StoryEditor
RegijaFIRMA KRSTIĆ

Zaboravite sve što ste čuli o koronavirusu jer u Srbiji vlada potpuno ludilo; Vučić se obratio naciji: Ljudi, udarite po rakiji i kiselom kupusu!

Piše D.K.
27. veljače 2020. - 10:54
Srđan Stevanović/Getty Images

Premda još uvijek nema zaraženih, službena Srbija koronavirusu unaprijed poručuje: "Ne može nam nitko ništa, jači smo od sudbine!".

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić jučer je održao nimalo krizni sastanak s ministrom zdravlja, epidemiolozima i vodećim ljudima javnozdravstvenih institucija apelirajući na potrebu zaustavljanja svake vrste panike, te izjavivši kako "pranje ruku sapunom i jedna rakija dnevno sigurno rješavaju stvar".

Premda je primarni cilj sastanka bio ostavljanje dojma kako je službeni Beograd za slučaj epidemije sve isplanirao do najsitnijih detalja, mjere i ponašanje nadležnih puno više podsjećaju na suočavanje putnika "firme Krstić" s nadolazećom prijetnjom Drugoga svjetskog rata.

Hineći opuštenost i zbijajući šale, pulmolog dr. Branimir Nestorović na sastanku je pokušao umiriti ženski dio populacije riječima da ih od koronavirusa sigurno štiti hormon estrogen.

Srbijankama je preporučio kako im je sad najbolje otići u Italiju u šoping, jer je čuo da će biti velikih popusta, izvještava regionalni portal Seebiz.

Da je situacija u potpunosti pod kontrolom svojim je aktivnostima pridonio i bivši srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić, poslavši kao predsjednik Nacionalnog savjeta Srbije za suradnju s Rusijom i Kinom 5000 eura pomoći bratskom kineskom narodu za kupovinu maski.

Srbijanski šef diplomacije Ivica Dačić iskazao je, pak, najveću hrabrost u poslovično hrabrom narodu, otišavši na vrhuncu krize aždaji pravo u ralje - u daleki Peking - kako bi Kinezima ponudio pomoć u medicinskoj opremi.

image
Ivica Dačić i kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi
Roman Pilipey/AFP

- Kina je na braniku obrane cijelog svijeta u borbi protiv koronavirusa - izjavio je Ivica Dačić za RTS sinoć u Pekingu, ističući kako je ponosan što je prvi svjetski diplomat koji je posjetio Kinu u ovom iznimno teškom trenutku.

- Srbija je mala zemlja, ali ne ostavlja prijatelje u nevolji i prva je u solidarnosti s Kinom i kineskim narodom, rekao je Dačić.

Ovom prilikom nije detaljnije objasnio kako će zapravo Srbija pomoći Kini, kad bolnice širom njegove zemlje već dugo vremena muku muče s manjkom osnovne medicinske opreme.

- Srbiji kronično nedostaje anestezijske opreme i dijagnostičkih aparata, posebno je deficitarna magnetna rezonanca, a česti su i manjkovi injekcija, setova za infuzije, osnovnih lijekova i rezervnih antibiotika - izjavio je za N1 šef Sindikata liječnika i ljekarnika Srbije Rade Panić.

Paniću i svim drugim paničarima u istočnom susjedstvu neoborivim je patriotskim argumentima usta ubrzo začepio doktor Branimir Nestorović nakon sastanka s predsjednikom Aleksandrom Vučićem, izrazivši čuđenje što se narod koji je preživio NATO bombardiranje i sankcije danas od strane nekih neodgovornih pojedinaca pokušava zaplašiti "najsmješnijim virusom u povijesti čovječanstva".

Javnost u Srbiji, izuzme li se usamljene odgovorne pojedince, odista još nije ni najmanje zaplašena koronavirusom (koji je registriran u gotovo svim njima susjednim zemljama) i praktično je nemoguće na ulici vidjeti nekog građanina s maskom.

Beogradski Kurir, štoviše, svojim tekstovima otvoreno poručuje da Srbima s bradom maska uopće nije potrebna. Po tabloidima i društvenim mrežama promovira se uglavnom tek pojačana potrošnja kiselog kupusa (koji podiže imunitet) i malo intenzivnija dezinfekcija unutrašnjih organa dobrom prepečenicom.

#KORONAVIRUS#SRBIJA

Izdvojeno

02. lipanj 2020 21:00