StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetSvi su razočarani

Kupili su auto i stan kreditom u ‘švicarcima‘, presudom su šokirani: ‘Ovo je izdaja, nemam apetit, tresem se. Predložila sam suprugu da se odselimo u drugu državu‘

Piše Ljubica Vuko/sd
21. prosinca 2022. - 07:22

Iz jučerašnjeg priopćenja je teško dati konačan sud jer ono ne sadrži ikakvo obrazloženje pa je najbolje pričekati odluke u sva tri sudska spisa, kazao nam je splitski odvjetnik Srđan Kalebota kad samo ga pitali za komentar nakon što je Građanski odjel Vrhovnog suda zauzeo pravno shvaćanje o pravnim učincima sporazuma o konverziji Ugovora o kreditu u švicarskim francima u eure i pravima potrošača, piše Slobodna Dalmacija.

- Ovako na prvu mi je nejasno kako je uopće Vrhovni sud mogao donijeti pravno shvaćanje o zateznim kamatama, a da ne postoji iti jedan predmet u kojem je to uopće netko tražio niti je to bio igdje predmet odlučivanja. Uglavnom iz svih sudskih vještačenja proizlazi kako konverzijom potrošači nisu u cijelosti obeštećeni, a bome nisu se potraživanja ikad odrekli niti je to zakonom igdje nekakvo odricanje bilo propisano pa me baš zanima što će Vrhovni sud o tome reći – ističe odvjetnik Kalebota, poznat po uspješno dobivenim presudama u predmetima kredita u švicarcima, a čija obitelj je također osjetila kako je živjeti s kreditnom CHF omčom.

image

Srđan Kalebota

Davor Pongračić/Cropix

Obitelj Kalebota kupila je prvo automobil, potom i stan kreditom u švicarskim francima.

Njegova supruga, Anita Perkov Kalebota, članica Upravnog odbora Udruge Franak, kaže kako joj tri pravna shvaćanja Vrhovnog suda nisu u potpunosti jasna jer joj se "čini kao da su se suci igrali glasovima kao što se banke igraju našim novcima i životima".

- Život sa švicarcem je za mene sve ono najgore ali nipošto nije igra. Teško mi je prihvatiti da ovome nije došao kraj. Najviše me obuzeo osjećaj tuge. Nemam apetit, negdje iznutra se tresem. Pitam se je li stvarno ovako prolazi moj život od 24. godine do današnje 42. godine? Zašto me 14-godišnji sin mora pitati kako je danas prošla odluka Vrhovnog suda? Zašto on uopće mora znati za to, a kredit smo digli prije nego se on rodio? Zašto on mora postavljati pitanje što to za nas znači da je prošlo loše nakon što mi na licu vidi tugu? Ne želim više švicarca u svom životu, niti u životu svoje djece – kazuje Anita Perkov Kalebota i dodaje:

- Nakon objave pravnog shvaćanja sam predložila suprugu da odselimo u neku novu državu u kojoj sigurno ne bi postojala idila ali barem nas ne bi izdali predstavnici našeg naroda. Ovo je za mene izdaja! S jedne strane su imali obične ljude a s druge strane bankarski sustav. Postavlja se pitanje zbog čega i zbog koga nisu uspjeli shvatiti ili nisu željeli shvatiti koliko smo oštećeni nezakonitim radom banaka, unatoč višegodišnjoj prilici da to shvate.

Kazuje nam i kako se od trenutka objave priopćenja Vrhovnog suda čula s nekoliko prijatelja supatnika.

- Mogu reći kako su svi jako razočarani ovom odlukom sudaca koja ide u prilog bankama. Svi se tješimo da dignemo glave, da nema odustajanja i vjerujemo da ćemo sigurno pronaći onu instituciju koja će imati dovoljno znanja i hrabrosti da stane na stranu onih koji su ovoj utakmici oštećeni. I ne sumnjamo da će biti tako jer pravda jednom mora pobijediti ali pitanje je kad će to biti i kome ide u prilog da ova borba ovoliko dugo traje. Nažalost, suci su okrenuli leđa građanima i potpomogli banke koje se na švicarcima bogate već preko 15 godina. Šteta što su njihovi glasovi tajni, jer očito nisu spremni stati iza svojih glasova za banke što ukazuje na nečistu savjest – kaže Anita Perkov Kalebota.

28. travanj 2024 06:31