StoryEditorOCM

Britanski laburisti protiv referenduma o članstvu u EU

Piše PSD.
26. rujna 2013. - 10:23
Britanska Laburistička stranka dala je do znanja da, ako pobijedi na predstojećim izborima 2015. nema namjeru, barem zasad, organizirati referendum o članstvu Velike Britanije u Europskoj uniji, što je u slučaju izborne pobjede obećao konzervativni britanski premijer David Cameron.

To znači da konzervativci, koji po anketama zaostaju za laburistima, ostaju jedina velika britanska stranka koja to namjerava učiniti u slučaju pobjede na izborima 2015. Cameron referendum planira organizirati do kraja 2017.

Čelnik laburista Ed Miliband u govoru na stranačkoj konvenciji u utorak nije spomenuo Europu, ne popustivši pod pritiskom manjine unutar svoje stranke da podrži referendum.

"Jako držimo do stajališta koje imamo", rekla je glasnogovornica stranke za Europu Emma Reynolds.

"Kad bismo ga promijenili, to bi u ovoj fazi bilo nevjerojatno cinično. Značilo bi slabost jer bi izgledalo kao da smo na to natjerani", kazala je.

Pobijede li na izborima, laburisti su već kazali da će zadržati postojeći britanski zakon koji nalaže referendum za odobrenje bilo kakvog većeg prijenosa ovlasti uzrokovanog promjenama europskih ugovora.

Laburisti, koji su 1970-ih i 1980-ih bili podijeljeni o Europi, sad su većinski proeuropski.

Glasnogovornik stranke za vanjske poslove Douglas Alexander rekao je da je vrh stranke razgovarao o referendumu, no da vodstvo podržava reforme EU-a iznutra umjesto da prijeti izlaskom iz Unije.

"Luksuz rasprave razlikuje se od odgovornosti odluke", rekao je.

"Velika većina onih koji se u stranci zauzimaju za referendum smatraju ga sredstvom za obnovu potpore članstvu u EU, a ne za izlazak. To je prilično drukčije od Konzervativne stranke."

Miliband se umjesto Europe usredotočio na gospodarstvo, no neki analitičari smatraju da bi si time mogao stvoriti probleme u budućnosti jer se čini kao da izbjegava to pitanje.

(H)
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. siječanj 2023 19:27