StoryEditorOCM
SvijetSLUČAJ SJEVERNI TOK

Istraga sabotaže na dnu Baltičkog mora: Zato je potrebna znatna količina kriminalne, a možda i terorističke energije

Piše Vijesti SD
2. lipnja 2023. - 18:37

Radi se vjerojatno o jednom od najbizarnijih istražnih postupaka u povijesti Savezne Republike Njemačke. Već mjesecima Savezno državno odvjetništvo pokušava rasvijetliti okolnosti napada na plinovod Sjeverni tok u rujnu 2022. Istraga se vodi zbog sumnje u „protuustavnu sabotažu“ na dnu Baltičkog mora.

Savezni ured za borbu protiv kriminala i Savezna policija dobili su zadatak da pronađu počinitelje koji su uništili cijevi njemačko-ruskog plinovoda na dubini od oko 70 metara ispod razine mora, piše Deutsche Welle.

U fokusu zanimanja njemačkih istražitelja već neko vrijeme je jedna 15-metarska jahta – koja nosi ime „Andromeda“. Ona je, kako se sumnja, početkom rujna prošle godine napustila luku u Rostocku, na njemačkoj baltičkoj obali.

Osobe koje su se u trenutku isplovljavanja vjerojatno nalazile na jahti, po svemu sudeći su iznajmljivaču plovila predočili falsificirane putovnice. Na toj su jahti kasnije otkriveni i tragovi eksploziva.

Tragovi vode prema Ukrajini

Sudeći po istraživanju njemačkih javnih servisa WDR i NDR, te dnevnog lista Süddeutsche Zeitung (SZ), navodno više tragova povezanih s iznajmljivanjem „Andromede" vodi prema Ukrajini, i to prema krugovima ukrajinske vojske.

Najprije se u tom kontekstu spominje jedna turistička agencija u Varšavi, koja je očigledno služila samo kao paravan, tj. „firma poštanski sandučić“ – odnosno jedna lažirana rumunjska putovnica, koju je po saznanjima njemačkih istražitelja očigledno koristio jedan mladi Ukrajinac. On je pak, kako se sumnja, povezan s ukrajinskom vojskom. Istražitelji osim toga na „meti“ imaju i neke druge osobe, koje smatraju mogućim pomagačima skupine koja je, kako se sumnja, izvela napad.

Pretres kod jedne svjedokinje

Tijekom proteklog tjedna je BKA (Federalni kriminalistički policijski ured), kako su objavili WDR, BDR i SZ, u okviru istrage okolnosti napada na Sjeverni tok u Frankfurtu na Odri obavio pretres stana jedne osobe koja nema status osumnjičenika. Radi se o bivšoj partnerici jednog ukrajinskog osumnjičenika protiv kojeg se vodi konkretna istraga. Ona je, kako tvrde njemački mediji, saslušana. Istražitelji su, kako se dodaje, zaplijenili njezin mobitel.

Svjedokinja i osumnjičeni Ukrajinac imaju očigledno jedno zajedničko dijete. Oni su, kako se dalje navodi, jedno vrijeme živjeli zajedno. Istražitelji BKA su, sudeći po informacijama WDR-a, NDR-a i SZ-a, uzeli jednu probu DNK tog djeteta, kako bi je usporedili s DNK-om pronađenim na jahti „Andromeda“. Tako se želi provjeriti je li se osumnjičeni Ukrajinac u rujnu prošle godine doista nalazio na tom plovilu.

Jedna glasnogovornica Saveznog državnog odvjetništva je potvrdila da je „25. svibnja u Frankfurtu na Odri izvršena premetačina stana jedne osobe koju se ne sumnjiči“. Dodatni detalji o aktualnom tijeku istražnog postupka nisu priopćeni. Savezni ured za borbu protiv kriminala nije se htio očitovati na novinarski upit njemačkog medijskog tima.

Istraga se nastavlja

Osim njemačkog istražnog postupka, istraga o okolnostima napada na plinovod Sjeverni tok se trenutno vodi i u nekoliko drugih europskih zemalja. Ovim se slučajem bave i danski i švedski organi. No, o trenutnom statusu istražnog postupka u te dvije zemlje se za sada ne zna gotovo ništa. Nadležno Državno odvjetništvo u Švedskoj nedavno je samo šturo priopćilo: “Raspolažemo dobrom slikom o tome što se dogodilo na mjestu čina, odnosno kako je ta akcija provedena.”

Više medija je osim toga proteklih mjeseci izvještavalo o sumnjivim ruskim vojnim brodovima koji su se neposredno uoči eksplozija na Sjevernom toku nalazili u blizini plinovoda. Jednim dijelom su, kako se pisalo, ti brodovi isključili signale kako ih se ne bi moglo locirati.

Izvori u njemačkim sigurnosnim krugovima su rekli kako taj način postupanja nije neobičan kad se radi o ruskim vojnim brodovima, te dodali da oni na takav način redovito postupaju na području Baltičkog mora. NATO je ipak u stanju pratiti rutu kojom se ti brodovi kreću. Njemački istražitelji su ispitali i te tragove, odnosno analizirali su satelitske snimke i radio-signale.

Do sada je, po mišljenju istražitelja, najkonkretniji trag u ovom istražnom postupku – jahta “Andromeda”. Iako se ne želi isključiti ni mogućnost da se istražitelje tako htjelo zapravo “navući” na lažni trag. Odnosno da se kod iznajmljivanja “Andromede” radilo o takozvanoj “False-Flag” operaciji.

Skepsa BND-a

Službeni komentari od strane njemačkih nadležnih državnih organa u posljednje vrijeme zvuče prilično rezervirano.

Na jednoj nedavnoj priredbi u Berlinu predsjednik Bundesnachrichtendiensta (BND, tajne službe za djelovanje u inozemstvu, nap. red.), Bruno Kahl, izjavio je kako se ne treba nadati brzom razjašnjavanju okolnosti napada na plinovod. „Nijedna zemlja svijeta, nijedna obavještajna služba ovoga svijeta nije trenutno u stanju to konkretno učiniti“, dakle prebaciti odgovornost za napad na nekoga. Kahl je to izjavio na skupu Savezne akademije za sigurnosno politiku (Baks), te dodao kako postoje „naznake koje vode u sve moguće smjerove“.

Glasnogovornik savezne vlade Steffen Hebestreit prošli tjedan također nije htio reći ništa konkretno: „Nešto smisleno o ovome možemo reći tek onda kad budemo posjedovali određene naznake, odnosno jasne dokaze tko stoji iza ovog čina“, kazao je on. Hebestreit je ipak dodao kako je jasno da je za izvođenje jednog takvog čina potrebna „znatna količina kriminalne, a možda i terorističke energije“ - piše Deutsche Welle.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. rujan 2023 10:13