StoryEditorOCM
Regijadramatična situacija

LIVEBroj mrtvih u BiH raste, nestalih 40: ‘Sin je bio iza mene. Odnio ga je vodeni val, visok tri metra. Samo je nestao...‘

Piše Vijesti SD, JL
4. listopada 2024. - 18:01

KLJUČNI DOGAĐAJI:

U noći s četvrtka na petak velike poplave zahvatile su dijelove BiH

Najteže je pogođena Jablanica, iznimno teško stanje je u Konjicu, Kiseljaku i još nekim mjestima

 Potvrđena je smrt 19 osoba, ali očekuje se da će ta brojka nastaviti rasti

Više od 40 osoba vodi se kao nestale

Rijeke koje su se izlile iz korita nose kuće, mostove, aute

Hrvatska i Srbija ponudile su pomoć BiH

Ministar obrane BiH: Mjesto Zlate više ne postoji

--------------------------------------------------------------

NOVO

21:00 Nermin Nikšić, premijer Federacije BiH, rekao je za Dnevni Avaz da je situacija na području Jablanice i Buturović Polja i dalje teška, ali da su spasioci, uz pomoć teške mehanizacije, uspjeli deblokirati Komadino Vrelo, što je dobra vijest.

"Važno je da se uspostavi komunikacija prema Mostaru. Međutim, situacija je i dalje izuzetno teška. U Buturović Polju je i dalje kritično, kao i u Donjoj Jablanici, gdje ima mnogo žrtava. U Buturović Polju se četiri osobe vode kao nestale, dok ih je u Jablanici 12", kaže Nikšić.

Nikšić tvrdi da će se materijalna šteta nadoknaditi, ali da živote niko ne može vratiti niti nadoknaditi.

"U Donjoj Jablanici se obrušilo brdo, gotovo cijelo selo je zbrisano. Zaista velika tragedija. Potresne su ispovijesti tih ljudi, njihovih obitelji. Mnogi su izgubili svoje najmilije. Prema informacijama koje imam, u Jablanici je stradalo 16 osoba, a 12 ih se vodi kao nestalo. U Buturović Polju je stradala jedna osoba, a za četiri se još traga. No, problem su mjesta do kojih se još nije uspjelo doći", kaže Nikšić.

Kako je rekao, sjednica Vlade FBiH bit će održana sutra u 12 sati, a stožer će raditi i djelovati cijelu noć.

20:00 Muhamed Begović iz Jablanice je u poplavama koje su rano jutros pogodile ovaj grad izgubio sina.

On je za portal Avaz ispričao da se sve dogodilo u razdoblju od 15 minuta.

- U kući su bili sin, nevjesta, žena, unuk i unuka. Počeli smo izlaziti iz kuće... Sin je išao iza mene, nešto se okrenuo i naišao je veliki val. Bio je velik sigurno tri metra, samo je nestao. Gdje je sada da idem? Osim sina, ostali su uspjeli preživjeti. Socijalni rad nam je pomogao, svi smo zbrinuti, imamo gdje prespavati - kazao je Begović.

19:45 Zbog katastrofalnih poplava na području Bosne i Hercegovine, Hrvatski Caritas počeo je u petak prikupljati novčanu pomoć za poplavljene stanovnike te pozvao hrvatske građane, tvrtke i udruge da se uključe kako bi pomoć čim prije stigla u poplavljena područja.

Ravnatelj Hrvatskog Caritasa fra Tomislav Glavnik uputio je ravnatelju Caritasa Bosne i Hercegovine mons. Tomi Kneževiću poruku sućuti i solidarnosti zbog katastrofalne poplave i stradanja ljudi u središnjem dijelu Bosne i Hercegovine.

Hrvatski Caritas spreman je odazvati se pozivu za pomoć, i u materijalnom u financijskom obliku, napisao je Glavnik ravnatelju Caritasa BiH.

"Nastojat ćemo stoga mobilizirati sve svoje resurse, kako bismo u dijelu u kojem možemo smanjili posljedice katastrofe koja je pogodila ljude i njihove domove. U blizini smo s Vama, a u molitvama s onim obiteljima koje su izgubile svoje najbliže. Sve njih preporučamo neizmjernom milosrđu Božjem, moleći živima snagu u teškim trenucima, a preminulima vječni mir“, naglasio je.

Iz Hrvatskog Caritasa u priopćenju su naveli da je novčanu pomoć moguće uplatiti na zaseban račun Hrvatskog Caritasa namijenjenog prikupljanju pomoći za stradale u poplavama u Bosni i Hercegovini, na IBAN: HR56234000091511298894, sa svrhom uplate: Poplave BiH ili pozivom na humanitarni broj: 0609010 (0,83 eura po pozivu).

19:35 Na cestama koje vode od Jablanice prema Mostaru, Prozoru i Blidinju promet je i dalje u prekidu. Na dionici od Konjica prema Jablanici trenutno mogu prometovati samo vozila interventnih službi, izvijestio je BIHAMK u 19 sati.

Alternativni pravci su: Sarajevo-Novi Travnik-Rostovo-Bugojno-Kupres-Tomislavgrad-Posušje-Mostar ili Sarajevo-Foča-Tjentište-Gacko-Mostar.

Na cestama na području Kiseljaka (prema Kreševu, Fojnici i Sarajevu) promet je otežan, s obzirom da još uvijek ima vode i mulja, ali cesta je prohodna.

