StoryEditor
Regijanova opterećenja za naš PREOPTEREĆENI državni proračun

REPOVI RATA Hrvatskim trolistom u BiH se stiže do mirovine

Piše PSD.
9. prosinca 2009. - 16:09

Hrvatsku čekaju novi izdaci − još približno sedam tisuća invalidskih mirovina, a tu je i već tisuću ‘odličnika’ čije odlikovanje ‘Hrvatski trolist’ također isplaćuje Zagreb

Uz Niku Lozančića, zamjenika predsjedatelja Parlamenta BiH, o čijem smo slučaju “ulaska” u sustav Hrvatskog zavoda za mirovinskog osiguranje već pisali, značajan broj pripadnika HVO-a, bliskih generalu Ljubi Ćesiću Rojsu, dobio je vojno-invalidske mirovine prema propisima o hrvatskim braniteljima iako nisu bili pripadnici Hrvatske vojske.

Nelegalne mirovine

Stoga su ove mirovine − nelegalne, a u bosanskohercegovačkom žargonu zovu ih − Rojsovim mirovinama. Mirovine su ostvarili prije 2000. godine, dok još nije bio potpisan međudržavni ugovor o pravima pripadnika HVO-a u našoj zemlji. Naime, tek je od 2006. godine na snazi ugovor između Hrvatske i BiH o “pravima stradalnika rata u BiH koji su bili pripadnici HVO-a i članova njihovih obitelji.”

Na temelju tog ugovora, do 30. studenog ove godine u sustav HZMO-a ušla su 6634 stradalnika HVO-a. U zadanom roku, 30 dana od stupanja ugovora na snagu, zahtjev je podnijelo 16.049 pripadnika HVO-a, a negativno je riješeno 9110 zahtjeva, dok je u postupku ostalo još 305 predmeta.

Iako je u BiH, prema službenoj evidenciji, oko 25 tisuća ratnih vojnih invalida HVO-a, prema potpisanom međudržavnom ugovoru status umirovljenika u Hrvatskoj mogli su dobiti samo ratni vojni invalidi koji su ranjeni na prvoj crti bojišnice, za što moraju predočiti adekvatnu dokumentaciju, te zatočenici logora, koji su za to trebali predočiti potvrdu Crvenog križa.

Time će na temelju ovog ugovora, koji je u ime naše zemlje potpisala tadašnja ministrica branitelja i aktualna premijerka Jadranka Kosor, hrvatski proračun morati osigurati još približno sedam tisuća invalidskih mirovina hrvatskim građanima stradalnicima HVO-a, koje u prosjeku iznose oko sedam tisuća kuna.

Amo-tamo mirovine

Ovaj tzv. ugovor HVO-a, kako ga kolokvijalno nazivaju u HZMO-u, realiziran je u područnim uredima Zavoda. Neslužbeno, pak, doznajemo da se do pozitivnih rješenja puno lakše dolazilo u splitskom nego u riječkom područnom uredu.

No, iako je Ljubo Ćesić Rojs, dok je vedrio i oblačio u Ministarstvu obrane, osigurao nelegalne mirovine bosanskim Hrvatima, protuusluga mu nije vraćena.

Naime, početkom ove godine general Rojs, te Miljenko Filipović i Radmilo Jasak podnijeli su u Federalnom ministarstvu branitelja zahtjev za novčanu naknadu za odličje “Hrvatski trolist” koje su dobili od predsjednika Tuđmana. Svoj trojici zahtjev je odbijen jer nisu službeno bili pripadnici HVO-a, iako su stvarno bili.

Inače, Tuđmanov “Hrvatski trolist” u Federaciji BiH donosi mjesečnu novčanu naknadu od 350 KM, odnosno 1400 kuna. Uz to, već su 1002 odličnika “Trolistom” po toj osnovi dobila i bosanskohercegovačku mirovinu, uz naknadu.

Mnogi su istodobno korisnici i mirovina u RH. I to po zakonu!? No, MMF, s kojim je BiH potpisala sporazum, zahtijeva ukidanje invalidskih naknada i naknada za odličja, kako bi se postigla fiskalna održivost. Tako Tuđmanova odličja postaju upitna i u BiH.

Ratni heroj iz mirnoga Trogira

Budući da HVO nije imao vlastita odličja, u zakonodavni su sustav BiH koncem 2005. uvedena odlikovanja RH. Uz pokoji “Pleter”, “Nikolu Šubića Zrinjskog”, “Bana Josipa Jelačića”, najčešće je dodjeljivan “Hrvatski trolist”.

Među nekoliko tisuća vlasnika “Hrvatskog trolista” je i Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH, koji je optuživan za dezerterstvo. Donedavni glavni direktor “Aluminija” Mijo Brajković, koji je najveći dio rata proveo u Trogiru, također je vlasnik “Trolista”.

Na popisu korisnika novčanih naknada iz Federalnog ministarstva branitelja, po ovoj osnovi odličja, nalaze se i njihova imena. A bivši mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić uz naknadu za “Trolist” od 350 KM prima i invalidninu za 70-postotno oštećenje, oko 240 KM, i redovito igra nogomet.

Iako ne ostvaruje uvjete za hrvatsku mirovinu kao ratni vojni invalid HVO-a jer je bio logističar u Grudama, dakle, nije ranjen na prvoj crti, a nije bio ni u zatočeništvu, ipak je upitno je li istodobno ostvario i povlaštenu mirovinu u RH, onu “Rojsovu” ili na temelju ugovora, jer osobni su podaci u HZMO-u tajni.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. listopad 2022 14:08