StoryEditorOCM
Regijazamrznuta imovina

'Sve su to meni smjestili moji Hrvati': Ljubo Ćesić Rojs nije iznenađen što je na američkoj crnoj listi, evo kako nam je to objasnio

30. siječnja 2018. - 16:11
kovac_generali6

Umirovljeni general Hrvatske vojske, Ljubo Ćesić Rojs i dalje je jedini državljanin RH iz Hrvatske koji se nalazi na 'crnoj listi' američkog Ministarstva finacija. Rojs je 'preživio' reviziju koja je obavljena 26. siječnja ove godine od strane Ureda za nadzor nad stranim sredstvima (OFAC) i tako ušao u 18. godinu kako mu je zamrznuta sva eventualna imovina u SAD i zabranjen ulazak na teritorij te države.

Amerika objavila novu crnu listu 'problematičnih' osoba s Balkana: u društvu ratnih zločinaca i kriminalaca našli se i hrvatski generali; Evo tko je sve pod sankcijama SAD-a

Ljubo Ćesić, pod teretom da je prijetnja američkoj nacionalnoj sigurnosti i njezinim interesima diljem svijeta, odnosno Daytonskom sporazumu, našao se u društvu čitavog niza osuđenih ratnih zločinaca s područja bivše Jugoslavije.

Među njima su Veselin Šljivančanin, Vojislav Šešelj, Ratko Mladić, Biljana Plavšić, Momčilo Krajišnik, Radovan Karadžić i članovi njegovi obitelji, ali i dužnosnici Herceg-Bosne i pripadnici HVO-a poputDarija Kordića, Mladena Naletilića Tute, Vinka Martinovića Štele, Marija Čerkeza, Ante Furundžije. Tu je i Valentin Ćorić kao jedini iz nedavno u Haagu osuđene herceg-bosanske šestorke.

U statusu sličnom Rojsovom, znači da su na listu dospjeli a da nisu osuđeni za ratne zločine, su nekadašnji šef HDZ-a BiH Ante Jelavić, te umirovljeni general HVO-a Stanko Sopta.

Od bošnjačkih imena tu su ono ratnog načelnika Glavnog stožera Armije BiHEnvera Hadžihasanovića, nekadašnjeg ministra unutarnjih poslova Republike BiH Bakira Alispahića, smijenjenog odmah nakon rata zbog bliskih veza s Iranom, te Senada Šahinpašića Šaje, jednog od osnivača SDA i bliskoga prijatelja obitelji Izetbegović.

Najistaknutiji Albanac je Fatmir Limaj, aktualni zamjenik predsjednika vlade Kosova, a od organizacija s ovih prostora tu su Srpska demokratska stranka i Četnički ravnogorski pokret. Iako pokojni, još nisu izbrisani Slobodan Milošević i Goran Hadžić.

Vijest da je i dalje na popisu OFAC-a Ćesića i nije baš iznenadila:

- Šta bih vam ja tu mogao komentirati? Recite vi meni zašto sam 18 godinu na američkom spisku, a nisam osuđen ni u Haagu, ni na Pagu?! Ali sve su to meni smjestili moji Hrvati na čelu s Ivom Lučićem i kroz dogovor s Veleposlanstvom SAD u Sarajevu da me se ukloni sa scene – izravan je Rojs.

Kao praktičnu posljedicu svog imena u ne baš blistavom društvu navodi činjenicu da od 2008. godine ne može otvoriti račun niti u jednoj banci, te da zbog blokada i ovrha prima samo onaj zajamčeni dio od 3.700 kuna.

- Krajem prošle godine zbog ovog problema išao sam kod predsjednice Kolinde Grabar Kitarović. Obećala mi je prije svog puta u Ameriku da će sve poduzeti da me se skine s tog popisa. I sam sam pisao američkom Ministarstvu financija, poslao im sve dokumente iz kojih se vidi da sam neosuđivan i da nemam nikakve veze s onim što mi se stavlja na teret, ali do dana danas nisam dobio nikakav odgovor. Da stvar nije nimalo ugodna pokazuje vam nedavni slučaj generala Tihomira Blaškića, koji je zaustavljenu Dohi po povratku iz Australije. Da mu nije pomogao jedan naš čovjek, završio bi u zatvoru. Pa ti dokazuj... - ispričao nam je Ćesić.

On sam nije se obraćao Ministarstvu vanjskih poslova.

- Što ću im se obraćati?! Ja sam hrvatski državljanin, znaju sve i valjda bi sami trebali nešto poduzeti. Ali što ja imam očekivati od ove države i njezinih institucija kada je baš danas ratna zastava Armije BiH, pod kojom su tradale tisuće Hrvata, priznata za zastavu bošnjačke manjine u RH - ogorčen je Ljubo Ćesić Rojs.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. rujan 2023 07:27