19.00 Situacija je zabrinjavajuća i u Drvaru. Proglašeno stanje elementarne nepogode zbog poplava, klizišta i odrona, rekla je za Radio Drvar načelnica općine Dušica Runić.

Prema njezinim riječima, situacija u Drvaru nije dobra.

“Poplavljen je dio sela Vrtoče – na lokaciji Zorica raskršće, Podbrina i Bastasi. Katastrofalno je stanje na dijelu regionalnog puta prema Glamoču. Voda nosi asfalt, prave se klizišta i odroni. Bujične vode probijaju kroz asfalt”, istaknula je Runić.

18.50 Ramo Isak, ministar unutrašnjih poslova Federacije BiH, izjavio je da se katastrofa nije mogla dogoditi samo zbog obilnih padalina, prenosi bosanskohercegovački N1.

Isak je naglasio kako se Federalna uprava policije stavila na raspolaganje za pomoć unesrećenima.

Poručio je kako je najvažnije spasiti živote. Isak je posebno istaknuo angažman Helikopterske jedinice FUP-a koja je, prema njegovim riječima, spasila nekoliko života. Poručio je i da “ne želi biti onaj koji sjedi u kabinetu” i da je stoga “izašao na teren”.

Također, federalni ministar je otkrio kako je na terenu i kriminalistička policija koja istražuje kako je došlo do klizišta.

“Žalosno je ovo što se dogodilo, sve nas je iznenadilo. Padaline nisu bile toliko obilne da bi došlo do ovoga. Tu je i kriminalistička policija da utvrdi zbog čega je došlo do klizišta”, naveo je Isak.

Istodobno, Portal Istraga.ba na X-u je objavio snimku iz kamenoloma u kojemu se "nakupljao talog" koji je, kako tvrde, izazvao lavinu koja je zatrpala nekoliko kuća u Donjoj Jablanici.

Navode kako su im preživjeli mještani rekli da su upozoravali na problem kamenoloma.

Ministar obrane BiH Zukan Helez posjetio je danas Donju Jablanicu te se na licu mjesta uvjerio u razmjere katastrofe, prenosi Avaz.

Inženjerijske jedinice Oružanih snaga BiH ušle su iz tri pravca i s ostalim spasiocima sudjeluju u potrazi, a spremna su i četiri helikoptera za eventualnu evakuaciju ozlijeđenih.

Uz pomoć helikoptera bit će transportiran agregat do repetitora kako bi se uspostavio signal mobilne telefonije na ovom prostoru.

- Bujica je probila jedan vrh, planinu iznad tog mjesta, stigla do jednog kamenoloma gdje se stvorila akumulacija vode, koja je potom probila barijeru i onda je zbrisala selo Zlate kao da ga nikad nije bilo. To je sad kamen, mulj, drveće. Bio sam i pokraj kuće gdje je mladić spasio deset ljudi, a on je nažalost poginuo. Strava i užas - rekao je ministar Helez za portal Avaza.

17:59 - U ovom katastrofalnom događaju nastradao je i stadion Kiseljaka, koji se sada nalazi pod vodom, kao i službene prostorije kluba. Oko ovog prizora i situacije u BiH oglasio se NK Podgrmeč Sanski Most, konkurentski klub iz trećeg ranga BiH nogometa.

"Naše misli su uz narod Bosne i Hercegovine koji je pogođen katastrofalnim poplavama. Među najteže poplavljenim gradovima nalazi se i Kiseljak, a stadion NK Kiseljak, kluba koji se natječe u našem rangu, je pod vodom. Ovim putem pružamo podršku svim žrtvama ove vremenske nepogode, od Kiseljaka, Busovače, pa do Jablanice i svih ostalih područja", poručili su iz kluba, i podijelili fotografiju potopljenog stadiona.

17:40 Stigle su nove fotografije apokalipse koja je pogodila Donju Jablanicu.

image

Donja Jablanica

Elvis Barukcic/Afp
image

Donja Jablanica

Elvis Barukcic/Afp
image

Donja Jablanica

Elvis Barukcic/Afp
image

Donja Jablanica

Elvis Barukcic/Afp
image

Donja Jablanica

Elvis Barukcic/Afp
image

Donja Jablanica

Elvis Barukcic/Afp
image

Donja Jablanica

Elvis Barukcic/Afp
image

Donja Jablanica

Elvis Barukcic/Afp

17:00 Iz Luke Ploče u petak su izvijestili da su katastrofalne elementarne nepogode u susjednoj Bosni i Hercegovini uzrokovale između ostalog i štetu velikih razmjera na prometnoj infrastrukturi koja povezuje tu luku s korisnicima u regiji, pa je dostava i otprema tereta vagonima trenutno u potpunosti onemogućena.

Kako su naveli u svojoj obavijesti na Zagrebačkoj burzi, katastrofalne elementarne nepogode u Bosni i Hercegovini uzrokovale su ljudske žrtve i goleme materijalne štete, koje se u ovom trenutku ne mogu procijeniti. Između ostalog, nevrijeme praćeno ekstremnim padalinama uzrokovalo je štete velikih razmjera na prometnoj infrastrukturi koja povezuje Luku Ploče s korisnicima u regiji.

