StoryEditor

Parlament BiH, iznenađujuće, jednoglasno izabrao novo rukovodstvo

Piše PSD.
10. lipnja 2011. - 11:17

Puno lakše nego se očekivalo, bez stranačkih nadmudrivanja i prepucavanja, Parlamentarna skupština BiH izabrala je jučer jednoglasno novo rukovodstvo.

Za predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH izabran je Ognjen Tadić (SDS), prvi zamjenik je dr. Dragan Čović (HDZ BIH) dok je za drugog zamjenika izabran Sulejman Tihić (SDA).

Zanimljivo je da su Čovićev izbor podržali „platformaši“ pa i njegov izravni konkurent Stjepan Krešić iz HSP-a. Za predsjednike klubova naroda iz reda Hrvata izabran je Josip Merdžo (HDZ 1990), za predsjednika Kluba Bošnjaka Halid Genjac (SDA), a za predsjednika Kluba Srba Saša Košarac (SNSD).

Nakon izglasavanja rukovodstva Doma naroda PSBiH predsjedavajući Ognjen Tadić je istakao da ovim činom izbora nije pobijedio pojedinac, stranka ili klub već Daytonski mirovni sporazum.

"U njegovom duhu trebamo i nastaviti suradnju i rad", rekao je Tadić.

Dr. Čović je uputio čestitku kolegama na formiranju Doma, te istakao da se nada da će ovaj saziv uspjeti odraditi sav posao koji se nađe pred njima, a za dobrobit BiH i svih njenih građana.

Čestitke je uputio i Sulejman Tihić koji je izrazio očekivanje da će rad ovog doma biti u skladu s Ustavom BiH.

Pred Parlamentom je još izbor različitih odbora, usvajanje proračuna za ovu godinu te izbor predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH. Svi troje kandidata, Borjana Krišto, Slavo Kukić i Mladen Ivanković Lijanović dobili su od Središnjeg izbornog povjerenstva „zeleno svjetlo“ kako nema prepreka za njihov izbor, a još se čeka na potvrdu iz SIPA-e.

Predsjedništvo BiH je obavilo stranačke konsultacije, a 14. lipnja znat će se i kako su sva tri kandidata bodovana.

Svaki član Predsjedništva BiH svakom od kandidata daje ocjene od 1 do 3. U poslovniku nije predviđeno, a što je moguće, tko je najbolji kandidat po njihovoj ocjeni, ako svaki od kandidata dobije isto bodova.

M. Landeka

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. lipanj 2022 11:48