StoryEditor

Atena i Rim surađivat će na sprečavanju euroskepticizma

Piše PSD.
29. srpnja 2013. - 23:09
Grčka i Italija, koje će sukcesivno obnašati dužnost predsjedatelja Europske unije tijekom 2014., u ponedjeljak su se složile da će prije europskih izbora zajedno raditi na sprečavanju euroskepticizma koji prevladava u javnom mišljenju zbog politike oštrih mjera štednje.

Talijanski premijer Enrico Letta, koji je u nedjelju navečer doputovao u dvodnevni posjet Ateni, rekao je kako se sa svojim grčkim kolegom Antonisom Samarasom složio oko "priprema grčkog predsjedništva za mjesto predsjedatelja EU-om u prvoj polovini 2014."

"Pozvao sam Antonija Samarasa u listopadu u Rim da bismo pripremili predsjedanje Grčke EU-om", kazao je, dodavši kako su europski izbori 2014. koji bi se trebali održati krajem svibnja, ključni te da će označiti odlučujući trenutak za Europu. Nakon njih će se u srpnju prvi put održati i izbori za novog predsjednika Europske komisije.

"Ako europski birači ne vide rješenje krize, ako smatraju da Europa nije sposobna funkcionirati, kako će imati povjerenje u tu istu Europu?", zapitao se Letta na konferenciji za novinare. "Mislit će da Europa više ne funkcionira i orijentirat će se prema anti-europskim strankama", kazao je.

Premijer Samaras je istaknuo kako će zajedno s premijerom Lettom razraditi zajednički jednogodišnji europski program za 2014. Letta je izrazio potporu Grčkoj, prvoj žrtvi dužničke krize u eurozoni 2010. te napretku što ga je ta zemlja dosad napravila nastojeći prevladati ekonomske probleme. "Italija i Grčka mogu odigrati važnu ulogu u europskoj integraciji", uvjeren je Letta.

(Hina)
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

24. rujan 2020 05:22