Zbog golemih šteta na željezničkoj infrastrukturi na području Jablanice i Konjica željeznički promet je u prekidu, zbog čega je dostava i otprema tereta vagonima u i iz Luke Ploče trenutno u potpunosti onemogućena, navode.

"Obzirom na razmjere štete, nije poznato kada bi moglo doći do normalizacije željezničkog prometa, tako da u ovom trenutku ni Luka Ploče ne može procijeniti vrijeme kada će oštećenja biti popravljena te omogućen promet preko oštećenih područja. Radi se o katastrofalnim elementarnim nepogodama koje su neočekivane, izvanredne, nepredvidive i na koje Luka Ploče nije mogla utjecati. Luka Ploče će u ovakvim nepredvidivim okolnostima učiniti sve što je moguće da svim svojim korisnicima pruži najveću moguću podršku", ističu iz te tvrtke, a prenosi Jutarnji.

16:50 Hrvatski veleposlanik u Bosni i Hercegovini Ivan Sabolić posjetio je u petak općine Kiseljak i Kreševo koje su među najteže pogođenima katastrofalnim poplavama što su zadesile dijelove te zemlje, dok istodobno raste broj smrtno stradalih.

Veleposlanik Sabolić sastao se s predstavnicima lokalnih vlasti kako bi utvrdio kakva im je pomoć potrebna radi saniranja nastale štete.

U obje su općine sve službe mobilizirane od jutarnjih sati, a timovi na terenu evakuiraju stanovnike iz najugroženijih područja.

Načelnik Kiseljaka Mladen Mišurić Ramljak istaknuo je kako je poseban problem ovdje bio to što grad leži na tri rijeke pa je prijetila velika opasnost, no na kraju nije bilo ljudskih žrtava, a materijalna šteta će se postupno otklanjati.

"Stanje se smiruje i vode se povlače u svoja korita", kazao je.

Poplave su pogodile i Vareš, a načelnik te općine Zdravko Marošević kazao je kako ni tamo nije bilo ljudskih žrtava, ali je bilo potrebno evakuirati neke od gospodarskih objekata kojima je prijetila poplava.

"Vareš nije u situaciji u kojoj su Jablanica, Konjic ili Fojnica", kazao je vareški načelnik pozvavši da se pomoć šalje općinama koje su u težoj situaciji od njegove.

U Jablanici su sve snage okupljene radi spašavanja koncentrirane ka selu Donja Jablanica, gdje je odron tla i kamenja potaknut bujičnim poplavama uništio ili teško oštetio najmanje 30 obiteljskih kuća.

Do popodnevnih sati u petak tamo su pronađena tijela 16 poginulih mještana, a ekipe za spašavanje nastavljaju raščišćavati ruševine kako bi pokušali doći do drugih osoba čiji je nestanak prijavljen.

Točan broj mrtvih uslijed bujičnih poplava u BiH još je nepoznat, a uz žrtve iz Donje Jablanice, kako prenose lokalni mediji, potvrđene su i one u okolici Fojnice gdje je u jednoj poplavljenoj kući pronađeno tijelo žene dok je naknadno potvrđena smrt još dvije osobe.

Velike su štete i u mjestima uz Jablaničko jezero poput Buturović Polja, gdje su uništene lokalne prometnice pa se do obližnjih sela može doći samo pješice.

Cesta iz pravca Sarajeva prema Jablanici djelomice je očišćena i osposobljena za promet, no prolazak je dopušten samo vozilima hitnih službi.

Dalje od Jablanice prema Mostaru vozila ne mogu prolaziti jer su klizišta uništila dijelove kolovoza.

16:30 - Srbija je spremna na sve načine pomoći stanovništvu ugroženom poplavama u Bosni i Hercegovini, poručio je u petak srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić i uputio sućut obiteljima stradalih.

Najmanje 15 osoba je poginulo, a strahuje se da će broj žrtava rasti nakon što su obilne padaline na području Jablanice i Konjica tijekom protekle noći izazvale bujične poplave, odroni i klizišta, uz veliki broj stradalih i nestalih.

Vučić je novinarima nakon otvaranja cestovne obilaznice oko Gornjeg Milanovca rekao da je Srbija spremna pomoći helikopterima, čamcima, kao i svim drugim vidovima podrške i financijske pomoći.

"Dovoljno je da nam kažu i odmah ćemo to učiniti. Oni su poslali spasioce i čamce u Obrenovac (tijekom poplava 2014. godine) i zahvalni smo im na tome", rekao je Vučić izrazivši sućut obiteljima stradalih, prenosi Jutarnji list.

Strašan prizor, dečak među ruševinama u Jablanici traži svog prijatelja: ‘Ovdje mu je bila kuća, ne znam gdje je...‘

16:25 - Samo na području Jablanice u poplavama i odronima koji su tijekom protekle noći pogodili BiH poginulo je 16 osoba, dok su se u Fojnici utopile tri osobe pa se ukupan broj smrtno stradalih popeo na 19, a strahuje se da bi taj broj mogao biti i znatno veći.

Pogledajte kako izgleda Jablanica nakon razorne poplave: ‘Ovo je zastrašujuće, potpuno su odsječeni od svijeta‘

16:20 - Predsjednik Zoran Milanović izrazio je u petak sućut obiteljima stradalih u katastrofalnim poplavama u Bosni i Hercegovini poručivši da je Hrvatska solidarna i spremna pomoći prijateljskoj i susjednoj zemlji.

