StoryEditorOCM
Regijajavio se otac

Preokret kod ubojstva policajca u Srbiji; osumnjičen je bjegunac iz zatvora Faton Hajrizi, bratu je ukrao putovnicu

Piše VIJESTI SD
18. srpnja 2024. - 13:42

Srbiju je sinoć potresao zločin u kojem je jedan policajac izgubio život, a drugi je teško ranjen. Tijekom rutinske kontrole taksi vozila u Loznici u zapadnoj Srbiji došlo je do krvavog obračuna u kojem je vozač taksija na prometne policajce ispalio nekoliko hitaca.

Kako je objavio ministar unutarnjih poslova Srbije, Ivica Dačić, na licu mjesta je pronađena putovnica osumnjičenog, izdana na Kosovu, na ime Artan Hajrizi (33), a jake policijske snage intenzivno tragaju za napadačem.

Velika potjera u Srbiji, dignuti dronovi i helikopteri: taksist s Kosova usmrtio jednog i teško ranio drugog policajca

Artan Hajrizi, koji je osumnjičen za ubojstvo policajca Nikole Krsmanovića, i ranjavanje policajca Vjekoslava I., i za kojim je srpska policija intenzivno tragala, brat je Fatona Hajrizija koji je 6. srpnja pobjegao iz zatvora u Smrekovici na Kosovu.

Međutim, u slučaju se dogodio iznenadni i radikalni preokret javljanjem Mustafe Hajrizija, Artanova i Fatonova oca. 

On je za albanske medije rekao da Artan Hajrizi nije na Kosovu, već u Njemačkoj. Rekao je da je Faton od Artana uzeo putovnicu koja je pronađena u Loznici na mjestu ubojstva policajca Nikole Krsmanovića.

"Faton je otišao u Njemačku kod brata i ukrao mu putovnicu" - izjavio je otac, prenosi Kurir.

image

Artan Hajrizi, čija je putovnica pronađena na mjestu ubojstva, već osam godina radi u Njemčakoj

mup.rs

"Artan radi u Njemačkoj osam godina. Čuli smo se s njim", rekao je Mustafa Hajrizi koji je dodao da ne zna tko je bio u automobilu s njegovim sinom Fatonom. 

Faton Hajrizi osuđen je za ubojstvo ruskog vojnika, pripadnika KFOR-a prije dva desetljeća u blizini Drenice. Čak je devet puta bježao iz zatvora, a nakon posljednjeg bijega oglasio se na društvenim mrežama.

- Ja sam Faton Hajrizi, koji se pridružio OVK-u i otišao u rat kao 14-godišnjak. Ja sam Faton Hajrizi koji je djelovao na sjeveru 2006.-2007. za dobrobit ove zemlje. Nije normalno, držali su me 23 godine u zatvoru, danas imam 40 godina - požalio se na TikToku, piše Kurir.

Brojni pokušaji bijega iz zatvora

Za svoj prvi bijeg iz zatvora rekao je da je koristio prozor kupaonice u zatvoru u Mitrovici. Hajrizija su tada uhitili vojnici KFOR-a. Kako je pokazao, drugi put je pobjegao iz zatvora u Prištini, a jednom je pobjegao i iz vojne baze 2012. godine, pobjegavši ​​iz zatvora u Prizrenu i prešavši ogradu.

Nakon policijske akcije uhićen je u srpnju 2007. s još šestoricom zatvorenika osuđenih za teška kaznena djela. Nakon što su prošli zatvorsku ogradu, sedmoricu zatvorenika susrele su druge osobe koje su zapucale na zatvorske čuvare. Nakon istrage uhićeni su neki djelatnici Zatvora u Dubravi te još neke osobe za koje se sumnjalo da su pomagale u bijegu. Nekoliko mjeseci nakon bijega, u rujnu 2007. godine, dogodila se oružana pljačka u Glogovcu, gdje su četiri naoružane i maskirane osobe opljačkale zlatarnicu i u bijegu ustrijelile dvojicu policajaca i vlasnika trgovine. Vrijednost ukradenog zlata bila je oko 63 tisuće eura.

U nastavku potrage za razbojnicima, u selu Bruznik-Vuchitrn, policijska patrola pokušala je zaustaviti sumnjivi automobil. Osumnjičenici su iz tog automobila pucali na policiju i vatrenim oružjem ranili dvojicu policajaca te su uspjeli pobjeći pješice.

Sumnjalo se da su iste osobe počinile razbojništvo i ranjavanje u Glogovcu. Faton Hajrizi i Burim Basha uhićeni su u listopadu 2007. u kući u naselju Sunčani Breg u Prištini. Tijekom racije pronađeno je nekoliko komada oružja.

image

Srpska policija intenzivno traga za osumnjičenim

/Shutterstock

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. rujan 2024 16:58