StoryEditorOCM
Regijakod terazijske česme

Za podne najavljen najveći prosvjed u Beogradu. Hoće li Dragan Bjelogrlić uspjeti što oporba nije? Vučić ima taktiku...

Piše Zoran Šagolj
30. prosinca 2023. - 07:19

Skoro dvotjedni prosvjedi srbijanske oporbe i nezadovoljnih građana ove subote mogli bi doživjeti svoju kulminaciju. Za 12 sati kod Terazijske česme zakazano je novo i, po svim najavama, do sada najveće okupljanje protivnika režima Aleksandra Vučića.

 

Stanovnike Beograda i cijele Srbije da izađu na ulice pozvala je Inicijativa ProGlas, iza koje stoji čitav niz istaknutih osoba iz društvenog i kulturnog života susjedne države. Ulogu svojevrsnih glasnogovornika preuzeli su glumci Svetlana Ceca Bojković i Dragan Bjelogrlić.

image

Dragan Bjelogrlić

Nera Simic/Cropix

- Zahtijevamo da se novi parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori u cijeloj Srbiji održe u roku od šest mjeseci nakon procesa temeljite promjene izbornih uvjeta. Ukupan angažman, ne samo glasača, nego i rekordnog broja kontrolora, pomogao je da se u suradanji s domaćim i inozemnim promatračima prikupi velik broj dokaza o drastičnim neregularnostima i izbornom inženjeringu - izjavila je Bojković u najavi prosvjeda.

Hoće li biti juriš...

Osim puke sile, koju je već primijenio protiv demonstranata, a pogotovo studenata, Vučić i ekipa još nemaju najbolji odgovor. U pomoć su im priskočili skloni mediji, koji su organizatore i prije održavanja subotnjeg skupa optužili za – nasilje?!

- Imaju koordinatore, koji će im javiti koja institucija je prazna, u kojim neće biti policije. Plan im je zauzeti te institucije, a spominju se Narodna skupština i sve one koje su u centru grada. Računaju da će sa svim što urade u centru motivirati druge ljude da krenu s njima. Planiraju upad i u medije koje im nisu po volji. Imali su sastanak, hoće upasti u Srpski telegraf, Alo, Večerenje novosti. Spominjali su Informer, ali su saznali da nismo više u centru grada, pa im je valjda daleko - kazao je Dragan J. Vučićević, urednik tabloida Informer, poznatog po glorificiranju vlasti i sotonizaciji oporbe, sujednih naroda, Zapada...

On svoje izjave nije potkrijepio nikakvim dokazima, ali je baratao brojkom od pedeset tisuća prosvjednika, koliko će organizatorima biti potrebno za “otimanje institucija” i “krvavi pir”.

image
Andrej Isakovic/Afp

- Možda oni nešto planiraju, pa to imputiraju nama. Možda vlast želi izazvati kaos. Vučićević to zna jer je dobar s njima – uzvratila mu je Bojković.

Prema Bjelogrlićevim riječima, ProGlas inzistira da subotnji skup bude miran i da ne bude nikakvih incidenata.

- Ovo je mirni skup koji poziva sve koji misle da na izborima nije ispoštivana njihova volja – poručio je popularni glumac.

Uvod za ono što će se dogoditi u subotu trebala je biti 24-satna blokada prometa kod Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave (križanje ulica Kneza Miloša i Birčaninove). Iza nje, pak, stoje studenti i njihove organizacije.

- Ponesite šatore, deke, vreće za spavanje, lampe, hranu, vodu i sve ostalo što je potrebno za kamp. Kamp će biti sastavljen od više zona koje će nam pomoći da ostanemo motivirani, zagrijani i energični. U subotu u 12 sati se pridružujemo ProGlasu na Terazijama - objavio je jedan od vođa mladih aktivista, Nikola Ristić.

U svom višednevnom štrajku glađu ne posustaje ni zastupnica i liderica oporbene Stranke slobode i pravde Marinka Tepić. Liječnici, kao i mnogi drugi zabrinuti za njezino zdravlje, savjetovali su da razmisli o zdravlju, ali ona ne odustaje.

- Rekla sam da ne dolazi u obzir. Nisam ja Toma Nikolić (bivši predsjednik Srbije, op.a.) da varam. Kod njega se kasnije pokazalo da je uzimao proteine ili da se hranio na neki način kroz infuziju. To sam odbila - odlučna je Tepić.

- Moj štrajk glađu i ova radikalna odluka nije ni usmjerena ka Vučiću, ni prema domaćim institucijama zato što su oni suučesnici u svemu tome. I tužiteljstvo i policija i Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave i naročito Aleksandar Vučić kao mastermind tog lopovskog inženjeringa kada je reč o izbornoj krađi. Ja nisam nikada prema njima usmjeravala poruke - pojasnila je Tepić svoje motive.

Javno su se već počela postavljati pitanja je li oporba izabrala najbolju strategiju i koliko će moći još izdržati. To interesira i brojne inozemne promatrače. Deutsche Welle ja odgovore potražio u samom Beogradu.

Vučićeva taktika

- Ako promatramo povijest dosadašnjih protesta, vidimo da tu tri faktora igraju odlučujuću ulogu hoće li neki protesti donijeti rezultat - uputio ih je profesor Fakulteta političkih nauka Zoran Stojiljković:

- To su jedinstvo oporbe, energija protesta i utjecaj vanjskih faktora. Samo sinergija tih faktora daje rezultat. Kada je riječ o ovim izborima, oporba je tu napravila nekoliko strateških pogrešaka, od kojih je posljednja pomicanje akcenata i širenje zahtjeva. Mali plus je bila reakcija međunarodnih promatrača, koja je bila vrlo kritička.

Po Stojiljkoviću, uz ova tri faktora ništa manje bitna nije ni reakcija vlasti pa je, dodaje, dosta izvjesno ponavljanje izbora u Beogradu, dok se za one državne može reći da su se oporbenjaci kasno sjetili pa će se samo poništiti na onim mjestima gde za to ima razloga.

- Taktika vlasti proteklih godina bila je pustiti da se protesti sami po sebi ispušu i čini se da će Aleksandar Vučić i ovoga puta ići na to da će se protesti jednog dana sami od sebe ugasiti. Eventualna reakcija policije je rezervirana samo za slučajeve kada vlast ne vidi drugi izlaz, kao što je to bio slučaj s incidentima ispred Skupštine Beograda - drži ovaj beogradski profesor. 

image
Oliver Bunic/Afp
image
Oliver Bunic/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 02:22