StoryEditor
RegijaI to je krešilo

Poskupljuje sve, pa i svadbene stolice: ugostitelji nemaju izbora, pogledajte koliko je sve ‘skočilo‘ u Hercegovini; ‘Bilo je neizbježno...‘

Piše PSD
2. lipnja 2022. - 16:28

Cijena "stolice" u svadbenim salonima u Hercegovini u prosjeku je skočila za pet maraka (20 kuna), prenosi portal Grude-online.info.

Rezultat je to inflacije i brojnih poskupljenja svih namirnica koje su ugostitelji dužni pripremiti za svadbene večere koje dogovore s mladencima. Izbora nisu imali budući da je sve "otišlo gore".

Potvrđuje nam to i predsjednik Udruge vlasnika svadbenih salona Županije Zapadnohercegovačke i direktor Hotela Bigeste iz Ljubuškog Stjepan Primorac.

- Cijene su u travnju, dolaskom nove svadbene sezone, skočile i mislim da nema ni jedna svadbena sala u Hercegovini koja nije podigla istu. U prosjeku je to skok od pet maraka po stolici, a možda u pojedinim salama i više ili manje - rekao je Primorac za Hercegovina.info.

- S onima s kojima je dogovoreno i potpisano po starim cijenama, primjerice prije godinu dana ili ranije, ostaje dogovorena cijena. To jednostavno mora biti tako bez obzira jesmo li mi tu u minusu. Mi u našem hotelu možemo garantirati dogovorenu cijenu, a za ostale ne. Svakome ostaje na savjesti hoće li ispoštovati dogovoreno ili dovesti mladence pred gotov čin i reći im kako je sada druga cijena - ističe.

Iako mladencima koji se spremaju za organizaciju svojih svadbenih veselja to i nije baš najradosnija vijest, ugostitelji su bili primorani na ovaj korak.

- Neizbježno je bilo povećati cijenu. Sve je poskupjelo, a pogotovo hrana. Na primjer, janjetina se plaćala 12 maraka (46 kuna) po kilogramu, a sad je ona 16 maraka (61,45 kn), ulje je bilo 2,50 marke (9,60 kn), a sad je 5,50 maraka (21 kn). Po starim cijenama mi praktički ne bi imali ništa, no ono dogovoreno se, ponavljam, mora ispoštovati bez obzira na to je li ta svadba ove ili možda 2023. godine - rekao je Primorac.

Kad je riječ o prosječnoj cijeni "stolice" u Hercegovini, ona varira od sale do sale.

- Cijene se uglavnom kreću od 50 do 65 maraka (od oko 190 do 250 kuna), iako negdje ima i ispod 50 maraka, ali takvih nema puno. No, to ovisi od ugostitelja do ugostitelja. Netko primjerice ima svoje proizvode, poput vina, pa ima prostora ostaviti nešto nižu cijenu, u nekim krajevima Hercegovine je sve jeftinije poput radne snage, pa je onda i cijena jeftinija, a netko jednostavno svoju kvalitetu usluge cijeni više od drugih pa onda ima i najveću cijenu - zaključio je Primorac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. lipanj 2022 17:29