Najmanje 19 ljudi poginulo je u bujičnim poplavama, odronima i klizištima koji su najteže pogodili područje Jablanice i Konjica. Prema lokalnim vlastima, taj bi broj mogao rasti jer je puno nestalih.

"Sa žalošću i zabrinutošću pratim strašne vijesti o poplavama i izražavam potporu spasilačkim službama koje čine velike napore kako bi pomogle ljudima pogođenim tom elementarnom nepogodom", priopćio je ured predsjednika.

"Svim građanima prijateljske i susjedne BiH, posebice onima koji su izravno pogođeni ovom katastrofom, ali i vlastima poručujem kako je Hrvatska solidarna i spremna pomoći koliko god treba. Materijalna šteta će se nadoknaditi, ali izgubljeni životi nenadoknadivi su i zato sam posebno tužan zbog tragedije koja je pogodila ljude BiH", stoji u priopćenju.

16:05 - Hrvatska je ponudila pomoć Bosni i Hercegovini nakon što su susjednu zemlju pogodile katastrofalne poplave u kojima je poginulo najmanje petnaestero ljudi, objavila je vlada u petak.

Premijer Plenković je kontaktirao svoju kolegicu Borjanu Krišto i izrazio joj sućut te ponudio pomoć u saniranju posljedica prirodne katastrofe.

Hrvatska vlada će odmah reagirati i pružiti svu potrebnu podršku čim bosanskohercegovačke vlasti definiraju konkretne potrebe i upute službeni zahtjev za pomoć, stoji u priopćenju.

Hrvatska je spremna djelovati kroz civilnu zaštitu, vatrogasne postrojbe, ministarstva unutarnjih poslova i obrane te preko Hrvatskog crvenog križa, ovisno o obliku pomoći koju zatraže vlasti BiH.

Banski dvori navode da su sve hrvatske hitne službe, nadležne institucije i ministarstva u stalnoj komunikaciji s kolegama iz BiH te pažljivo prate razvoj situacije, a hrvatski veleposlanik u Sarajevu Ivan Sabolić obilazi stradala područja središnje Bosne.

Vlada izražava duboko suosjećanje sa svim obiteljima pogođenima ovom tragedijom te je, kao i uvijek do sada, spremna pokazati solidarnost i pružiti pomoć susjednoj i prijateljskoj BiH u ovim teškim trenucima, navodi se u priopćenju.

15:47 - Broj stradalih u BiH popeo se na 18. 

U mjestu Gojevići kod Fojnice tijelo muškarca izvučeno je iz jednog od poplavljenih automobila. Pripadnici Federalne uprave civilne zaštite tijelo su predali nadležnoj policijskoj upravi, piše Avaz.

15:35 - Iz Agencije za vodno područje Jadranskog mora su jučer objavili upozorenje da se u periodu od 3. do 4. listopada u Konjicu, Jablanici, Mostaru, Čapljini, Grudama, Ljubuškom i Širokom Brijegu očekuje porast vodostaja usljed obilnih padalina.

Pozvali su nadležne institucije da prate situaciju i postupaju u skladu s ovlastima, pridržavajući se operativnog plana obrane od poplava u Federaciji Bosne i Hercegovine. Službama koje provode mjere zaštite su preporučili dodatni oprez. Obratili su se i civilnoj zaštiti.

Navedeno upozorenje je jučer u 12 sati objavljeno na internetskoj stranici Agencije, ali nije dostavljeno Klix.ba. Prema svemu sudeći, nije dostavljeno niti jednom drugom BiH. mediju jer ga niti jedan drugi medij nije ni objavo.

Iz Agencije za vodno područje Jadranskog mora negiraju da nisu medijima dostavili jučerašnje upozorenje o mogućim poplavama.

Naime, objavili su da je to upozorenje poslano i Federalnoj novinskoj agenciji (Fena), koja je objavila to upozorenje u obliku vijesti i da je portal Bljesak preuzeo tu vijest od Fene.

Više o ovome pročitajte na poveznici ispod:

Kaos u BiH: Agencija je imala upozorenje o poplavama, ali ga nije dostavila medijima?!; Evo što oni kažu

15:23 - Ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković posjetio je Donju Jablanicu i kazao kako je to jedna od najgorih scena koje je vidio u životu.

- Jedan dio naselja je potpuno pod vodom, a drugi dio naselja pod kamenom od kamenoloma. Ovo je nešto što je zaista nestvarno.

- Iskren da budem, ne očekujem da će se pod tim ruševinama naći živi ljudi. Jedino se još uvijek ne zna da li neko od njih nije bio u tim kućama. Po povratku smo vidjeli veliki broj mehanizacije koja ide prema Jablanici. Svi su dole. Od Oružanih snaga, policije, Tužilaštva HNK, Gorskih službi spašavanja, Specijalna jedinica Federalne uprave policije. Dole je i veliki broj i ljudi koji su u stanju šoka, mnogi su izgubili svoje obitelji. Zaista jedna nevjerojatna i teška situacija - kazao je Konaković za Dnevni Avaz.

15:20 - U stravičnim poplavama na području Jablanice do sada je smrtno stradalo 16 osoba, potvrđeno je za portal Avaza iz MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona. 

