StoryEditorOCM
SvijetFrancuzi popustljivi

Hollande: Naša je dužnost zadržati Grčku u eurozoni, dogovor moramo postići prije referenduma!

Piše PSD.
1. srpnja 2015. - 20:24
Francuska želi da se eurozona dogovori s Grčkom prije nedjeljnog referenduma, rekao je u srijedu francuski predsjednik Francois Hollande u izjavi koja je posve suprotna izjavama njemačkih čelnika.

"Dogovor se mora postići prije referenduma, nakon toga neće imati previše smisla", rekao je Hollande.

"Ako se to ne dogodi, ako moramo čekati referendum, postoji rizik da ćemo ući u razdoblje nestabilnosti i doći na nepoznat teren. Bolje je biti siguran nego kliznuti u nepoznato".

"Naša je dužnost zadržati Grčku u eurozoni. To ovisi o Grčkoj, ali ovisi i o nama. Kao Europljanin, ne želim da se eurozona raspadne, ja nisam za beskompromisne izjave, za brutalne prekide", dodao je.

Hollande je to izjavio nekoliko sati uoči druge telefonske sjednice ministara financija eurozone u posljednja dva dana i prije nego što je grčki premijer Aleksis Cipras na televiziji pozvao Grke da u nedjelju kažu "ne" te upozorio da to ne znači da će Grčka napustiti eurozonu.

Suprotno od Hollandea, njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je u srijedu da, iako vrata za razgovore s Grčkom ostaju otvorena, to se ne može dogoditi prije referenduma.

Njezin ministar financija Wolfgang Schaeuble ocijenio je da prijedlog, koji je Cipras iznio u noći s utorka na srijedu, nije osnova za razgovore.

(H)
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. veljača 2023 09:22