StoryEditorOCM
RegijaKRŠNI HERCEGOVCI

Trebinjci ponosni što su baš iz njihovog kraja najbolji hrvatski i srpski košarkaš, rođaci po muškoj liniji

Piše Saša Ljubičić
16. rujna 2023. - 16:25

Braća Petrović, Dražen i Aleksandar, i Dejan Bodiroga, rođaci su po muškoj liniji. Baka Dejana Bodiroge Gospava iz Janjača - Košena dola kod Trebinja, nosila je djevojačko ime Petrović. Gospava i Niko Petrović, Draženov i Aleksandrov djed, rođeni su brat i sestra.

Kod god navrati u Trebinje, domaći će mu se ljudi rado pohvaliti da je taj kraj dao hrvatske košarkaše - braću Petrović i srpskog čuvenog sportaša Dejana Bodirogu, koji je medijima otkrio da su mu Petrovići iz Šibenika rod rođeni.    

image

Dejan Bodiroga (četvrti zdesna)

 

AFP

Draženov otac Jovo kao kolonist se poslije Drugog svjetskog rata s obitelji preselio u Zemun, gdje i danas ima Petrovića. Odatle je Jovo ili Jole, kako su ga zvali njegovi bližnji i prijatelji, otišao u Šibenik. Jovan Petrović, zaposlenik SUP-a na odgovornim dužnostima, oženio je knjižničarku Biserku. Dobili su dva sina, čijem se raskošnom talentu divila cijela Jugoslavija.

Dražena Petrovića i dandanas mnogi smatraju našim najboljim košarkašem svih vremena, a za njegova rođaka Dejana Bodirogu košarkaški znalci vele da je najbolji igrač koji nikada nije igrao u NBA ligi.        

Dražen Petrović poginuo je u prometnoj nesreći u njemačkom gradu Denkendorf, Baden-Württemberg, sedmog lipnja 1993. godine.

Upravo počinje snimanje igranog filma o Draženu Petroviću koji potpisuje redatelj Danilo Šerbedžija. "Nešto jače od mene – priča o Draženu Petroviću" ime je filma scenarista Ivana Turkovića-Krnjaka, a mladi glumac Domagoj Nižić igrat će košarkaškog Mozarta iz grada pod Šubićevcem.

image

Biserka Petrović i Aleksandar Petrović
 

Tonka Lokas/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. rujan 2023 16:25