14:59 - Pogledajte fotografije koje nam iz Fojnice šalje naš fotoreporter Antonio Balić.

image

Fojnica

Antonio Balic/Cropix
image

Fojnica

Antonio Balic/Cropix
image

Fojnica

Antonio Balic/Cropix
image

Fojnica

Antonio Balic/Cropix
image

Fojnica

Antonio Balic/Cropix
image

Fojnica

Antonio Balic/Cropix

14:55 - U povodu katastrofalnih poplava koje su pogodile središnju Bosnu, posebice područja Jablanice, Fojnice, Konjica, Kiseljaka i Kreševa, u kojima je tragično stradalo najmanje 15 osoba, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković kontaktirao je predsjedateljicu Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, Borjanu Krišto, kako bi joj izrazio sućut te ponudio pomoć u saniranju posljedica ove prirodne katastrofe.

Nadamo se što manjem gubitku ljudskih života. Sve hrvatske hitne službe, nadležne institucije i ministarstva u stalnoj su komunikaciji s kolegama iz Bosne i Hercegovine te pažljivo prate razvoj situacije, a hrvatski veleposlanik u Sarajevu, Ivan Sabolić, obilazi stradala područja središnje Bosne.

Vlada Republike Hrvatske odmah će reagirati i pružiti svu potrebnu podršku čim bosanskohercegovačke vlasti definiraju konkretne potrebe i upute službeni zahtjev za pomoć. Hrvatska je spremna djelovati kroz Ravnateljstvo civilne zaštite, vatrogasne postrojbe, Ministarstvo unutarnjih poslova, Ministarstvo obrane, kao i preko Hrvatskog crvenog križa, ovisno o obliku pomoći koju zatraže vlasti Bosne i Hercegovine.

Vlada Republike Hrvatske izražava duboko suosjećanje sa svim obiteljima pogođenima ovom tragedijom te je, kao i uvijek do sada, spremna pokazati solidarnost i pružiti pomoć susjednoj i prijateljskoj Bosni i Hercegovini u ovim teškim trenucima.

14:17 - Trenutno se na području Donje Jablanice nestalim vodi 40 osoba, informacije su s terena do kojih je došao portal Bljesak.info. Iako za sada službene informacije govore o 14 smrtno stradalih, strahuje se da je taj broj puno veći.

Sve bolnice su u pripravnosti i očekuju prihvat unesrećenih.

Pomoć se nudi sa svih strana, a u akciji su sudjelovali i pripadnici EUFOR-a.

14:05 - šef Odjela za odnose s javnošću Darko Juka iznio je najnovije informacije o stanju na terenu uslijed poplava koje su pogodile dio BiH:

Juka je naveo kako je situacija nešto stabilnija, te je potvrdio da su žurne službe uspjele probiti do Jablanice.

"U ovom trenutku, najkritičnije je stanje u Donjoj Jablanici, koja je potpuno odsječena od svijeta", kazao je Juka.

Juka je potvrdio da je do sada potvrđeno 14 smrtnih slučajeva, dok na terenu ima mnogo prijava o nestalim osobama.

"Koja je točna brojka još ne znamo. Ne sjećam se ovakve krize od rata pa naovamo; razmjeri ove kaotične situacije su zastrašujuće", kazao je Juka.

Na kraju, Juka je upozorio na loše prognoze za nadolazeći vikend: "Situacija ostaje i dalje vrlo ozbiljna. Ljudi moraju shvatiti dramatičnost situacije."

13:49 - Bilo je životno ugroženih, jutros smo imali dvije intervencije. Trenutno je u tijeku akcija spašavanja u naseljenom mjestu Gunjani. Pripadnici GSS-a spašavaju majku s dvoje djece u kući koja je odsječena od svijeta i vjerujem u pozitivan ishod. Ovo su apokaliptične scene. Ni puno stariji Kreševljaci ovo ne pamte da je u kratkom roku palo toliko kiše, pa su mali potoci postali velike rijeke, a Kreševka je od potoka postala velika rijeka koja nosi mostove, kaže za N1 BiH načelnik Općine Kreševo Renato Pejak.

Pojavile se snimke iz zraka: pogledajte dramatične prizore iz Fojnice nakon razornih poplava

13:44 Što je uzrokovalo tako strašne poplave - je li riječ o tome da je palo u kratkom vremenu mnogo kiše, je li zakazala obrana od poplave i jesu li ovdje na djelu posljedice klimatskih promjena - Jutarnji list je pitao profesora emeritusa Ognjena Bonaccija, hidrologa s Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije Sveučilišta u Splitu.

Splitski stručnjak o apokaliptičnim prizorima iz BiH: ‘Od ovakvih poplava prave obrane nema, a bit će ih sve više...‘

13:20 Prema podacima koje je Art info Kiseljak dobio od Službe civilne zaštite općine Fojnica, dvije osobe su poginule u poplavama koje su tijekom noći zahvatile Fojnicu. Jedna osoba se vodi kao nestala.

13:10 Dijelove Bosne i Hercegovine ponovo su pogodile katastrofalne poplave. Osim materijalne štete, nekoliko osoba je poginulo. Situacija je dosta slična onoj od prije deset godina kada je veći dio zemlje bio poplavljen.

BiH portal: Jesu li vlasti i institucije napravile propuste i jesu li naučile lekcije iz poplava 2014. godine?

13:05 Predsjedništvo BiH je na izvanrednoj sjednici jednoglasno donijelo odluku o angažiranju resursa Oružanih snaga BiH na širem području općine Jablanica, prenosi Dnevni avaz.

