StoryEditor
Vijestisvečanost u karlovcu

Vrijedan dar američke Vlade našoj kopnenoj vojsci: HV-u uručili šest kamiona i jednog kopača tovarivača

Piše PSD
16. srpnja 2019. - 12:04

U vojarni „Kamensko" u Karlovcu u ponedjeljak, 15. srpnja 2019. održana je predaja donacije šest kamiona i jednog kopača utovarivača koje je Vlada Sjedinjenih Američkih Država donirala Oružanim snagama Republike Hrvatske za potrebe Hrvatske kopnene vojske, priopćio je MORH.

Događaju su nazočili potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov, posebni savjetnik ministra obrane Božo Kožul, direktor Glavnog stožera OSRH viceamiral Robert Hranj, veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država u Republici Hrvatskoj Robert Kohorst i drugi.

Ministar obrane Damir Krstičević zahvalio je SAD-u na potpori koju sustavno daju Hrvatskoj vojsci te istaknuo kako je ova donacija još jedan od pokazatelja izvrsnih bilateralnih odnosa i suradnje između dviju država.

"Ova inženjerijska oprema značajno će unaprijediti izgradnju inženjerijskih sposobnosti te poboljšati slobodu kretanja i održivosti naših postrojbi", rekao je ministar Krstičević i podsjetio kako je o jačanju suradnje između dviju država razgovarao i s američkim kolegom Markom Esperom na posljednjem NATO ministarskom sastanku, gdje su potvrdili važnost suradnje i interoperabilnosti vojski SAD-a i RH.

"Kroz dosadašnju bilateralnu suradnju, od strane Sjedinjenih Američkih Država za opremanje i modernizaciju Hrvatske vojske osigurano je više od 500 milijuna dolara. Tu posebno moram istaknuti donaciju dva helikoptera Crni jastreb, koji će značajno promijeniti sliku Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u pogledu sposobnosti i tehnologije, budući da uvođenje spomenutih sustava znači prelazak na zapadnu tehnologiju i ogroman tehnološki iskorak za Hrvatsku vojsku", podsjetio je ministar i zaključio kako važan doprinos u suradnji predstavlja sudjelovanje hrvatskih časnika na američkim vojnim školama, i to na operativnoj i strateškoj razini.

"Kroz ove oblike izobrazbe dosada je prošlo više od tisuću naših najperspektivnijih časnika, a posljednji su se upravo vratili prije petnaestak dana", kazao je.

Na kraju, ministar Krstičević zahvalio je pripadnicima Inženjerijske satnije na doprinosu u UN misiji u Libanonu, gdje je prvi put sudjelovala postrojba Hrvatske vojske.

General Šundov objasnio je kako će raspored sredstava u Inženjerijsku pukovniju povećati učinkovitost i sposobnost ove postrojbe koja je svojim dosadašnjim angažmanom u pomoći civilnom stanovništvu kod elementarnih nepogoda, kao i za potrebe provedbe inženjerijskih zadaća tijekom vježbi i obuke te drugih aktivnosti, pokazala da je sposobna provesti svaku dobivenu zadaću.

„Za nas su Sjedinjene Američke Države najvažniji strateški partner u održavanju i razvijanju hrvatskih obrambenih sposobnosti. Naša ambicija je dostignutu razinu sposobnosti održavati i unaprijediti", rekao je Šundov i zaključio kako upravo obrambena suradnja, predstavlja okosnicu bilateralnih odnosa Sjedinjenih Američkih Država i Republike Hrvatske.

Zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-bojnik Siniša Jurković istaknuo je kako će ova donacija značajno unaprijediti sposobniati Hrvatske kopnene vojske, posebno u pomoći civilnim institucijama, što je vrlo važna zadaća Hrvatske vojske.

Američki veleposlanik Kohorst također je izrazio zadovoljstvo suradnjom dviju država te profesionalizmom Hrvatske vojske. "Vjerujem da će ova oprema pridonijeti kvaliteti zadaća koju objavljaju pripadnici Hrvatske vojske, odnosno Inženjerijske satnije.Ovo je samo jedna od donacija Sjedinjenih Američkih Država Republici Hrvatskoj i vjerujem u daljnu suradnju na uzajamno zadovoljstvo dviju država", rekao je Kohorst.

Zapovjednik Inženjerijske pukovnije brigadir Alan Srpak kazao je kako će nova donacija omogućiti povećanje postojećih sposobosti, kao i obuku novih pripadnika.

Inženjerijska pukovnija ustrojena je od Satnije za izgradnju lansirnih mostova, Pontonirske satnije koja izrađuje plivajuće mostove, Inženjerijske satnije koja izvodi građevinske radove, Mostno-amfibijske satnije te Satnije za razminiranje.

Donacija Vlade Sjedinjenih Američkih Država Republici Hrvatskoj omogućena je sredstvima GPOI (Global Peace Keeping Operations Initiative) programa.

Vlada Sjedinjenih Američkih Država donirala je Satniji za inženjerijsku potporu Hrvatske vojske šest kamiona marke Ford 3542 D  i jedan kopač utovarivač JCB 4CX. Ukupna vrijednost doniranih kamiona i kopača utovarivača iznosi 7.801.564,00 kuna.

Tijekom višegodišnje suradnje, od 1996. godine do danas, vrijednost donacija Sjedinjenih Američkih Država Oružanim snagama RH procijenjena je na više od 500 milijuna dolara, uključivši 220 vozila MRAP i 16 helikoptera Kiowa Warrior, a najnovija donacija su i 2 helikoptera Black Hawk.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. listopad 2022 20:34