StoryEditorOCM
Svijetdržavni biznis

Droga Captagon dugogodišnji je Assadov unosni biznis. Važni dileri su joj u Hezbolahu, blagajna se prazni, nervoza raste

4. listopada 2024. - 10:58

Sukob Izraela i Hezbolaha remeti mnoge ustaljene tokove života na Bliskom istoku i oko njega. Fatalno utječe čak i na sirijske narkokartele naslonjene na Assadov režim i njihove ustaljene puteve distribucije. Proizvodnja amfetaminske droge Captagon već je neko vrijeme tamo "državni biznis" koji se u Siriji razgranao u uvjetima građanskoga rata, a u poratnoj krizi postao jedan od najunosnijih prihoda vladajuće kaste. Jedan od glavnih raspačivača ove droge po arapskome svijetu bio je donedavno upravo libanonski Hezbolah, pa njegovo desetkovanje u izraelskim ofenzivama po Libanonu direktno utječe i na punjenje mnogih važnih narkoblagajni.

Captagon je izvorno bio robna marka psihoaktivnog lijeka koji je 1960-ih proizvodila njemačka tvrtka Degussa Pharma Gruppe. Uglavnom se propisivao za liječenje poremećaja pažnje, narkolepsije i kao stimulans središnjeg živčanog sustava. Tablete su sadržavale fenetilin, sintetičku drogu iz obitelji fenetilamina, a kojoj pripada i amfetamin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. listopad 2024 10:58