Hitno su angažirane inženjerske jedinice, jedinice za spašavanje i helikopter Oružanih snaga BiH s ciljem hitnog pružanja pomoći civilnim organima vlasti u reagiranju na prirodnu nesreću - obilne poplave i klizišta na širem području općine Jablanica.

13:04 Građani Fojnice ne trebaju konzumirati vodu sa slavine zbog mogućnosti zaraze, javlja reporterka N1 BiH.

13:03 Transfuzijski centar u Mostaru poziva darivatelje svih krvnih grupa. 

12:55 U videu se vide visoko poplavljene kuće iz kojih su se stanari izmjestili na više katove, na kojima su ostali zarobljeni pred visokom vodom. Kako snalažljivosti i humanosti ovdašnjih stanovnika nema zapreka, tako se vozač bagera s pomoćnikom sjetio kako pomoći zarobljenim ljudima. Gusjenice moćnog građevinskog stroja prešle su preko vode, a kran je bio dovoljno visok da se protegne do kata kuće, a koš dovoljno širok da u njega stane dvoje spretnih i pokretnih ljudi.

Pogledajte video neočekivane pomoći poplavljenima u Kiseljaku. Izazvao i niz komentara: ‘Neće doć foteljaš...‘

 12:31 Šef Odjela za odnose s javnošću Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona Darko Juka iznio je nove informacije o stanju na terenu nakon poplava koje su pogodile BiH.

Juka je potvrdio da je do sada potvrđeno najmanje 14 smrtnih slučajeva, dok na terenu ima mnogo prijava o nestalim osobama.

"Koja je točna brojka još ne znamo. Ne sjećam se ovakve krize od rata pa naovamo, razmjeri ove kaotične situacije su zastrašujući", kazao je Juka, kako prenosi Dnevni avaz.

Juka je rekao da je pronađeno 14 tijela i da je "jako puno unesrećenih", prenosi Al Jazeera.

Naveo je da je situacija stabilnija nego što je bila te potvrdio da su žurne službe uspjele probiti do Jablanice.

"U ovom trenutku, najkritičnije je stanje u Donjoj Jablanici, koja je potpuno odsječena od svijeta", kazao je Juka.

Šef Odjela za odnose s javnošću je kazao da su "urušene prometnice, kao i nekoliko mostova na rijeci Drežanki".

Šire područje Konjica je također izolirano, dok se evakuiraju čamci koji koriste pripadnici i OS BiH i Civilne zaštite.

"Sve raspoložive snage su na terenu - Civilna zaštita, policija, Gorska služba spašavanja i Crveni križ, dok susjedni kantoni nude pomoć", rekao je Juka.

Apelirao je na građane da shvate ozbiljnost nastale situacije i da se ne upućuju prema Jablanici i Konjicu.

12:14 Žena u osmom mjesecu trudnoće izgubila je bebu nakon što su je evakuirali iz poplavljene Jablanice u BiH, javlja Avaz. Prevezli su je u Kantonalnu bolnicu Dr. Safet Mujić u Mostaru gdje su je operirali te je trenutno stabilno.

12:05 U Kantonalnu bolnicu “dr Safet Mujić” helikopterima se dovoze ozlijeđeni u poplavama iz Jablanice. Prema saznanjima portala Mostarski evakuacija ranjenika traje već nekoliko sati, a pred bolnicu su do sad sletjela tri helikoptera. 

Željeznički promet na dionici Sarajevo - Mostar je potpuno obustavljen. Dramatične scene dolaze sa dijela pruge kod Jablanice, gdje dio željezničke pruge doslovno visi u zraku nad ponorom. 

Provedba lokalnih izbora u BiH planiranih za nedjelju dovedena je u pitanje zbog poplava koje su teško pogodile dijelove te zemlje, no konačna odluka o eventualnoj odgodi još nije donesena, kazala je u petak predsjednica Središnjeg izbornog povjerenstva BiH Irena Hadžiabdić.

Ona je novinarima u Sarajevu kazala je kako su iz SIP-a u stalnoj komunikaciji s lokalnim izbornim povjerenstvima u općinama koje u najteže pogođene poplavama.

Pojasnila je kako je riječ posebice o Jablanici, ali i Konjicu te Fojnici jer je zbog odrona i klizišta te neprohodnih cesta otežana komunikacija s tim dijelima zemlje.

No kako Hina doznaje informacije o tome da bi moglo biti problema u organiziranju izbora pristižu i iz Kreševa, Kiseljaka, Busovače, Rame, ali i rubnih dijelova grada Mostara prema Jablanici poput Gornje Drežnice i Striževa.  

"Ovo je trenutno doista veliki problem zbog transporta izbornog materijala", kazala je Hadžiabdić dodajući kako je pred članovima SIP-a "nekoliko besanih noći" jer trebaju stalno procjenjivati stanje na terenu. Kazala je kako je izbore moguće prolongirati i u nedjelju, ali očekuje konačnu odluku u subotu.

Istaknula je kako je eventualna odgoda moguća samo u pojedinim općinama, dok će u dijelovima BiH koji nisu pogođeni poplavama glasanja u nedjelju svakako biti.  "Izbora će biti u većem dijelu BiH", kazala je Hadžiabdić.

