StoryEditor
Svijetvelik korak

Australci mapirali odgovor imunološkog sustava na koronavirus! Sad se točno zna koliko pacijentu treba do oporavka, ali i puno više od toga

Piše D.K.
17. ožujka 2020. - 21:55
AFP

Istraživači na australskom Institutu za zarazne bolesti i imunitet "Peter Doherty" napravili su bitan korak u razumijevanju funkcioniranja koronavirusa: jučer su prvi mapirali imunološki odgovor ljudskog organizma na COVID-19.

To će omogućiti svim liječnicima da ubuduće za svakog pacijenta izračunaju vrijeme koje mu je potrebno do potpunog oporavka, ali i puno više od toga: nove informacije predstavljaju i važnu etapu u razvoju budućeg cjepiva.

Australsko istraživanje, koje je u utorak odmah objavljeno u časopisu Nature Medicine, govori da se ljudi oporavljaju od koronavirusa na način tipičan za oporavak od gripe.

Analizirajući krvnu sliku četrdesetogodišnje žene, znanstvenici su po prvi put identificirali četiri vrste imunoloških stanica koje djeluju protiv koronavirusa. Pacijentica je imala blagi do umjereni oblik bolesti i nije imala prethodnih zdravstvenih problema. Zarazila se u kineskome Wuhanu i oporavila se u roku od 14 dana.

Voditeljica istraživanja prof. Katherine Kedzierska izjavila je za BBC da je njezin tim ispitao cjelinu imunološkog odgovora na COVID-19 kod ove pacijentice. Tri dana prije nego što joj se stanje počelo poboljšavati, u njezinome krvotoku primijećene su specifične stanice, iste koje se javljaju i kod oboljelih od gripe u istoj fazi oporavka.

„Bili smo vrlo uzbuđeni zbog činjenice da smo registrirali pojavu takvih imunoloških stanica kod zaraženog pacijenta prije naznaka kliničkoga poboljšanja", rekla je Kedzierska za BBC.

Prepoznavanje trenutka u kojemu se imunološke stanice pokreću protiv virusa može pomoći predvidjeti daljnji tijek virusa, te možete znati i u kojoj ste fazi oporavka - pojasnio je dekan medicinskog fakulteta Sveučilišta Swinburne prof. Bruce Thompson.

Prof. Kedzierska je najavila kako je sljedeći korak za znanstvenike odgovor na pitanje zašto je imunološki odgovor na COVID-19 slabiji u gorim slučajevima: „Ključno je shvatiti što nedostaje ili je različito kod pacijenata koji su umrli ili su razvili teške oblike bolesti, kako bi ih ubuduće mogli zaštititi“.

Australski institut za zarazne bolesti „Peter Doherty“ je koncem siječnja, inače, postao prvi u svijetu koji je izvan Kine u svojim laboratorijima uspio uzgojiti kopiju koronavirusa. Njihov istraživački centar za taj je projekt dobio značajna sredstva australske vlade, ali i donacije kineskoga milijardera Jacka Ma, vlasnika globalne trgovačke platforme Alibaba.

#AUSTRALIJA#KORONAVIRUS

Izdvojeno

06. srpanj 2020 06:18