StoryEditor
SvijetSustav Nutriscore

Hoće li nam u borbi protiv debljine i pretilosti uskoro pomagati 'semafori' u trgovinama? EU ozbiljno razmatra ovu ideju, evo o čemu se točno radi

2. listopada 2019. - 17:00
jadranka_trgovina6-010319

Kao jednu od mjera u borbi protiv epidemije debljine i pretilosti Europska unija razmatra upotrebu tzv. „semafor“ sustava u trgovini hranom i pićem. Radi se o oznakama na pakiranju hrane koje kroz boje i slova kupcu pokazuju nutritivnu vrijednost proizvoda - od najzdravijeg tamnozelenog „A“ , do najmanje zdravog crvenog „E“.

Tu informaciju je eurozastupnicima dala kandidatkinja za europsku povjerenicu za zdravlje i sigurnost hrane Stella Kyriakides na saslušanju u Odboru za okoliš, zdravlje i sigurnost hrane Europskog parlamenta. Ona je navela kako istraživanja pokazuju da građani žele imati tu vrstu informacije i kako će krajem 2019. Komisija objaviti studiju o nutritivnim oznakama.

 - Srčane bolesti su najčešći uzrok smrti u Hrvatskoj i velikom dijelu EU i zato sam urgirala u svojoj političkoj grupi da ovo bude jedno od naših pet pitanja povjerenici. Sustav oznaka je jednostavan za implementirati, a kupcu pomaže donijeti odluke, jer među mnoštvom proizvoda nije lako razaznati koji sadrže zdrave, a koji nezdrave sastojke.

Uvođenje ovih oznaka sigurno bi pomoglo u situaciji kada je više od trećine stanovništva Europe prekomjerno teško ili pretilo – istaknula je europarlementarka Biljana Borzan (SDP) koja je članica Odbora za okoliš, zdravlje i sigurnost hrane Europskog parlamenta i potpredsjednica eurosocijalista.  

Sustav Nutriscore se na dobrovoljnoj osnovi već upotrebljava u Francuskoj, Belgiji i Španjolskoj, a još nekoliko zemalja čeka odluku Europske komisije.

Nutritivna vrijednost hrane ili pića se izračunava uzimajući u obzir omjer sastojaka koje bi trebalo manje konzumirati (kalorije, zasićene masti, šećeri, soli) i onih koje su zdraviji (vlakna, bjelančevine, orašasti plodovi, voće i povrće), putem algoritma kojeg su razvili nezavisni stručnjaci.

 - Proizvođači i trgovci hranom u zemljama koje koriste sustav su se uključili u projekt kako bi pokazali brigu za javno zdravlje i društvenu odgovornost. Moj cilj je da se ovaj ili sličan sustav počne upotrebljavati i u Hrvatskoj kako bi se popravila zdravstvena slika društva, koja je u nekim segmentima vrlo zabrinjavajuća. Porezna presija nije jedini način da se to postigne. U tom smjeru planiram razne aktivnosti i inicijative u Europskom parlamentu te Hrvatskoj – naglasila je Biljana Borzan.

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. listopad 2022 09:15