StoryEditor
SvijetAPEL IZ ŠIBENIKA

'Na slici je kanta udaljena 500 metara od broda, uvjeti su gotovo idealni. Možete li je vidjeti? Sada zamislite kako je vidjeti liferaft... I zato hoćemo još više brodova i aviona!'

Piše Ana Franić
11. listopada 2019. - 14:09
Kanta u moru

Cijela Hrvatska iz dana u dan s nestrpljenjem iščekuje nove informacije o potrazi za brodom Bourbon Rhode. Svaka vijest se širi brzinom munje, a najintezivnije se potraga prati u grupi "Bourbon Rhode Rescue" koja broji preko 33 tisuće članova. 

Anita Perkov Kalebota, prijateljica kapetana Dina Miškića i jedna od administratora grupe, upravo je objavila post kako bi svi što lakše razumijeli težinu potrage koja traje od 26. rujna.

- Ova slika vam možda može dati predodžbu o potrazi. Na ovoj slici se nalazi kanta koja se nalazi svega 500 metara od broda. Uvjeti su gotovo idealni. Možete li vidjeti kantu?

Sada pokušajte zamisliti kako je vidjeti liferaft, a bez da znate u kojem smjeru gledati? K tome još pridodajte loše uvjete poput valova i loše vidljivosti.

Udaljenost između liferafta i brodova nije kao udaljenost između Prvića i Zlarina. Područje koje se pretražuje je poput Jadrana uvećanog za šest puta.

Mi vjerujemo kako brodovi koji sudjeluju u potrazi daju sve od sebe i zahvaljujemo na tome. Ali, zbog veličine područja, smatramo kako bi bilo dobro da se uključi još više brodova koji prolaze tom rutom kao i avioni i satelitske snimke.

Posada broda je u našim molitvama. Nas ima puno. Vrijeme je da posada broda bude u očima onih koji ih traže, a očiju je malo. Zato uputimo poziv svim brodskim kompanijama da se pridruže ovoj akciji spašavanja.

Naši prijatelji čekaju da budu nađeni!” - napisala je Anita.

'Pomorci su živi ako su u splavi, potraga se mora nastaviti!': iskusni splitski kapetan šokiran obustavom potrage, objasnio koliko se dugo na splavi može preživjeti

item - id = 627521
related id = 0 -> 1124262
related id = 1 -> 1124203
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. rujan 2021 02:51