StoryEditorOCM
Regijaapokaliptične snimke

Pogledajte kako izgleda Jablanica nakon razorne poplave: ‘Ovo je zastrašujuće, potpuno su odsječeni od svijeta‘

Piše VIJESTI SD, Hina, T.Š./JL
4. listopada 2024. - 16:31

Velike bujične poplave zahvatile su dijelove BiH te prouzročile veliku štetu i odnijele ljudske živote. Iznimno teško stanje je u Konjicu, Kiseljaku, Fojnici i još nekim mjestima, a najteže je pogođena Jablanica. Za sada je potvrđeno da je 18 osoba poginulo, a više od 40 ih se smatra nestalima.

TIJEK DOGAĐAJA IZ MINUTE U MINUTU PRATITE OVDJE.

"Koja je točna brojka još ne znamo. Ne sjećam se ovakve krize od rata pa naovamo, razmjeri ove kaotične situacije su zastrašujući", kazao je Juka, kako je prenio Dnevni avaz.

Šef Odjela za odnose s javnošću Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona Darko Juka Juka rekao je ranije danas da je pronađeno 14 tijela i da je "jako puno unesrećenih", prenijela je Al Jazeera Balkans, a taj broj je u međuvremenu narastao. Juka je naveo da je situacija stabilnija nego što je bila te potvrdio da su hitne službe uspjele probiti do Jablanice. Dodao je da je probijen put između Konjica i Jablanice, dok je Donja Jablanica najteže pogođena i potpuno odsječena od svijeta zbog uništenih prometnica i željezničke pruge.

Dnevni avaz javio je prvotno javio da je u Jablanici najmanje 15 osoba poginulo i da je više od 20 nestalih. No, broj mrtvih je u međuvremenu narastao i s obzirom na situaciju na terenu, mogao bi biti mnogo veći. Sumnja se da je nastradao i veliki broj građana Jablanice za koje su ranije mislilo da su ozlijeđeni, prenosi Jutarnji list.

Predsjedništvo BiH je na izvanrednoj sjednici jednoglasno donijelo odluku o angažiranju resursa Oružanih snaga BiH na širem području općine Jablanica, prenosi Dnevni avaz.

Uprava Civilne zaštite Federacije BiH prvotno je raspolagala informacijom da je najmanje pet osoba poginulo u poplavama koje su u noći između četvrtka i petka zahvatile dijelove BiH, no crna brojka je narasla.

image

Jablanica

Samar Jordamovac/Anadolu Via Afp

Jablanica je općina koja je najviše pogođena poplavama, a veliki broj obiteljskih kuća srušen je u naletu bujica u trenutku dok su se u njima nalazili mještani.

Predsjednica vlade Hercegovačko-neretvanske županije Marija Buhač najavila je angažiranje svih raspoloživih snaga kako bi se pomoglo Jablanici.

Više spasilačkih timova upućeno je na lice mjesta kako bi se sklonili odroni te pomoglo unesrećenima. Prema fotografiji zabilježenoj kod Komadinovog vrela, piše Klix.ba, vidi se da je cesta potpuno nestala zbog uslijed bujica i odrona koji su pogodili područje Jablanice.

Katastrofalne slike iz Jablanice: ljudi odsječeni, helikopteri traže nestale, bujica doslovno progutala dio ceste

"Policija nas je obavijestila da je blokirana i pruga. U Jablanicu se trenutačno ne može ni ući, niti izaći. Fiksni telefoni rade, ali mobilna telefonija nema signala", rekli su iz Gorske službe spašavanja.

Ministar obrane BiH Zukan Helez potvrdio je kako je vojska već angažirana u akciji spašavanja.

"Inženjerijska jedinica već je na terenu i vrši procjenu. Oni će to uraditi vrlo brzo i sigurno će trebati (dodatne) inženjerijske jedinice", kazao je Helez za portal "Dnevnog avaza".

Potvrdio je kako su radi evakuacije ugroženih poslani i helikopteri oružanih snaga BiH i EUFOR-a.

image

Jablanica

Samar Jordamovac/Anadolu Via Afp

Predsjednik vlade Federacije BiH Nermin Nikšić kazao je kako su svi napori trenutačno usmjereni na spašavanje ugroženih stanovnika pa je stoga zatražena i pomoć policijskih ekipa. "Sada je najvažnije evakuirati ugroženo stanovništvo i spriječiti nastanak daljnje štete", kazao je Nikšić.

U Jablanici i u općinama središnje Bosne Kiseljak, Kreševo i Fojnica cestovne su komunikacije u prekidu ili su oštećene, mobilne telefonske mreže nisu u funkciji a pojavili su se i problemi u opskrbi strujom i vodom.

Iz bosanskohercegovačkog auto-moto kluba (BIHAMK) upozorili su sve koji putuju iz pravca sjeverne Bosne prema Hercegovini da ne idu preko Sarajeva do Jablanice nego da se koriste prometnicama preko Bugojna i Kupresa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. listopad 2024 16:35