StoryEditorOCM
RegijaDIREKTIVE IZ MOSKVE

Treba očekivati nove ‘šporkarije‘ tandema Vučić - Porfirije

3. listopada 2021. - 16:30
Patrijarh Porfirije bez Vučićeva blagoslova nikada ne bi postao poglavar Srpske pravoslavne crkveSavo Prelević/AFP

Ruska pravoslavna crkva, čitaj Putin, nije, i neće se pomiriti s činjenicom da je carigradski patrijarh Bartolomej, koji se u pravoslavnom svijetu smatra nekom vrstom vrhovnog arbitra kao "prvi među jednakima", nakon 333 godine vratio autokefalnost (punu samostalnost) Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi.

Tako Putin, uz pomoć ruskog patrijarha Kirila, kojeg zbog silne imovine i raskoši neki nazivaju "Kiril od svetog Rolexa", kreće u žestoki proutudar, s ciljem rušenja svih neposlušnih patrijarha po cijelom svijetu, pa i Bartolomeja, i sve ih podčiniti Moskvi. To je ruska inačica "srpskog sveta", gdje bi ruska politika po cijelom svijetu, i na Balkanu, uz pomoć Ruske (i Srpske) pravoslavne crkve ostvarivala svoje geopolitičke interese.

Tako je sredinom prošlog mjeseca u katedrali Krista Spasitelja u Moskvi započela konferencija pod nazivom "Svjetsko pravoslavlje: primat i pomirenje u svjetlu pravoslavnog nauka". Sastanak je započeo pozdravnim govorom patrijarha Kirila u kojem se odmah obrušio na carigradskog patrijarha Bartolomeja kao potkopavatelja jedinstva svjetskog pravoslavlja.

Za što točno Putinov Kiril optužuje carigradskog patrijarha? Koncepciju prvenstva Carigrada Kiril je nazvao herezom "neopapizma". I što kani napraviti Moskva?

Osveta za autokefalnost

Vladimir Rozanski, za Asianews, jasno je rekao da "moskovski patrijarhat očito ima za cilj organizirati međunarodnu tradicionalističku mrežu među pravoslavcima svih crkava, s kojom će se suprotstaviti onima koji su za Moskvu prozapadni raskolnici".

Potvrda ove nakane "ruskog sveta" došla je, ni manje ni više, od Vlesovoloda Chaplina, koji je već dugo vremena vrlo blizak suradnik moskovskog patrijarha Kirila koji je izjavio: "Potrebno je imenovati nove crkvene patrijarhe, uistinu pravoslavne a ne raskolnike i neopapiste, i to u Carigradu, Ateni i Aleksandriji". Dakle Moskva, kroz Chaplinova usta na ključne stolice svjetskog pravoslavlja koje naziva "izdajničkim" i "raskolničkim", kao osvetu za autokefalnost Ukrajinske crkve želi dovesti Moskvi (Putinu) odane ljude.

Koliko je Ruse pogodilo vraćanje autekefalnosti Ukrajnskoj pravoslavnoj crkvi, svjedoči i činjenica da je Putin nakon toga sazvao svoje Vijeće za nacionalnu sigurnost. Putin, pak, sa svoje strane, Rusiju vidi kao političkog, vojnog i duhovnog vodiča pravoslavnog svijeta. I Putin i Kiril, zapravo, pozivaju na stari carističko-crkveni nacionalistički mit o Moskvi kao trećem Rimu. S padom carskog Rima, a zatim i Carigrada (danas Istanbul), treći Rim je Moskva, koji nikada neće pasti, i nema više četvrtog.

Globalne imperijalističke pretenzije, posebno u zemljama bivšeg SSSR-a, koje Putin provodi uz pomoć Ruske pravoslavne crkve čuvajući "ruski svet", identične su metodi "srpskog sveta" koju ovdje primjenjuje Vučić uz pomoć i suradnju Srpske pravoslavne crkve i patrijarha Porfirija. I ruski, pa onda i "srpski svet" temelje se na bizantskoj "teologiji simfonije" u smislu da su svjetovna i crkvena vlast prst i nokat, pa su u tom smislu, i Ruska, i Srpska pravoslavna crkva parapolitičke institucije u svrhu ekspanzionističkih i nacionalističkih apetita svojih svjetovnih despota.

Srpska pravoslavna crkva tako nije dobila autokefalnost u srednjem vijeku, to je krivotvorina na koju je i carigradski patrijarh Bartolomej upozorio, već za vrijeme Karađorđevića 1922. godine, kojima je služila tada u kontekstu velikosrpstva, kao i Vučiću Porfirije danas. Beograd je te godine Carigradu za autokefalnost (tomos) Carigradu isplatio milijun i pol švicarskih franaka, kao naknadu za izgubljene prihode na tom teritoriju, tada Kraljevine SHS.

Vedri i oblači medijima

Stoga ne čudi da je jedan od glavnih izlagatelja na spomenutoj konferenciji u Moskvi koju je ruski patrijarh Kiril otvorio 15. rujna ove godine bio episkop bački Irinej Bulović. Dakako, treba spriječiti ne bi li Carigradu slučajno palo napamet vratiti autokefalnost Crnogorcima, ili, ne daj bože, dati Makedoncima. A tu je car Putin jamac da neće.

Irinej Bulović je stvorio Porfirija pa ga nazivaju "Porfirijevim duhovnim ocem" i mentorom. Irinej Bulović, Porfirijev mentor bio je blizak i balkanskom krvniku Slobodanu Miloševiću koji ga je nazivao svojim "stupom" SPC-a, pa onda i Vučiću s kojim je uvezao i svog pulena Porfirija.

Irinej je bio blizak i Borisu Tadiću, koji je njegovog "duhovnog sina", danas patrijarha Porfirija, ugurao da vedri i oblači medijima u Srbiji kao šef Komisije koja je davala koncesije.

Teologija simfonije na djelu, samo ovdje tandem Putin – Kiril jest tandem Vučić –​ Porfirije, bez čijeg blagoslova Porfrije nikada ne bi postao patrijarh i zdušno počeo provoditi politiku "srpskoga sveta", vojnim helikopterima, vladikom pakračko-slavonskim Ćulibrkom, koji je, kao bivši niški specijalac, prošli tjedan na ređenje novog epsikopa, sletio padobranom na crnogorsko tlo.

Irinej je sigurno u Moskvi dobio upute za daljnje "dejstvovanje" Vučića i Porfirija na Balkanu, pa uskoro možemo, pod pokroviteljstvom Moskve, očekivati nove šporkarije od tandema Vučić – Porfirije. Nakon Crne Gore, evo i Kosova, a sada je na redu BiH. A ni Plenkovićeva Hrvatska, iako članica EU koja sve to gleda i šuti, s obzirom na Porfirijevu i Pupovčevu mrežu u RH, ne može se, ili koalicijski hoće, praviti blesava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
31. siječanj 2023 07:39