile
27. veljače 2020. - 09:23
IlustracijaHector Retamal/AFP

Kod žene koja je radila kao turistički vodič u Japanu drugi put  je utvrđen koronavirus, nakon što je već jednom bila primljena u bolnicu. To je prvi takav slučaj zabilježen u Japanu.

Žena je drugi put testirana na virus nakon što je osjetila određene simptome povezane sa bolešću.

Ona je sredinom siječnja vodila grupu turista iz Wuhana i zajedno se s njima vozila autobusom. Prvi put je na koronavirus testirana koncem siječnja, a iz bolnice je otpuštena 6. veljače nakon što su joj nalazi bili negativni, a ona posve bez simptoma i zdrava.

Međutim, 19. veljače ponovno je osjetila bol u prsima i otišla u bolnicu na testiranje, a nalaz je potvrdio prisutnost virusa Covid-19.

Nakon što je prvi put napustila bolnicu, boravila je u kući i nosila je masku. Nije išla na posao i nije ni sa kime kontaktirala. Sada je opet hospitalizirana.

Specijalist za zarazne bolesti sa Sveučilišta Osaka izjavio je da ljudi koji su jednom bili zaraženi, razviju antitijela koja ih štite od ponovne zaraze. No, ako antitijela nije bilo, osoba se može ponovno zaraziti istim virusom ili se virus nedetektiran u tijelu može ponovno proširiti. Simptomi se jače mogu osjetiti kad virus dođe do pluća. 

I kineski mediji javili su da je čak 14 posto pacijenata koji su se oporavili nakon zaraze koronavirusom i koji su otpušteni su iz bolnica u južnoj kineskoj provinciji Guandong, na testovima ponovno bilo pozitivno na prisustvo virusa. 

Da je to moguće potvrđuje i ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

Upitan može li se koronavirus dobiti i drugi put, odnosno nakon što se već preboli, rekao je da na neke bolesti postoji trajni, doživotni imunitet, dok na druge, poput gripe, kratkotrajni. 

- Ako drugi put obolite od istog tipa virusa, ta bolest je puno blaža. Za koronavirus nemam taj odgovor jer imamo tek 2.000 oporavljenih i službeno još nemamo podatke o osobama koje su se ponovno zarazile koronavirusom. Ali, sasvim smo sigurni da postoji imunitet jer je on detektiran, odnosno detektirana su antitijela - rekao je Capak.

Testiranje može biti pozitivno, a da osoba nema nikakve simptome, zbog toga je i CDC prije nekoliko dana promijenio definiciju bolesti gdje se kaže da ako je nalaz na koronavirus pozitivan, iako osoba nema simptome, smatra se pozitivnim slučajem infekcije. 

#KORONAVIRUS#JAPAN#KRUNOSLAV CAPAK

Izdvojeno

29. lipanj 2020 08:30