StoryEditorOCM
RegijaNA DANAŠNJI DAN

Prošlo je 105 godina od osnutka prve Jugoslavije. Je li Hrvatska srljala ‘kao guske u maglu‘ ili je to bio jedini izlaz?

Piše Tihomir RAJČIĆ
1. prosinca 2023. - 12:06
Prestolonasljednik Aleksandar, kao Regent Kraljevine Srbije proglašava ”ujedinjenje svih zemalja Srba, Hrvata i Slovenaca u jedinstvenu državu”NS RS

U ime njegova veličanstva kralja Petra I. proglašavam ujedinjenje Srbije sa zemljama nezavisne Države Slovenaca, Hrvata i Srba u jedinstveno kraljevstvo Srba, Hrvata i Slovenaca – rekao je 1. prosinca 1918. srbijanski regent Aleksandar Karađorđević.

Tim riječima, koje su popraćene pljeskom okupljenih južnoslavenskih političara iz bivše Austro-Ugarske, stvorena je država koja je kasnije zapamćena po imenu Jugoslavija. Prije tih sudbonosnih riječi tridesetak dana postojala je provizorna Država SHS, koja je obuhvaćala Sloveniju, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu i dijelove današnje Vojvodine. Ta je država stvorena odlukom Hrvatskoga sabora koji je 29. listopada 1918. proglasio prekid naših stoljetnih veza s Carevinom Austrijom i Kraljevinom Ugarskom.

Nakon nekoliko mjeseci p...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. svibanj 2024 07:18