Ukoliko na nekim od biračkih mjesta glasanje ne bude moguće u nedjelju, ono će biti organizirano naknadno, najranije sedam a najviše 30 dana nakon 6. listopada. Otvaranje biračkih mjesta u BiH tamo gdje glasanje nije ugroženo planirano je za nedjelju u 7 sati a sukladno tome od subote je na snazi izborna šutnja. Biračka mjesta zatvaraju se u nedjelju u 19 sati.

Kako je potvrdila Hadžiabdić u glavni centar za brojanje u Sarajevu koji je već počeo s radom do sada je stiglo 26 tisuća pošiljki odnosno glasačkih listića iz inozemstva.

Katastrofalne slike iz Jablanice: ljudi odsječeni, helikopteri traže nestale, bujica doslovno progutala dio ceste

12:02 U Ostrožcu, naseljenom mjestu u sastavu općine Jablanice, nekoliko je kuća ozbiljno ugroženo zbog klizišta koje se pokrenulo u ovom mjestu, a izazvano jakom kišom koja je padala cijelu noć, donosi N1

11:59 U mjestu Trošnjik kod Fojnice teškom mehanizacijom se spašavalo građane s viših katova kuća.U Fojnici je više obitelji ostalo zarobljeno u kućama, odneseni su putevi, potkopane ceste te je nastala velika materijalna šteta. Klix javlja da je dvoje starijih ljudi spašeno bagerom.

11:52 "Republika Srpska stoji u potpunosti na raspolaganju svim mjestima u Federaciji koja su ugrožena poplavama. Izražavamo našu solidarnost u ovim trenucima, a naše ekipe Civilne zaštite će učiniti sve što je u njihovoj moći da pomognu ugroženima", poručio je Milorad Dodik na X-u.

11:35: Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez u programu Al Jazeere Balkans rekao je kako do sada, prema nepotvrđenim informacijama, ima 20 žrtava katastrofalnih poplava i odrona.

On je naveo kako su angažirani pripadnici Oružanih snaga BiH, policije, međunarodnih snaga koji su na obuci te kako postoje problemi s prekidom komunikacija. "Tražit ćemo pomoć i međunarodne zajednice te drugih država", dodao je on.

11:10 Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić oglasio se putem društvenih mreža o poplavama i velikom nevremenu.

"Zbog obilnih oborina tijekom noći nekoliko mjesta na području Jablanice, Konjica, Kiseljaka, Kreševa i Fojnice su zahvaćena poplavama i odronima. Od noćas sam u komunikaciji s ekipama na terenu i koordiniramo akciju pomoći, uz sve poteškoće koje imamo s komunikacijom zbog oštećenih mreža", napisao je Nikšić.

Dodao je da je situacija vrlo ozbiljna jer su brojni građani još uvijek zarobljeni u svojim kućama.

image
Elvis Barukcic/Afp
image
Elvis Barukcic/Afp
image
Elvis Barukcic/Afp

10:50 Iz Kantonalne uprave civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona objavili su da je nakon obilnih kiša tokom noći došlo do izlijevanja rijeke Stavnje zbog čega je na području opštine Vareš proglašeno stanje prirodne nepogode.

10:33 - Na području Bosne i Hercegovine u petak u jutarnjim satima došlo je do potresa. Prema informacijama EMSC-a, epicentar potresa bio je kod Jablanice, 38 kilometara od Mostara.

Jačina potresa je 3,1 stupanj po Richterovoj ljestvici, javlja Bljesak.info.

10:22 - Kako piše Klix, situacija na cestama u Hercegovini izuzetno je teška zbog odrona i poplava koje su pogodile ovaj dio zemlje, a posebno je pogođena Jablanica.

Na fotografijama se vidi odron na cesti Konjic-Ostrožac, kao i stijene koje su se sručile na cestu Jablanica-Mostar. Rijeka Neretva se gotovo izlila iz korita, dodatno pogoršavajući situaciju na terenu.

U Donjoj Drežnici se pak izlila se rijeka Drežanka, piše Klix.

10:18 - Zbog ogromne količine padavina koja je izazvala poplave i odrone na cestama u Hercegovini, došlo je do velikih poremećaja u prometu. Obustavljen je promet na cestama oko Jablanice, a jedini način da se iz Sarajeva stigne do Mostara je preko srednje Bosne, piše Klix.ba.

Iz BIHAMK-a je jutros priopćeno da je na magistralnom cesta Konjic - Jablanica - Mostar, kao i na cestama: Jablanica - Prozor, Jablanica - Blidinje, Busovača - Kiseljak, Kiseljak - Kreševo i na ulazu u Kiseljak (iz smjera Sarajeva) došlo do brojnih odrona zemlje ili kamenja na kolovoz, bujičnih poplava i klizišta, zbog čega je promet obustavljen.

Međutim, situacija se i dalje ne smiruje te je stanje na cestama promjenjivo. Iz BIHAMK-a upozoravaju vozače da budu maksimalno oprezni prilikom vožnje dok je Vlada HNK upozorila građane da ne kreću na put prema Jablanici i Konjicu.

S obzirom na to da je glavni putni pravac Sarajevo - Mostar neprohodan za automobile, iz Klixa su pitali BIHAMK za alternativne pravce. Istaknuli su da je jedini siguran pravac preko srednje Bosne, odnosno preko Bugojna i Kupresa.

