StoryEditor
Svijet‘BEZ POSLA, BEZ PLAĆE‘

Japanski strojovođa tužio poslodavca jer mu je skinuo tridesetak centi s plaće, kažnjen je zbog zakašnjenja - od jedne minute

Piše PSD
11. studenog 2021. - 23:01

Strojovođa u Japanu tuži svog poslodavca nakon što mu je s plaće skinuo 43 JPY (33 centa) zbog kašnjenja od jedne minute, za koje radnik tvrdi da nije njegova krivnja.

West Japan Railway Company (JR West) priopćila je da je uskratila sićušnu svotu vozaču, primjenjujući svoj strogi princip "bez posla, bez plaće" zbog incidenta koji se dogodio u lipnju prošle godine.

Vozač, čije ime japanski mediji ne otkrivaju, traži 43 japanska jena (JPY), i još 13 JPY prekovremenih, kao i 2,2 milijuna JPY štete za duševne boli uzrokovane odlukom njegova poslodavca, prema novinama "Yomiuri Shimbun".

Spor je nastao nakon što je vozač, koji je trebao premjestiti prazan vlak u depo na stanici Okayama u zapadnom Japanu, shvatio da čeka na pogrešnom peronu.

Njegova pogreška odgodila je dolazak na ispravni peron za jednu minutu i uzrokovala daljnje jednominutno kašnjenje do dolaska vlaka u depo.

JR West je rekao da ima pravo smanjiti vozaču plaću.

Tvrtka je prvotno zadržala 85 JPY za kašnjenje od dvije minute, ali je smanjila kaznu kako bi odgovarala kašnjenju od jedne minute nakon što se vozač požalio lokalnom uredu za standarde rada.

Vozač je, međutim, odbio prihvatiti nižu kaznu, te je u ožujku podnio svoj odštetni zahtjev sudu.

Slučaj je podsjetnik na zavidan rekord japanske željezničke mreže u točnosti, a čak i vrlo kratka zakašnjenja pokreću val isprika putnicima. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. siječanj 2022 00:05