StoryEditor
Regijapobjeda upornosti

Nakon prometne nesreće ostala je nepokretna, ali Andrea Mudrić nije odustala: svaki dan vježba od tri do pet sati, a skupila je novac za operaciju na Tajlandu

Piše psd
23. kolovoza 2021. - 16:18

Bio je to 22. srpnja 2015. godine. Andrea se vozila kao suvozač na motoru kada je iz sporedne ulice izletio automobil i udario u nju. Ozlijedila je kralježnicu toliko da je od grudi nadolje ostala nepokretna.

Danas, šest godina poslije, nakon puno borbe i mnogo jutara kada je morala ustati i natjerati sebe da vjeruje u gotovo nemoguće, Andrea Mudrić (35) ponovno osjeća noge, pomiče prste i vježba za prvi korak.

U tome su joj pomogli i humani sugrađani. Cijela Srbija skupljala je novac da Andrea ode na Tajland, gde joj je u kralježnični kanal ugrađen aparat koji prenosi impulse na ozlijeđeni dio kralježnice i tako omogućava pokretanje donjeg dela tijela.

- Dan nakon operacije došao je moj terapeut i rekao "Hajde, pokušaj pomaknuti palac". Osjetila sam struju u nogama, osjetila sam noge nakon toliko vremena! Pomaknula sam palac i zaplakala - priča hrabra Andrea. Liječnici su, dodaje, bili iznenađeni koliko su joj mišići dobro, piše Telegraf.

- Imam taj grč mišića, koji se pokazao dobrim jer mi je spriječio njihovu potpunu atrofiju. Sve radi tako što sjednem u hodalicu, postavim jedan od 12 programa, a zatim elektrode puste struju. Struji mi cijelom nogom, na koju sam prvi put stala. Rekla sam "Vau, osjećam noge", i nije mi bilo loše, kako to obično biva, jednostavno je bilo jako čudno stati nakon toliko vremena provedenog u invalidskim kolicima - ističe ona.

Zahvala svim donatorima

Ni liječnici nisu bili optimisti kada su čuli da je prošlo šest godina od nesreće. No, Andrea je znala da će uspjeti, pogotovo zato što su je kod kuće čekala njezina dva vatrena navijača - Nikolina (12) i Elena (11).

- Rekla sam im prije odlaska kako sve to ide, pokazala snimke onih koji su već bili na Tajlandu, ali ovaj put to je bila njihova majka i nisu mogli čekati da se vratim. Kad sam došla kući, prvo smo se poljubili, a zatim su rekle: "Hajde mama, uključi kameru."

Međutim, Andreina borba nije ni blizu kraja. Štoviše, to je maraton koji će trajati cijeli život. Kako bi održala mišiće i kondiciju, ova hrabra žena trenira kao profesionalna sportašica, od tri do pet sati svaki dan, čak i vikendom.

- Puno se vremena troši na promjenu programa. Na Tajlandu su mi objasnili da će biti dana kada uređaj neće raditi, kada neće surađivati ​​s tijelom, a onda bih trebala uzeti stanku. Evo, dogodilo mi se to prekjučer, bio mi je to loš hod, a danas sam već jako zadovoljna - kaže Andrea.

Zahvalna je svim dobrim ljudima i tvrtkama koji su joj pomogli, medijima, kao i svojoj terapeutkinji Heleni Hrček koja je uz nju od početka do kraja. Andrea ima novca za pomoć i dodatke još nekoliko mjeseci, no kad to prođe, bit će prisiljena ponovno zatražiti pomoć. No prioritet joj nije odustati i boriti se svaki dan za jednu stepenicu više.

- Ja sam uporna. I znam da moram vjerovati da ću uspjeti - zaključuje ova snažna i hrabra žena, piše Telegraf.

item - id = 1122020
related id = 0 -> 1141001
related id = 1 -> 1140163
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. prosinac 2021 18:00