StoryEditor
Regijasami na svijetu

Mostarski srednjoškolci pobijedili na Međunarodnoj robotičkoj olimpijadi, sve troškove financirali su sami, a jedan profesor mentor digao je i kredit

Piše PSD
15. studenog 2021. - 12:47

Tim mladih robotičara iz Bosne i Hercegovine osvojio je prvo mjesto na Međunarodnoj robotičkoj olimpijadi. Ovaj uspjeh kruna je višegodišnjeg rada hercegovačkih profesora i srednjoškolaca koji su posljednjih godina ostvarili zapažene rezultate na različitim natjecanjima.

Misija ovog natjecanja bila je inspirirati mlade cijelog svijeta u znanosti, tehnologiji, inženjerstvu i matematici (STEM) i na taj način skrenuti pažnju na važnost integralnog i praktičnog oblika edukacije.

Od 65 mogućih bodova tim okupljen oko CERIT-a, – Centra za edukaciju, robotiku, inovacije i tehnologiju iz Mostara osvojio je 63,7 bodova, piše Sanadin Voloder za Al Jazeeru.

Članovi pobjedničkog tima su Lejla Nuhić, Anis Kazazić i Merjema Pajić iz Druge gimnazije Mostar, Luka Jurković, Marko Masnić i Luka Džalto iz Srednje škole Čapljina, te Fatima Sidran iz Srednje škole Stolac, pod mentorstvom profesora Anesa Hadžiomerovića, te IT inženjera Denija Ajanića i Armina Đidelije.

Prvi između 177 država

Ova priča o pothvatu mladih zaljubljenika u znanost sliči na nestvarnu filmsku priču o uspješnim talentima kojima su otežavajuće okolnosti dodatna motivacija i inspiracija za predani rad.

Natjecanje na Međunarodnoj robotičkoj olimpijadi “FGC2021 Discover&Recover” trajalo je od kraja lipnja do kraja listopada, a bosanskohercegovački tim je pobijedio u konkurenciji 177 država.

“Osjećaj biti prvi je zaista fenomenalan. Mi, mentori, a ni učenici još nismo svjesni šta smo uspjeli postići”, kaže nam na početku razgovora profesor Hadžiomerović.

Predstavnici Bosne i Hercegovine imali su zadatak izraditi četiri robota i osmisliti dva projekta.

“Za četiri robota koje je ovaj tim sastavio, dane su sve potrebne smjernice. Prvi zadatak je da se sastavi robot koji će se podići na platformu od 70 centimetara. Drugi je izrada robota koji će podinuti bocu od pola litre na visinu od 30 centimetara. Treći robot treba raditi poput samostrela, odnosno ispaljivati lopticu na udaljenosti od 3,5 metra i na visinu od 1,5 metra. Četvrti robot se trebao potpuno automatizirano kretati po zadanoj putanji”, pojašnjava Hadžiomerović.

image
Natjecanje na koje BiH može biti ponosna
Screenshot

Pored navedenog, imali su još dva projekta, pa su se odlučili za sistem pametnog navodnjavanja i prikupljanja vode iz vlažnosti zraka, što su radili u suradnji s timom iz Kazahstana.

“I tu je naš ponos – Cube set kocka, nano-satelit koji smo trebali podignuti na 30 do 40 kilometara u niži sloj atmosfere”, dodaje Hadžiomerović.

Pri realizaciji posljednjeg zadatka ispriječila se administracija, odnosno nadležna agencija za avijaciju koja je zahtijevala da im se za dozvolu obrate 20 dana ranije.

“Budući da smo bili ograničeni rokom, morali smo naći drugo rješenje za lansiranje Cube set kocke u atmosferu. Odlučili smo se da naš nano-satelit zavežemo ribarskim silkom i dignemo na jedan kilometar visine i tako izvršimo potrebna mjerenja temperature i vlažnosti zraka, atmosferskoga pritiska, zagađenosti te smo i snimili niz panoramskih fotografija okolice Mostara. Izgleda da nas je upravo birokracija koštala 1,3 boda na kraju natjecanja”, ukazuje Hadžiomerović, piše Al Jazeera.

Praktični rad kao temelj nužne promjene obrazovnog sistema

Mentori i učenici su se tokom natjecanja suočavali s brojnim izazovima i preprekama koje ih nisu spriječile da budu prvi. Nadaju se da će njihov primjer biti prijelomna točka u promjeni pristupa u obrazovanju.

“Svakodnevno smo se susretali s izazovima. Jedan od njih bio je da nismo imali 3D printer, pa nam ga je ustupila Druga gimnazija Mostar, čijem direktoru Ćamilu Tabakoviću ovom prilikom posebno zahvaljujemo. Također, skoro da kraja natjecanja nismo imali priključak na internet, a koristili smo naše mobilne telefone”, ističe Hadžiomerović.

Za ovu vrijednu i uspješnu ekipu nema vremena za odmor. Već su se prijavili za brojna domaća i međunarodna natjecanja, gdje imaju velika očekivanja na osnovi stečenog iskustva na Međunarodnoj robotičkoj olimpijadi.

Nažalost, iza njihovog uspjeha ne stoji podrška niti financijska pomoć institucija. Od prostorija, interneta pa svega ostalog potrebnog za jedno svjetsko natjecanje, ovi mladi ljudi osigurali su vlastitim sredstvima te uz kreditno zaduženje jednog od mentora-profesora.

“Naša najveća želja je da konačno dođe do temeljne promjene u obrazovnom sustavu, odnosno da praktični rad bude prioritet. Jedan od natjecatelja kojeg smo ranije upoznali objasnio mi je da na njegovom studiju u SAD-u nema ispita nego studenti dobivaju zadatke da izrade određene projekte te shodno potrebi za realizaciju projekata uče nužno gradivo”, poručuje na kraju razgovora Hadžiomerović.

Na samom kraju natjecanja javilo se Ministarstvo obrazovanja i nauke Federacije BiH koje je osiguralo novac za kupovinu materijala i obećalo da će nagraditi učenike koji su sudjelovali u ovom natjecanju. Također, dijaspora je prepoznala njihov trud i jedan donator iz SAD-a je uplatio trošak interneta za dvije godine, piše Al Jazeera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. kolovoz 2022 19:15