StoryEditorOCM
Hrvatskabartol šimunić

Bliski Milanovićev suradnik ide na novi posao. Na Pantovčaku je zarađivao 2000 €, evo za koliku će plaću sada raditi

Piše Goran Penić/JL
3. svibnja 2023. - 19:34

Predsjednik Republike Zoran Milanović nedavno je donio odluku o razrješenju pročelnika svog kabineta Bartola Šimunića, koji je razriješen dužnosti na osobni zahtjev, a kako doznajemo, nekadašnji predsjednikov bliski suradnik otišao je raditi u AstraZenecu, poznatu biofarmaceutsku tvrtku nakon dobre ponude koju je dobio.

Švedsko-britanska farmaceutska inovativna tvrtka, koja je postala globalno poznata u pandemiji covida-19, kada su znanstvenici s Oxforda za nju proizveli cjepivo protiv korone, u Zagrebu od 2000. ima manju podružnicu koja je registrirana za istraživanje tržišta, ispitivanje javnog mnijenja i promidžbene aktivnosti. Šimunić će biti zadužen za odnose s udrugama onkoloških pacijenata, piše Jutarnji list.

Imovinska kartica

AstraZeneca poznata je po razvoju inovativnih lijekova u područjima onkologije, rijetkih bolesti, kardiovaskularnih, bubrežnih i metaboličkih bolesti, te bolesti dišnog sustava i imunoloških poremećaja.

Zagrebački ured u Radničkoj 80 jedna je od podružnica tvrtke u jugoistočnoj Europi, a na čelu joj je Dejan Lakovski, iskusni farmaceutski menadžer koji je u jeku pandemije 2021. zamijenio Damira Nevjestića, koji je bio na čelu zagrebačke tvrtke od 2012. Bilo je to u jeku rasprava i optužbi između farmaceutskih kompanija čije je cjepivo bolje, a koje izaziva više teških nuspojava, pri čemu je AstraZenecino vektorsko cjepivo bilo više napadano od drugih mRNA cjepiva iako se činilo da je u pozadini svega toga bio više rat farmaceuta, nego utemeljene zamjerke.

AstraZeneca Hrvatska dobro posluje. Iz godine u godinu akumuliraju dobit, pa su tako i 2021. zabilježili 1,6 milijuna kuna dobiti nakon oporezivanja. Prihodi su im u toj 2021. narasli s 34,6 na 45,5 milijuna kuna, a za 10 milijuna kuna rasli su i rashodi. Tvrtka u Zagrebu zapošljava više od 40 ljudi, a na neto plaće, prema dostupnim podacima, godišnje troše nešto više od 13 milijuna kuna, pa ispada da je prosječna neto plaća oko 3600 eura. Šimunić je na Pantovčaku, prema dostupnoj imovinskoj kartici, mjesečno kao dužnosnik zarađivao 2000 eura.

Kampanja SDP-a

Šimunić je prije tri godine postao pročelnik Kabineta predsjednika, a prije toga je kratko bio pomoćnik glasnogovornika Nikole Jelića. S Milanovićem se zbližio dok je on bio premijer, kada je 2015. i 2016. bio šef digitalnih komunikacija u kampanji za izbore SDP-a. Nakon gubitka izbora 2017. počinje raditi u farmaceutskoj tvrtki supruge nekadašnjeg SDP-ova ministra rada Miranda Mrsića, Diane Šucbah Mrsić, New Gen, kao menadžer za odnose s javnošću, gdje je bio do odlaska na Pantovčak.

Kao i Mrsić, izašao je iz SDP-a i postao član njegovih Demokrata, gdje je bio glavni tajnik. U međuvremenu se Mrsić vratio u SDP, ali i Šimunić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. travanj 2024 21:37