StoryEditor
Svijetposeban trud domaćina

Angeli Merkel ovaj samit bio je posljednji u karijeri kancelarke, kolege lideri iz G20 od nje su se oprostili uz pljesak i buket ruža

Piše Hina
31. listopada 2021. - 22:25

Lideri skupine najrazvijenijih zemalja u svijetu (G20) uputili su u nedjelju veliki pljesak njemačkoj kancelarki na odlasku Angeli Merkel, na kraju njezina posljednjeg samita.
 
Talijanski premijer i domaćin skupa Mario Draghi darovao je Angeli Merkel buket ruža, dok su drugi čelnici država i vlada G20 ustali i pozdravili kancelarku pljeskom.

image
Pedro Sanchez, Narendra Modi,  Scott Morrison, Angela Merkel,  Mario Draghi,  Emmanuel Macron  Boris Johnson 
Andreas Solaro

"Želio bih posebno zahvaliti Angeli Merkel, za koju je ovo posljednji samit G20 u svojstvu njemačke kancelarke, nakon 16 godina na funkciji", rekao je Draghi.

"Kancelarka Merkel bila je prava šampionka multilateralizma i međunarodnog poretka zasnovanog na pravilima".

"Njeno nasljeđe čuvat ćemo jako dugo. Draga kancelarko, draga Angela, hvala ti", kazao je Draghi.

Merkel je na kraju samita pozdravila zaključke koji su doneseni, nazivajući ih dobrim signalom uoči klimatske konferencije u Glasgowu koja je otvorena u nedjelju.

Zaključke je pozdravio i talijanski premijer, nazivajući samit uspjehom, ali klimatski aktivisti izrazili su razočaranost zbog nedostatka konkretnih obveza.

Završni dokument kaže da će trenutni nacionalni planovi o tome kako suzbiti emisije morati biti ojačani "ako bude potrebno", no posebno ne navodi  2050. godinu kao datum postizanja nulte emisije ugljika.

Tamo gdje je u nacrtu završne deklaracije stajala godina 2050. do koje bi trebalo postići nultu emisiju ugljika, cilj je sada naveden kao "do ili oko polovice stoljeća".
 
 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. listopad 2022 00:55