StoryEditorOCM
Regija‘DERU NAS!‘

Srbi zapomažu: U Hrvatskoj je meso značajno jeftinije, i do dva puta manje! Evo usporedbe cijena...

Piše VIJESTI SD
30. siječnja 2024. - 13:04

Cijene mesa u Srbiji odavno su previsoke, iako mnogi potrošači ovu namirnicu smatraju osnovnom i često je jedu. Hrvatski potrošači, pak, prolaze bolje, jer su tamo gotovo sve vrste mesa jeftinije - upozorana Nova.rs

Kako bi provjerili kolike su točne razlike u cijenama, usporedili su cijene u dva velika lanca supermarketa u Srbiji i Hrvatskoj, a za ovu analizu koristili su pakirano meso.

Najveću razliku primijetili su u cijeni pakiranog miješanog mljevenog mesa koje u Srbiji košta čak 1.300 dinara po kilogramu. Na hrvatskom tržištu, pak, istu količinu miješanog mljevenog mesa plaća se oko 650 dinara, odnosno 5,52 eura.

Provjerili su i cijene već pripremljenih i pakiranih ćevapa. Tako u Srbiji kilogram košta 785 dinara, a u Hrvatskoj oko 690 (5,87 eura).

Zatim su provjerili cijene svinjskog mesa. Kada je riječ o svinjskom fileu, on u Srbiji košta oko 1.370 dinara po kilogramu. Potrošači u Hrvatskoj, pak, istu vrstu mesa plaćaju daleko manje - 850 dinara, odnosno 7,25 eura.

Srbi i svinjski vrat plaćaju drastično skuplje. Naime, kilogram svinjskog vrata s kostima u jednom lancu trgovina stoji 950 dinara, dok je ista namirnica u Hrvatskoj oko 800 (6,86 eura).

Pileći file i goveđi but ipak skuplji u Hrvatskoj

Kilogram pilećeg filea u Srbiji stoji 800 dinara, a u Hrvatskoj 7,55 eura (oko 885 dinara), što je zapravo jedna od rijetkih vrsta mesa koja je skuplja ovdje, konstatira Nova.rs.

Batak i karabatak također su bili na listi za provjeru cijena, a potrošači u Srbiji za kilogram ovog mesa izdvajaju 520 dinara, dok u Hrvatskoj ista količina košta 320 (2,75 eura), što je čak 200 dinara jeftinije.

image

ILUSTRACIJA

SHUTTERSTOCK

Provjerili su i mljeveno pureće meso, koje u Srbiji košta 1.200 dinara po kilogramu, dok je u Hrvatskoj cijena niža, oko 1.075 dinara, odnosno 9,18 eura.

Što se govedine tiče, srpski potrošači već znaju da je to najskuplja vrsta mesa, ali u Hrvatskoj košta još više. Primjerice, kilogram buta kod njih košta 1200 dinara, nekim trgovinama i više, dok je u Hrvatskoj ista vrsta mesa oko 1600 (13,93 eura).

S druge strane, mljevena junetina je kod Srba skuplja. Tako kilogram košta oko 1.220 dinara, dok mi istu količinu plaćamo oko 1.040, odnosno 8,87 eura, prema ovoj analizi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 12:03