StoryEditorOCM
RegijaĆAO

Mukte se uvlačio i uzdizao u nebesa Vučića: srbijanski predsjednik odbacio je svoj priljepak - notorni nacionalist Aleksandar Vulin više neće biti ministar

23. listopada 2022. - 19:55

Ministar obrane Srbije koji nije služio vojsku, Aleksandar Vulin, završio je političku karijeru, barem što se tiče njegova imenjaka Aleksandra Vučića i najbliže mu suradnice Ane Brnabić

Vulinovo se ime ne nalazi na popisu ministara srpske vlade Ane Brnabić. Imena novih ministara na sjednici Središnjeg odbora Srpske napredne stranke pročitao je osobno srbijanski predsjednik i vođa SNS-a Aleksandar Vučić, pa ispada da se odrekao svojeg dugogodišnjeg trbuhozborca. Naime, Vulinove žestoke nacionalističke nastupe kad je u pitanju Kosovo ili Hrvatska, politički su analitičari pripisivali Vučiću jer je, mišljenja su, Vulin uvijek izgovarao ono što predsjednik Srbije misli, ali takvo što nije uputno izgovoriti s pozicije koju obnaša.  

Ovo je novi level: pročitajte na kakav se oduran način notorni Vulin ulizuje Vučiću, ova izjava je za anale. ‘Te riječi dovode do povraćanja‘

Novi ministar unutarnjih poslova Srbije bit će sadašnji čelni čovjek sigurnosno-informativne agencije (BIA) Bratislav Gašić. Aleksandar Vulin zamijenit će mjesto s njim i tako će u idućem razdoblju voditi BIA-u, što znači da će biti daleko od javnosti, mikrofona i kamera. Ispada da je Vulin svoju političku karijeru na ovaj način okončao ili barem zamrznuo na dulji period.

image

Aleksandar Vučić

AFP

Valeria Mongelli/Hans Lucas Via Afp

Aleksandar Vulin devedesetih je godina bio jedan od čelnih ljudi stranke Mire Marković, supruge Slobodana Miloševića. Stranka Jugoslavenska ljevica – JUL bila mu je prvi politički izbor, da bi 1998. prešao u Socijalističku partiju Srbije (SPS). Vulin je tu ostao do 2008. i osnivanja Pokreta socijalista. 

Inače, Vulin je, kao i članovi njegove obitelji, godinama bio profesionalno zbrinut u medijskoj kompaniji Roberta Čobana. Kao urednik potpisivao je nacionalističko glasilo "Pečat". Bio je i vijećnik u Općini Rakovica i zastupnik na listi Srpske napredne stranke (SNS).

Član vlade Srbije prvi put je postao 2013., kad je imenovan za ministra bez portfelja zaduženog za Kosovo i Metohiju. Od 2014. obavlja funkciju ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, a taj resor dobio je i u kolovozu 2016. godine.

Dolaskom Ane Brnabić na mjesto premijerke u siječnju 2017. Vulin preuzima resor obrane. Zbog sumnje da je počinio kazneno djelo prilikom kupovanja stana na beogradskoj Zvezdari, Agencija za borbu protiv korupcije 2015. prijavila ga je Tužilaštvu za organizirani kriminal, koje je nakon dvije godine obustavilo postupak. Aleksandra Vulina se, kao i imenjaka mu Vučića, dovodilo i u vezu s huliganima iz redova nogometnih navijača i beogradskog podzemlja. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. lipanj 2023 18:53