StoryEditor
SvijetBritish Medical Journal

Je li na pomolu preokret? Novo, veliko istraživanje pokazuje da AstraZeneca možda štiti bolje i od Pfizerovog cjepiva!

Piše PSD
23. veljače 2021. - 17:36
Alain Jocard

Prema preliminarnoj studiji objavljenoj u uglednom časopisu British Medical Journal (BMJ), koju su proveli znanstvenici škotskih sveučilišta i Public Health Scotlanda, prva doza cjepiva Pfizer smanjila je broj hospitalizacija za 85%, a Oxford-AstraZeneca za 94%.

Ovo je posebno zanimljivo za Hrvatsku koja je naručila najviše upravo AstraZenece, oko 2.7 milijuna doza, piše Index.

Podaci o učinku cjepiva prikupljeni su između 8. prosinca i 15. veljače. Tijekom tog razdoblja primijenjeno je 1.14 milijuna doza cjepiva tako da je 21% škotske populacije dobilo prvu dozu. Oko 650.000 ljudi primilo je Pfizerovo cjepivo, a oko 490.000 cjepivo Oxford-AstraZeneca.

Pritom je zanimljivo da su oba cjepiva korištena za cijepljenje starije populacije i zajedno su, kada su kombinirani njihovi rezultati, među ljudima u dobi od 80 i više godina - onima s najvećim rizikom zbog poodmaklih godina – smanjila rizik hospitalizacija za 81% u četvrtom tjednu.

Cjepivo AstraZenece pokazalo odličan učinak kod starijih

Čini se da je cjepivo Oxford-AstraZeneca imalo vrlo dobre rezultate kod starijih ljudi. U studiji su samo dvije osobe cijepljene njime bile hospitalizirane. Među onima cijepljenima Pfizerovim cjepivom bilo je više hospitalizacija, no njime je cijepljeno i više ljudi.

image
Jens Schlueter

Trebaju li neke zemlje preispitati svoje politike prema cijepljenju AstraZenecom? Vrlo dobri rezultati oxfordskog cjepiva mogli bi potaknuti preispitivanje politike cijepljenja u onim zemljama koje su odlučile da ne dopuštaju njegovu upotrebu kod osoba starijih od 65 godina zbog nedostatka podataka iz kliničkih ispitivanja.

Na pitanje jesu li rezultati pokazali da je cjepivo Oxford-AstraZeneca učinkovito u starijim dobnim skupinama unatoč nedostatku podataka iz kliničkih ispitivanja, odnosno, govore li u prilog odluka britanske i europske regulatorne agencije za lijekove da ga odobre za sve dobne skupine, vodeći istraživač Aziz Sheikh, ravnatelj Instituta Usher sa Sveučilišta u Edinburghu, rekao je da su rezultati u starijim dobnim skupinama "vrlo ohrabrujući".

Navodi se da je studija analizirala samo hospitalizacije te da bi trebalo razmotriti i druge rezultate, poput prijema na intenzivnu njegu te teških bolesti i smrti izvan bolnice, uključujući domove za njegu.

Voditelj istraživanja prof. Aziz Sheikh rekao je da su ovi su rezultati vrlo ohrabrujući te da daju jake razloge da budemo optimistični u pogledu budućnosti.

"Sada imamo nacionalne dokaze - u cijeloj zemlji - da cijepljenje pruža zaštitu od hospitalizacija oboljelima od covida-19", rekao je, prenosi Index.

image
Oli Scarff
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

23. veljača 2021 17:37