Klix.ba navodi da postoji i alternativni pravac i preko istočne Hercegovine, odnosno Foče, Gacka, Trebinja, ali navode i da je u cijeloj Hercegovini meteorološka situacija također vrlo neizvjesna.

10:16 - Uprava Civilne zaštite Federacije BiH dobila je informaciju da je najmanje pet osoba poginulo u poplavama koje su u noći između četvrtka i petka zahvatile dijelove BiH a u tijeku su provjere kako bi se potvrdilo koliko je točno stradalih, potvrđeno je u petak.

"Dobili smo informaciju da je pet osoba poginulo u Jablanici, ali to još ne možemo službeno potvrditi", izjavila je u Sarajevu glasnogovornica uprave CZ Majda Kovač.

Jablanica je općina koja je najviše pogođena poplavama, a veliki broj obiteljskih kuća srušen je u naletu bujica u trenutku dok su se u njima nalazili mještani.

Pretpostavlja se da ima i ozlijeđenih, ali njihov broj nije poznat.

10:09 - Helikopter Oružanih snaga upućen je u Jablanicu, a intervenirao je i EUFOR-ov helikopter koji je spasio dijete iz ruševina, javlja Bljesak.info.

10:03 - Nekoliko gradova u sjevernom dijelu Hercegovine i središnjem dijelu Bosne je poplavljeno, dok je u Jablanici, koja je posve prometno izolirana, stanje kritično.

Kako javlja Dnevni avaz, prema prvim informacijama, nestale se najmanje tri osobe na području Donje Jablanice i mjesta Zlate.

Iz MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona su potvrdili da im je prijavljeno kako je u mjestu Donja Jablanica vodena bujica srušila kuću te da je navodno nestala jedna osoba koju mještani traže.

Prijavljeno im je da se u mjestu Ostrožac betonska podzida srušila na kuću u kojoj je ostala zaglavljena jedna osoba.

Dva i po sata nakon ponoći prijavljeno im je da je u Donjoj Jablanici usljed velike bujice jedna osoba nastradala.

Deset minuta poslije za primili su prijavu da je u mjestu Zlate srušena jedna kuća te da je jedna osoba nastradala te da se za dvije traga.

U 4:35 sati iz mjesta Zlate prijavljen je nestanak još jedne osobe.

U Buturović Polju je poplavljen veliki broj kuća zbog izlijevanja iz korita rijeka Neretvica i Seončica. Veliki broj vozila su bujice odnijele u Jablaničko jezero. Dvije kuće su srušene.

Cestovni promet prema Buturović Polju su u prekidu, kao i prema Jablanici iz Mostara.

"Službe s čamcima prešli su do Jablanice i radi se na spašavanju ljudi. Poslan je Zahtjev za pomoć OS BiH, na osnovu zahtjeva Načelnika Općine Jablanica", navodi se u Izvješću Civilne zaštite Hercegovačko-neretvanske županije povodom velikog nevremena kojeg je zahvatilo Konjic i Jablanicu.

- Situacija je krajnje kritična, doslovno ne pamtimo kad je ovako bilo. Posebno su kritične općine Jablanica i Konjic. U potpunom je prekidu prometna komunikacija, a u djelomičnom prekidu i telefonska komunikacija. Došlo je do ozbiljnih odrona, klizišta, imamo informacije da su doneseni i neki mostovi. Ključni apel građanima je da nitko od građana ne kreće prema Jablanici i Konjicu. Ugroženi su mnogi životi i to je trenutno je prioritet Stožera civilne zaštite da spasimo te ljude, poručeno je iz Stožera civilne zaštite iz kojih su rekli da imaju potvrde o ljudskim žrtvama, navodi Bljesak.info.

09:45 Središta više gradova u sjevernome dijelu Hercegovine i središnjem dijelu Bosne potpuno su poplavljena, a najteže stanje je u Jablanici koja je posve prometno izolirana.

Tijekom cijele protekle noći obilne kiše koje su stvorile bujice pretvorile su središta gradova u rijeke, poplavljeni su stambeni i poslovni objekti, te se uopće ne može prometovati.

„U Jablanicu se trenutačno ne može ući, niti izaći“, izvijestili su iz Gorske službe spašavanja Jablanice.

Naveli su kako su u prekidu promet prema Mostaru i Sarajevu. Na svojoj Facebook stranici su objavili video na kojem se vidi kako je središte grada pretvoreno u rijeku.

Građane se poziva da ne izlaze iz domova, a one koji mogu da se jave nadležnim službama za pomoć.

Brojni su odroni na cestama. Slično je stanje i u susjednom Konjicu. I središte Kiseljaka u središnjoj Bosni je poplavljeno, što je tamošnji načelnik Mladen Mišurić Ramljak nazvao potopom biblijskih razmjera.

Vlada Hercegovačko-neretvanske županije sa sjedištem u Mostaru stanje je nazvala kritičnim, te je pozvala građane da ne kreću prema Konjicu i Jablanici.

Najave novih obilnih kišnih padalina daju razloga za dodatnu zabrinutost.

image

Kiseljak

Rusmir Smajilhodzic/Afp
image

Kiseljak

Rusmir Smajilhodzic/Afp
image

Kiseljak

Rusmir Smajilhodzic/Afp
image

Kiseljak

Rusmir Smajilhodzic/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. listopad 2024 21:05