StoryEditor
SvijetNema više labavo

Bojazan od nove tragedije: Lombardija zbog rasta broja zaraženih ponovno uvodi policijski sat, Italiju vjerojatno opet očekuje i lockdown

21. listopada 2020. - 20:01
Police officers wearing protective masks walk across the Galleria Vittorio Emanuele II in Milan on October 17, 2020, amid the Covid-19 pandemic. - Italy's government has made it mandatory to wear face protection outdoors, in an attempt to counter the spread of the coronavirus Covid-19 pandemic. (Photo by MIGUEL MEDINA/AFP)Miguel Medina

Nema više labavo, u talijanskoj regiji Lombardiji u kojoj je korona u svom stravičnom divljanju tijekom prvog dijela tekuće godine polučila ogromnim brojem oboljelih i preminulih, od četvrtka na snagu stupa policijski sat. U razdoblju od 23 sata do pet izjutra bit će zabranjen boravak i okupljanja na otvorenom, čime se direktno udara na mladu populaciju sklonu noćnim izlascima. Mjerom zabrane direktno su pogođeni lombardijski, ponajviše milanski barovi, restorani, koji su koroni usprkos tijekom ljeta radili u turbulentnom ritmu.

Ta se mjera provodi i u napuljskoj regiji, koja je kao i lombardijska u posljednjih tjedan dana, nakon nešto mirnijeg ljetnog razdoblja, bilježila značajniji, naglo rastući porast oboljelih, ponajviše među mladima. S obzirom na dolazak zime, gripe, te očekivani porast broja oboljelih, kalkulira se kako će najgore stanje biti oko Božića. Čeka li Italiju novi lockdown? Liječnik opće prakse dr.Vladimir Brakus iz grada Como iz regije Lombardija, 40 kilometara sjeverno od Milana, veli da ako ga i bude, on bi mogao, nastupiti uistinu oko božićnih blagdana.

- Trenutno među oboljelima čak 50 posto otpada na ljude starosti do 30 godina, koji se ponajmanje drže mjera. S obzirom da smo nakon nešto malo boljeg stanja tijekom rujna, u posljednjih nekoliko dana opet primijetili porast broja korona pacijenata, odlučeno je problem sasjeći u startu. Odluka je pala na centre zabave, najveće rasadnike širenja virusa. Naravno mladost uvijek nađe način za okupljanje, pa zabavu seli na ulice. I tome se stalo na kraj – veli dr.Brakus.

Kako? Tako što su lombardijski gradonačelnici dobili dozvolu zatvaranja ulica, trgova, parkova, svih mjesta na kojima se primjećuju okupljanja. Uz sve to u Lombardiji je na snazi, veli dr.Brakus, i mjera zabrane održavanja tuluma u stanovima za grupe veće od šest ljudi. S obzirom na dolazak zime, a i skori početak gripe, pojačava se bojazan od nove crne epizode. Zato se na sjeveru Italije vrlo precizno razmatraju sve karike na kojima pada sustav. Među njima je crna točka gradski i međugradski prijevoz, kojeg koristi ogromni broj ljudi.

- Bliski kontakt na samo 20 centimetara tu je nemoguće izbjeći. Zato se intenzivno razmišlja o modelima rasterećenja, ali i uvjeravanja poslodavaca o omogućavanju rada na daljinu. Takav se način rada predlaže i fakultetima i srednjim školama, dok za osnovnoškolce još uvijek stoji svakodnevni dolazak u školu. Stiže nam gripa, a još nam nije distribuirano sve potrebno cjepiva. Što se moje ordinacije tiče za sada sam dobio tek 30 doza koje ću raspodijeliti među nepokretnim pacijentima. Očekujemo da će se maksimum cijepljenja obaviti tek u drugoj polovici studenog – veli dr.Brakus, koji navodi kako su zato pristigle dovoljne količine cjepiva protiv pneumokoka, uzročnika upale pluća.

Odluka o policijskom satu je dočekana na nož, protiv nje su se digle desničarske političke struje, i naravno ugostitelji koje čeka očekivani pad prihoda. Dotuklo ih je i to što su im reducirana mjesta u objektima, eliminirano stajanje i ispijanje pića pokraj šanka nakon 18 sati, a s policijskim satom, vele, mogu samo staviti ključ u bravu. Uz njih se jako tuže i vlasnici malih dućana i kioska kojih je pogodila zabrana prodaje alkohola nakon 18 sati.

- Što nas čeka? Ne znamo. Ovo su prijelomni trenuci. Samo se nadamo da se neće dogoditi crni scenarij kao na početku epidemije - veli dr.Brakus.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

03. prosinac 2020 21:01