StoryEditorOCM
Svijet‘više nego očito‘

Bivši hrvatski obavještajac: ‘Pravi strijelac bi riješio Trumpa. A jasno je tko je zakazao, počinjen je niz grešaka...‘

Piše Vijesti SD
15. srpnja 2024. - 10:54

Stručnjak za sigurnost i bivši obavještajac Ante Letica rekao je jutros u HTV-ovoj emisiji Studio 4, komentirajući atentat na američkog predsjedničkog kandidata i bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, da je više nego očito da je obavještajna zajednica SAD-a zakazala.

- Generalni zaključak je da je obavještajna zajednica SAD-a - to znači i FBI, i Secret Service, i državne i lokalne policije, i sve agencije koje se brinu za sigurnost bivšeg predsjednika, odnosno predsjedničkog kandidata - da su zakazali, rekao je Letica.

Dodao je da je počinjen niz grešaka te da će svi oni koji su u lancu zapovijedanja i odgovornosti za sigurnost snositi posljedice nakon istrage.

Usprotivio se tvrdnji da se radi o neuspješnom atentatu, iako je Trump preživio.

- Ovo je atentat koji je izvršen. Samo srećom za Trumpa nisu nastupile fatalne posljedice, iako je bio vrlo blizu tog fatalnog ishoda, rekao je Letica.

Prema osiguranju je bio kritičan i vanjskopolitički komentator Tomislav Sunić, koji je rekao da je čelnica Tajne službe (Secret Service) Kimberly Cheatle dosta zakazala.

Kao napadač identificiran je 20-godišnji Thomas Matthew Crooks, koji je pucao s krova obližnje zgrade iz puške AR-15 i kojeg su potom usmrtili agenti Tajne službe.

Letica je ustvrdio da se najteže boriti protiv takozvanih usamljenih vukova.

Rekao je da je korištena puška civilna inačica puške M16, poluautomatsko oružje kalibra 5.56.

- To je vrlo razorno, vrlo ubojito streljivo koje u rukama pravog strijelca može napraviti i radi čuda, rekao je Letica.

- Pravi strijelac bi riješio Trumpa. Srećom, ovaj nije bio pravi strijelac, iako je uspio, ono što je evidentno, uspio je ispaliti osam metaka, dodao je.

Sunić se u emisiji kritički osvrnuo na Trumpovog protukandidata na izborima, aktualnog predsjednika Joea Bidena. Govoreći o njegovim učestalim gafovima rekao je da je i ranije u karijeri pokazivao govorne mane.

Rekao je i kako sumnja da Biden ima neka čvrsta politička mišljenja te da je upitno vjeruje li u to što kaže.

- On je hvalio Josipa Broza Tita, koji je još bio živ, bio je na sprovodu Kardelja, davao je tu hvalospjeve Jugoslaviji, rekao je Sunić.

Dodao je da je Biden, koji je kao senator podržavao NATO-vo bombardiranje Srbije 1999., također koristio jako teški, "sektaški" rječnik protiv te zemlje.

Letica je među ostalim rekao da je Americi ima previše oružja te da se ljudi u posljednje vrijeme čak još više naoružavaju.

- Ta međusobna mržnja, podijeljenost, a svi imaju oružje, svi su naoružani, može dovesti do vrlo, vrlo teške situacije, rekao je Letica za HTV.

Dodao je da Ameriku, bez obzira na to tko pobijedi na izborima, čeka "vrlo osjetljiv period u političkom i drugom životu".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. rujan 2024 01:32