StoryEditor
Regijaemotivan oproštaj

Posmrtni ostaci Davida Dragičevića ispraćeni iz Banje Luke, otac Davor se nakon tri mjeseca pojavio u Austriji: Ovdje imam zaštitu, ali Dodik je poslao ubojicu sa zadaćom da me likvidira

15. ožujka 2019. - 00:12

NOVIJE

Davor Dragičević, predvodnik prosvjeda koji su prošle godine uzdrmali vlast u Republici Srpskoj, pojavio se u četvrtak po prvi puta u javnosti nakon što je pobjegao iz Banje Luke 30. prosinca a to je učinio u Bečkom Novom Mjestu kamo su tijekom dana dopremljeni posmrtni ostaci njegovog sina Davida da bi tamo bili pokopani u petak.

On je na groblju u Bečkom Novom Mjestu dočekao vozilo u kojemu je bio lijes s ostacima njegova sina koji su ekshumirani ranije ovog tjedna s groblja u Banjoj Luci i u prijepodnevnim satima ispraćeni uz okupljanje oko dvije stotine prijatelja obitelji te članova prosvjedne skupine "Pravda za Davida" koji već godinu dana traže da se rasvijetle okolnosti smrti tog mladića.

U izjavi koju je prije nego što je dočekao sinovljeve posmrtne ostatke dao za televiziju N1 Dragičević je potvrdio kako od bijega iz Banje Luke boravi u Austriji te da tamo ima zaštitu ali je ustvrdio, bez ponuđenih dokaza, kako je sadašnji predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik i tamo poslao ubojicu sa zadaćom da ga likvidira.

"Milorad Dodik i Dragan Lukač (ministar unutarnjih poslova Republike Srpske) su poslali jednog ubojicu ovamo. Vrlo brzo ću obznaniti o kome se radi - imenom i prezimenom", izjavio je Dragičević.

Ponovo je ponovio optužbe na račun najviših dužnosnika u tijelima vlasti RS-a označivši ih izravno odgovornima za smrt svoga sina koja je i nakon godina dana nerazjašnjena pred pravosudnim tijelima.

RANIJE

Posmrtni ostaci mladića Davida Dragičevića, koji je pod nerazjašnjenim okolnostima pronađen mrtav u Banjoj Luci prije godinu dana, prevezeni su su u četvrtak iz tog grada ka Bečkom Novom Mjestu, gdje će u petak biti konačno pokopani.

Posljednjem ispraćaju Davida, koji je postao svojevrsnim simbolom otpora prema vlastima u Republici Srpskoj i čija je smrt prošle godine potaknula masovne protuvladine prosvjede, nazočilo je oko dvije stotine prijatelja i članova prosvjedne skupine "Pravda za Davida".

Ekshumirano tijelo Davida Dragičevića, mladić će biti pokopan u Austriji; Obiteljski prijatelj: Taj užas roditeljima priredile su takozvane institucije entiteta, otpočeo je i progon ubijenih

Oni su pred jednom banjolučkom crkvom stajali u tišini i držali fotografije mrtvog mladića i povremeno uzvikivali "Volimo te, Davide", a potom prije polaska vozila s mrtvačkim kovčegom počeli uzvikivati "Pravda, pravda" i pjevati pjesmu "Klinac u getu", koju je David sam skladao.

Davidovi posmrtni ostaci ranije ovog tjedna su, na zahtjev članova njegove obitelj,i ekshumirani s groblja u Banjoj Luci, a majka Suzana Radanović kazala je kako ne želi ostaviti svoje dijete u "zločinačkoj državi koja ga je i ubila".

 

 

Radanović živi u Austriji pa je stoga tamo odlučila pokopati sina.

Neposredno nakon ekshumacije obiteljski prijatelj i novinar Slobodan Vasković na svom je blogu objavio svojevrsnu javnu optužnicu protiv osoba koje smatra izravno odgovornima za Davidovu smrt.

Ponovo je ustvrdio kako je David zapravo ubijen, a kao nalogodavca tog zločina prozvao je Darka Ilića, bivšeg načelnika

Odjela za borbu protiv organiziranog kriminala MUP-a Republike Srpske. Ilić je nedavno smijenjen s te dužnosti, no postao je savjetnik ministra policije Dragana Lukača, a njega Vasković opisuje kao "zapovjednika hunte" koja zapravo upravlja svim bitnim procesima u RS.  

Vasković nije ponudio objašnjenje zbog čega je Ilić navodno zapovjedio Davidovo ubojstvo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

17. rujan 2020 00:58