StoryEditorOCM
Regijacure rezultati

Vučić pomeo izbore u Srbiji: SNS-u idu Beograd i Novi Sad, na ulicama žandarmerija!

Piše PSD.
2. lipnja 2024. - 22:20

Birališta u Beogradu i još 88 gradova i općina zatvorena su u nedjelju u 20 sati, piše Jutarnji list

Izborna lista "Aleksandar Vučić - Beograd sutra" osvojila je 53 % glasova, odnosno 64 od 110 mandata u Skupštini grada Beograda procjena je agencija Ipsos i Cesid.

U Skupštini Novog Sada Vučićeva lista je osvojila 52,8 % glasova, odnosno 46 od 78 mandata. To znači da u oba grada mogu sami formirati vlast.

U Nišu je Vučićeva lista osvojila 46,6 % glasova, pokazuju prvi rezultati.

Ponovljeni izbori

Lokalni izbori u Beogradu ponovljeni su nakon što vladajuća Srpska napredna stranka nije uspjela formirati odborničku većinu u gradskoj skupštini poslije izbora 17. prosinca prošle godine.

Oporba pak tvrdi da su ti izbori pokradeni izbornim inženjeringom, migracijom birača i nizom zlouporaba. Međunarodni su promatrači ustvrdili isto.

Nakon što je oporba tražila da se ponovljeni izbori u Beogradu spoje s izborima u gradovima i općinama koji nisu organizirani u prosincu 2023., a koji su se trebali održati na jesen ove godine, odlučeno je da će se oni spojiti.

Građani Srbije na birališta su izašli kako bi glasali za odbornike u gradskim i općinskim skupštinama.

BBC piše da su ponovljene izbore u Beogradu te izbore u drugim gradovima i općinama obilježili vrućina, izostanak gužvi na biračkim mjestima, manji broj incidenata i slaba izlaznost.

U Beogradu je do 19 sati glasalo 42,2 posto glasača, u Novom je Sadu na birališta izašlo 46,3 posto građana dok je u Nišu svoj glas kandidatima na izborima dalo 44,4 posto građana.

Oporba tvrdi da su na rezultate izbora utjecali dvostruki popisi birača, prititsak na birače te organizirano glasovanje. Srpska napredna stranka tvrdi da su izbori prošli bez problema.

Srpski mediji izvijestili su tijekom dana da su podnesene kaznene prijave zbog sumnje na kupovinu glasova te da je na biračkim mjestima u Beogradu, Nišu i Novom Sadu uočeno više od 20 nepravilnosti.

Ministarstvo unutarnjih poslova Srbije reklo je da u nedjelju nije bilo ozbiljnijih incidenata. U Novom je Sadu zabilježen napad na policiju te oštećivanje imovine Sajma.

Aktivisti Srpske napredne stranke na Novosadskom su sajmu na na novinare, opozicijske aktiviste te građane bacili suzavac.

Ranije je grupa građana predvođena liderima opozicije razvalila vrata dvorane u Novom Sadu u kojoj se navodno nalazio pozivni centra Srpske narodne stranke. Novosadski ogranak Srpske narodne stranke rekao je da je pozivni centar radio "legalno i legitimno".

Nakon što su birališta zatvorena, opozicija organizirala ad hoc skup ispred Novosadskog sajma. Ubrzo su na lice mjesta stigle policija i žandarmerija. Nova.rs piše da je stigla i interventna policija.

Jutarnji je ranio prenio vijest o metežu kod Pizzerije Caesar u Beogradu. Tamo je poslovnjak Miodrag Sovtić gurnuo supredsjednik Zeleno-lijevog fronta Radomira Lazovića te udario jednog građanina.

Lazović je na društvenoj mreži Facebook napisao da je član mobilnog tima Zeleno-lijevog fronta u Zemunu otkrio da je na jednom biračkom mjestu korišten krivotvoreni popis birača te da mu je glava razbijena ciglom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. lipanj 2024 04:03